Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε εκκλησίες της Ζακύνθου

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε εκκλησίες της Ζακύνθου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Παρεμβάσεις αποκατάστασης

και ανάδειξης ιστορικών εκκλησιών της Ζακύνθου

 

Επίσκεψη σε ιστορικές εκκλησίες της Ζακύνθου στις οποίες έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις και χρηματοδότηση πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο, και την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου. Επίσης, στις επισκέψεις που πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στα θρησκευτικά μνημεία συμμετείχε και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς και στηρίζει την προσπάθεια.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε εκκλησίες της Ζακύνθου

Πρώτος σταθμός ο ιστορικός Ιερός Ναός της Φανερωμένης πόλεως όπου θα πραγματοποιηθούν έργα συντήρησης του ναού και του κωδωνοστασίου κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) της μελέτης που συνέταξε ο ζακυνθινής καταγωγής Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Χαράλαμπος Μουζάκης, και ακολούθως την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε εκκλησίες της Ζακύνθου

Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Κονίδη για την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου, ο οποίος  πρόσφερε ως ευλογία στην κα Ρόδη Κράτσα μια εικόνα της Παναγίας.

 

Ακολούθως, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαυρας στο Μαχαιράδο, ένα θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 2013.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε εκκλησίες της Ζακύνθου

Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού π. Νικόλαο Κλάδη, παρουσία των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των αγιογράφων, επιχρυσωτών, ξυλογλυπτών και μελετητών για την υφιστάμενη κατάσταση και δεσμευθηκε για την επικαιροποίηση της μελέτης για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάσταση και ακολούθως την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.

Το έργο ειχε απενταχθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή λόγω προφανώς ελλείψεων στο φάκελο που υποβλήθηκε, ωστόσο η συνεχής παρακολούθηση και οι επίμονες προσπάθειες από την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου οδηγείται  σε αίσια έκβαση. Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου δηλώνει ότι “η καταστροφή του θησαυρού της Αγίας Μαυρας αποτελεί έγκλημα και η αποκατάσταση του με αισθήματα σεβασμου και γνώσης της ιστορικής καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας του αποτελεί για εμένα, όπως και για κάθε ζακυνθινό, υψηλη υποχρέωση¨.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε εκκλησίες της Ζακύνθου

Η επίσκεψη στα εκκλησιαστικά μνημεία ολοκληρώθηκε στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνήτριας στο Σκουληκάδο Ζακύνθου, όπου έγινε ενημέρωση από τον Εφημέριο Νικόλαο Κονίδη και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κώστα Πλέσσα για την ανάγκη εκπόνησης της μελέτης για δρομολογηθεί το επείγον έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Κωδωνοστασίου το οποίο είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σωζόμενα ως σήμερα του νησιού καθως παρουσιάζει την τυπική διάρθρωση των πυργοειδών επτανησιακών κωδωνοστασίων με βάση κορμό και στέψη που καταλήγει σε υψίκορμη πυραμίδα.

Έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η ένταξη χρηματοδότησής της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμο 24.800 ευρω με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *