Οι θέσεις της Επτανησιακής Αναγέννησης για τον τουρισμό στην Π.Ι.Ν.

καλουδης

Γ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ:

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 20Ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014 ΤΟΥ ΠΣΙΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Για το «ΘΕΜΑ 1ο : Μερική τροποποίηση του Οργανισμού της ΠΙΝ, που συζητήθηκε προς το τέλος με .
Εισηγητή τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο.»

Δεν το ψηφίσαμε, διότι δεν έγινε προσπάθεια εξομάλυνσης των αντιδράσεων.

Για το «2ο ΘΕΜΑ : Σχέδιο Στρατηγικής ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Π.Ι.Ν. Στρατηγικές επικοινωνίας και προβολής», με Εισηγητή τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ιονίων Νήσων κ. Σπ.Γαλιατσάτο:

Τονίσαμε ότι αδικεί το θέμα η συζήτησή του στο τέλος της συνεδρίασης και υπό τη πίεση της δαμόκλειας σπάθης του χρόνου, πολύ περισσότερο όταν για πρώτη φορά συζητείται στο ΠΣΙΝ και υπήρχε μία καλή εισήγηση του Σπύρου Γαλιατσάτου. Το ζωτικό αυτό θέμα άξιζε μία ολόκληρη συνεδρίαση, γιατί αφορά τη κύρια πηγή πλούτου και εισοδήματος των Επτανησίων, τον τουρισμό το μέλλον του και τις ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν. Η Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ το αδίκησε με αυτή τη κατάταξη.

Περίληψη της κριτικής και των θέσεών μας:
Η εισήγηση Σπύρου Γαλιατσάτου ήταν:
– άριστη στην παροχή ενημερωτικών και αναλυτικών στοιχείων για τη πορεία του τουρισμού σε κάθε νησί, στα Επτάνησα συνολικά, και στη συγκριτική πορεία με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Ελλάδα,
– ελλειπής όσον αφορά τα αίτια της ποσοτικής και ποιοτικής-οικονομικής πτώσης του τουρισμού και
-κακή όσον αφορά τις προτάσεις-ιεραρχήσεις-σχέδιο για το μέλλον, διότι έβαζε τα πάντα μέσα στο σακκί και όταν μπαίνουν τα πάντα χωρίς ιεραρχήσεις τότε δεν γίνεται τίποτα.

Οι επαγγελματίες μετριότητες της πολιτικής αγνοούν, όπως και πολλοί εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, ότι οι καλοί ξένοι τουρίστες θέλουν 4 βασικά πράγματα:
1) Friendly People, Αυτό δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος.
2) Ασφάλεια. (να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όλες τις ώρες χωρίς να φοβούνται για τη ζωή τους ή τα πράγματά τους).Αυτό έχει ελάχιστο οικονομικό κόστος.
3) Καλές τιμές, και να μην τους κοροιδεύουν. Αυτό είναι εύκολο, είναι θέμα διοίκησης και πολιτισμού, και ο πολιτισμός διδάσκεται.
4) Να κολυμπήσουν σε καθαρές θάλασσες και να διασκεδάσουν,
Τουρισμός με βρώμικες θάλασσες από τα ιχθυοτροφεία (που τα στήριξε ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος και συνεχίζει να τα στηρίζει) και την έλλειψη δημοτικών βιολογικών και κακή λειτουργία βιολογικών ξενοδοχείων, δεν μπορεί να πάρει τη ποιοτική ανιούσα.
Τουρισμός με το 65% των κρατήσεων να γίνεται ιντερνετικά αλλά με τα νησιά χωρίς συγκοινωνίες, δεν μπορεί να πάρει τη ποιοτική άνοδο: Πως θάλθουν το 65% που κάνουν κρατήσεις ιντερνετικά; Χωρίς καράβια από την Ιταλία, χωρίς αεροπορική σύνδεση των νησιών μεταξύ τους ακτοπλοικά και αεροπορικά, και με πορθμεία.

Οι Ιταλοί, Γάλλοι ,Ελβετοί, Γερμανοί κ.α. δεν έρχονται πλέον οικογενειακά με τα αυτοκίνητά τους και τα φουσκωτά τους στη Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη διότι δεν το μπορούν οικονομικά και δεν δέχονται και αισθητικά να αποβιβαστούν στη Πάτρα με το αυτοκίνητό τους,, μετά να πάνε στη Κυλλήνη για να πάρουν καράβι για τη Κεφαλλονιά ή Οι Ιταλοί Γάλλοι, Ελβετοί, Γερμανοί κ.α. δεν έρχονται πλέον στη Κέρκυρα με τα αυτοκίνητά τους διότι δεν μπορούν οικονομικά και δεν ανέχονται και αισθητικά ενώ κάποτε αποβιβάζονταν στην Κέρκυρα με το αυτοκίνητό τους τώρα να περνάνε με το καράβι έξω από τη Κέρκυρα αλλά να τους αποβιβάζουν στην Ηγουμενίτσα και από εκεί να περιμένουν να ..πάρουν πορθμείο επιπέδου «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» του 1960 !

Το κόψιμο των καραβιών είχε το τραγικό αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο χρόνος μεταφοράς και το κόστος μεταφοράς των ξένων τουριστών προς τα Επτάνησα από την Ιταλία.

Στις εκθέσεις κακώς δεν πήγανε, δεν προσφέρουν πολλά οι εκθέσεις αλλά αφού πηγαίνουν οι ανταγωνιστές πρέπει να πάμε και εμείς.

Την ερχόμενη χρονιά 2015 θα μειωθούν οι Ρώσσοι τουρίστες λόγω της οικονομικής κρίσης της Ρωσσίας.

Οι προτάσεις μας:
1. Στόχευση, ιεράρχηση και πολύ δουλειά.

2. Το κράτος, η κυβέρνηση και τα κόμματα της Αθήνας να εξασφαλίσουν τη προσβασιμότητα των νησιών μας με συγκρίσιμες με τα Νησιά της Ευρώπης συγκοινωνίες.

3. Στροφή στην Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία. Ενίσχυση και με διαφήμιση των low cost αεροπορικών εταιρειών που φέρνουν κόσμο που χρησιμοποιεί ταξί από το αεροδρόμιο, τουριστικά καταλύμματα, τρώει σε εστιατόρια, νοικιάζει αυτοκίνητα ή μηχανάκια, πίνει ποτά σε μπαρ, κινείται και δαπανά αρκετά χρήματα.

4. Επιλεγμένη παρουσία στις εκθέσεις με βάση τις στοχευμένες αγορές και όχι όλοι για όλα με αποτέλεσμα όχι καλό.

5 . Το All inlusive πρέπει να περιορισθεί στο 70 % των κλινών κάθε ξενοδοχείου, για να μπορεί να δουλέψει και η τοπική αγορά, να μείνουν χρήματα σε κάθε νησί.

6. Οι δράσεις να γίνονται εδώ και όχι στο Λονδίνο, Βερολίνο κλπ.
Η έκθεση του Λονδίνου είναι καλή και διαφήμιση για το Λονδίνο.
Εμείς πρέπει να κάνουμε δράσεις εδώ που θα φέρνουν τον κόσμο εδώ και θα προσφέρουν τεράστια διαφήμιση από τα διεθνή ΜΜΕ χωρίς ξόδεμα χρημάτων, όπως π.χ. η Formula 1 σκαφών που πριν 20 χρόνια κάναμε στη Κέρκυρα και η Formula 3 στη Λευκάδα.
Ψηφίσαμε την εισήγηση του Σπύρου Γαλιατσάτου επί της αρχής, αφού ενσωμάτωσε και τις δικές μας προτάσεις με τον όρο τα ειδικότερα θέματα να έλθουν ξανά προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *