190.000 Ε για αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίας Μαύρας Κάστρου

190.000 Ε για αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίας Μαύρας Κάστρου
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στο Κάστρο Αγίας Μαύρας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: “Προτεραιότητα η ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Λευκάδας μας” – 190.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίας Μαύρας εντός του Κάστρου

 

Η αποκατάσταση και στερέωση του Ιερού Ναού Αγίας Μαύρας – που βρίσκεται εντός του Κάστρου της Αγίας Μαύρας – θα χρηματοδοτηθεί με 190.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2014-2020.

 

Ήδη εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (ΕΦΑΑΙΤΛ) το έργο «Ανάδειξη Κάστρου Αγίας Μαύρας Λευκάδας» (Κωδικός ΟΠΣ 5007166) στο πλαίσιο του τρέχοντος Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020» (ΕΣΠΑ), το οποίο επεκτείνεται συμπεριλαμβάνοντας και τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίας Μαύρας, και πλέον ο συνολικός προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στα 790.000 ευρώ.

 

“Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και συμπράττουμε για το κοινό μας όραμα, που δεν είναι άλλο, από την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λευκάδας μας. Το Κάστρο της Αγ. Μαύρας αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία του νησιού, γι’ αυτό πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ενισχύσαμε αρχικά το έργο τον Νοέμβριο του 2019 με επιπλέον 50.000 ευρώ.” ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, και συμπλήρωσε:

 

«Πλέον, η επιπλέον χρηματοδότηση με 190.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίας Μαύρας, αποτέλεσε αναγκαιότητα κατά την αυτοψία στο Κάστρο της Αγ. Μαύρας, τον Αύγουστο του 2020, με την Υπουργό κα. Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της ΕΦΑΙΑΙΤΛ κα. Ολυμπία Βικάτου.

 

Είμαστε ικανοποιημένοι από την θετική εξέλιξη, καθώς και, από την αποτελεσματική συνεργασίας μας. Πλέον το έργο θα αποδοθεί πληρέστερο και αρτιότερο.».

190.000 Ε για αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίας Μαύρας Κάστρου
2021.01.22 @ Ανδρέας Κτενάς: «Προχωράμε αταλάντευτα για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος» –

Την μελέτη εκτέλεσε η υπάλληλος της ΕΦΑΑΙΤΛ Ελένη Κατσούλη (Πολιτικός Μηχανικός) και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΚΑΣ) το Σεπτέμβριο του 2020.

 

Στις επιπλέον εργασίες, εκτός της αποκατάστασης του ναϊδρίου (μόνωση δώματος, αρμολόγηση, ενέματα, ξύλινα κουφώματα, επισκευή τέμπλου, φωτισμός, ελαιοχρωματισμοί, κλπ.) επίσης περιλαμβάνονται: ευρύτατες αποψιλώσεις της βλάστησης σε όλο το χώρο του Κάστρου, αποκατάσταση πλακοστρώσεων, περισχοίνιση σημαντικών σημείων και αεροφωτογράφιση ολόκληρου του μνημείου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *