Ρόδη Κράτσα: Σε κρίσιμη καμπή ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Ρόδη Κράτσα: Σε κρίσιμη καμπή ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: “Σε κρίσιμη καμπή ο προϋπολογισμός

της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Οι Περιφέρειες αγωνιούν”

 

Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και την αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών πηγών, η  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, τόνισε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 ύψους 1,108 δις ευρώ, όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ.

 

Η τελική απόφαση απαιτεί ομοφωνία και τις διαπραγματεύσεις μπλοκάρουν η Πολωνία και η Ουγγαρία, υποστηριζόμενες από την Σλοβενία γιατί αρνούνται να συνδεθεί η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τα κράτη – μέλη με την εφαρμογή του κράτους δικαίου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση ως εργαλείο πίεσης στις χώρες αυτές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζουν αρχές και αξίες της.

 

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανακάμψει από την κρίση του κορωνοϊου, χωρίς την ζωντάνια των Περιφερειών και οι Περιφέρειες δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της οποίας το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται στις Περιφέρειές της”, τονίζει η  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεχίζει “πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας παντού στην χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μας δώσει αυτή την δύναμη δράσης. Η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όπως μας διαβεβαίωσε η Καγκελάριος Angela Merkel, σε συζήτηση με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η 6η χώρα ως προς τις καθαρές απολαβές από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά (κατα σειρά) την Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσμένει πολλά από αυτή την καθαρή εισροή πόρων στην χώρα μας για να μην στερηθεί πολλές ενέργειες στα νησιά”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *