Ο Δήμος Αργοστολίου να ξεκαθαρίσει για τον ΦΟΔΣΑ

Ο Δήμος Αργοστολίου να ξεκαθαρίσει για τον ΦΟΔΣΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & πΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου:

 

“Βαριές οι ευθύνες της ΕΔΑΚΙ”

 

“Να ξεκαθαρίσει την θέση του ο Δήμος Αργοστολίου απέναντι στο νέο περιφερειακό ΦοΔΣΑ”

 

Στις εξελίξεις του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, με στόχο την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων σε συνεργασία με όλους Δήμους, την Περιφέρεια και των εργαζομένων, αναφέρθηκε φιλοξενούμενη στον Ionian Galaxy 90.8, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του περιφερειακού ΦοΔΣΑ και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου.

 

Στον απόηχο των όποιων αντιδράσεων εξακολουθούν να υφίστανται, η κα Μοθωναίου τόνισε με νόημα για μια ακόμα φορά ότι οτι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να προβάλει το οποιοδήποτε εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του νέου Φορέα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε όλα τα νησιά του Ιονίου και της ανάγκης αμέσων λύσεων.

 

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Κεφαλονιά, ενημέρωσε πως οι εικόνες που εξακολουθούν να υπάρχουν στον ΧΥΤΥ της Παλοστής δεν τιμούν κανέναν, κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει αντίδραση εκ μέρους των τοπικών φορέων.

 

Εγείρονται προβληματισμοί για τις προθέσεις της ΕΔΑΚΙ η οποία αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την Διαπιστωτική Πράξη που μεταφέρει την κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας στο νέο ΦΟΔΣΑ, χωρίς να απολογείται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Παλοστή ή να ασχολείται να βρει λύσεις στις βαριές παραλείψεις της.

 

  • Έχει διαπιστωθεί πως για 8 ολόκληρους μήνες (περιλαμβανομένων των θερινών μηνών) είχε διακοπεί η διαχείριση των απορριμμάτων λόγω λήξης της σύμβασης με εταιρεια ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε..

 

  • Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς αλλά και του ΙΑΝΟΥ όχι δεν αποκαταστάθηκαν οι μεμβράνες στο σύστημα διαχείρισης, αλλά ουδέποτε τοποθετήθηκαν συστήματα πυρασφάλειας και κλειστού κυκλώματος ασφάλειας.

 

  • Παρ΄ ότι ζητήθηκαν από την ΕΔΑΚΙ στοιχεία χρήσης τόσο για την αποκομιδή, όσο και για την εναπόθεση, ουδέποτε δόθηκαν τα σωστά, όπως προέκυψε από την συζήτηση και την διαπίστωση που έγινε κατα την διάρκεια της συνάντησης με τους Δημάρχους της Κεφαλονιάς βάσει των στοιχείων που παρέδωσε η ΕΔΑΚΙ στο νεο Φορεα.

 

  • Σε ότι αφορά στην μεταφορά του προσωπικού στον νέο Φορέα, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του μηχανικού, αλλά και των φυλάκων, χωρίς συνεννόηση με την διοίκηση του νέου Φορέα αλλά και ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα ακάλυπτοι.

 

  • Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου δεν έχει οριστικοποιήσει τη θέση του Δήμου Αργοστολίου απέναντι στο νέο Φορέα, και αυτό δεν συνάδει με την εγρήγορση την οποία οφείλει να έχει απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ολιγωρία της ΕΔΑΚΙ, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και στους εργαζόμενους αλλά και απέναντι στην υποχρέωση του Δήμου που προκύπτει από το σχετικό νόμο του κράτους για την δημιουργία του νέου ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *