ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 26 Ιανουαρίου 2021
Θανάσης Καββαδάς: «Καλώ τους συμπολίτες μου να ελέγξουν άμεσα τον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους στους αναρτημένους δασικούς χάρτες – Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι από 29 Ιανουαρίου έως 13 Μαΐου 2021
Έκτακτη συνάντηση με τον επικεφαλής του Δασαρχείου Λευκάδας, Αν.Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών κ. Ευάγγελο Σκάρπο επεδίωξε και είχε την Δευτέρα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, έπειτα από την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών.
Αφορμή για την πρόκληση της συνάντησης ήταν οι αναφορές που έλαβε ο βουλευτής από πολίτες, οι οποίοι διαπίστωσαν λάθη στις ιδιοκτησίες τους, όπως καταγράφονται στους νέους χάρτες ως δασικές.
Ο Βουλευτής μετέφερε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και ζήτησε ενημέρωση από τον Δασάρχη τόσο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσο και για τις δυνατότητες υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες. Όπως πληροφορήθηκε, η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου έγινε τον Ιούλιο του 2018 και αφού εκπονήθηκαν οι μελέτες σύνταξης δασικών χαρτών, αναθεωρήθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για διορθώσεις και έγινε η ανάρτηση.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για τους τελικούς χάρτες καθώς προβλέπεται προθεσμία για την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων από τις 29 Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 13 Μαΐου 2021. Για τους κατοίκους του εξωτερικού η προθεσμία είναι έως τις 2 Ιουνίου 2021. Οι αντιρρήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (για παράδειγμα συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, έγγραφα που αποδεικνύουν εμπράγματα δικαιώματα όπως κυριότητα ή δουλεία, μισθωτήρια κλπ).
Το ειδικό τέλος (παράβολο) είναι ανάλογο του εμβαδού της έκτασης, ξεκινά από 10 ευρώ για 100 τ.μ. και φτάνει τις 3.300 ευρώ για πολύ μεγάλες εκτάσεις (300 στρέμματα). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για 4 στρέμματα το ειδικό τέλος είναι 90 ευρώ, ενώ έως 10 στρέμματα ανέρχεται σε 180 ευρώ.
Χωρίς παράβολο θα κατατίθεται η αίτηση εάν πρόκειται για πρόδηλο σφάλμα, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται για αγροτική έκταση με αιωνόβιες ελιές, αν υπάρχει τελεσίδικη πράξη που κατοχυρώνει την έκταση ως μη δασική, ή αν εκκρεμούν αιτήσεις για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού που δεν έχουν απαντηθεί κ.α. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Έπειτα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες που χαρακτηρίζονται δασικές ή χορτολιβαδικές, δημιουργώντας προβλήματα στην εκμετάλλευσή τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
Καλώ όλους τους συμπολίτες μου με ιδιοκτησίες να σπεύσουν να ελέγξουν τους αναρτημένους δασικούς χάρτες για να δουν αν το ακίνητό τους έχει συμπεριληφθεί σε περιοχή δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα. Εάν έχουν αντιρρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου:
https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στο ειδικό Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), που λειτουργεί στο Δασαρχείο Λευκάδας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρόνια πληγή της μη ύπαρξης δασικών χαρτών και κτηματολογίου πρέπει να κλείσει. Υπάρχει πλέον συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, βάσει δεσμεύσεών μας έναντι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, από την πλευρά μου, έχω χρέος να μεταφέρω στο αρμόδιο Υπουργό τυχόν προβλήματα από τη διαδικασία – και θα το κάνω τις επόμενες ημέρες, διότι οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε ότι και το δημόσιο, αλλά και οι ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσουν δίκαια και έντιμα τις περιουσίες τους.»