Το Π. Σ. εκπέμπει σήμα κινδύνου για το σύστημα υγείας

Το Π. Σ. εκπέμπει σήμα κινδύνου για το σύστημα υγείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμα κινδύνου για την αντοχή του συστήματος υγείας

στα Ιόνια Νησιά εξέπεμψε το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Την ανάγκη να συνεχίσει η Περιφερειακή Αρχή να επενδύει στην ενίσχυση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για την υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας για κάθε πολίτη των Ιονίων Νήσων εξέφρασε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr συζητώντας το θέμα “H θωράκιση του συστήματος Υγείας και η προστασία της υγείας του λαού στα νησιά μας. Άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ιονίων νήσων” που εισήγαγε η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων”.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, επεσήμανε την δίνη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας covid 19 και το γεγονός ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας πιέζεται και σαφώς επηρεάζονται οι δομές υγείας παντού και κατ επέκταση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

 

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση των δομών και των υπηρεσιών υγείας στα Ιόνια Νησιά ήταν απόλυτα υποβαθμισμένη, γεγονός που δημιουργούσε ανασφάλεια στους πολίτες αλλά και κινητοποιήσεις τοπικών φορέων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και πολιτών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων αλλά και των δυνατοτήτων της, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έθεσε σαν βασικό στόχο την αναβάθμιση των δομών υγείας και των υπηρεσιών τους, ενώ η υγειονομική κρίση που προέκυψε στην αρχή του 2020 έφερε την Περιφερειακή Αρχή προ των ευθυνών της για τη συμμετοχή της στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης”, δήλωσε ο κ. Ζορμπάς.

 

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχει προβεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από την αρχή της πανδημίας covid 19 και πάντα με γνώμονα την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, ενημέρωσε οτι:

 • Προμήθευσε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας με ISOBOX για την ασφαλή αντιμετώπιση των ύποπτων κρουσμάτων.
 • Εξασφάλισε από διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας (Interreg) το ποσό των 800.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των Νοσοκομείων.
 • Προέβη στην εκπαίδευση επαγγελματιών του τουρισμού ,επιχειρηματιών και εργαζομένων, στα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
 • Συμμετείχε στην αποστολή 6 ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) στα Ιόνια νησιά.
 • Διοργάνωσε εκπαιδευτικές ομιλίες, στοχευμένη ενημέρωση επί των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους πολίτες, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
 • Ανέλαβε το κόστος υπηρεσιών μεταφοράς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, από τα καταλύματα τους στο ξενοδοχείο απομόνωσης.
 • Προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την 6η ΥΠΕ για τη κτιριακή, υλικοτεχνική και ιατροτεχνολογική αναβάθμιση-ανακαίνιση ΚΥ, Νοσοκομείων ποσού 10.000.000 ευρώ και έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων με λήξη προθεσμίας 30/11/2020
 • Έχει ήδη δοθεί έγκριση σκοπιμότητας από το ΕΚΑΒ ,στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να αναλάβει την διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια εννέα ασθενοφόρων, (5 «μικρών» για το αστικό ιστό και 4 μεγαλύτερων 4Χ4) και επανήλθε το ΕΚΑΒ με νέο αίτημα για τον διπλασιασμό των οχημάτων το οποίο έγινε δεκτό, δηλαδή 18 οχήματα στο σύνολο, με προϋπολογισμό 1.400.000ευρώ.
 • Προμήθεια δύο πλωτών ασθενοφόρων (το πρώτο ήδη κατασκευάζεται) σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών μας.
 • Χρηματοδότησε με 8.000.000 ευρώ το κόστος μισθοδοσίας επί δύο έτη του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη από τις δομές υγείας των νησιών μας (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας ) λόγω COVID 19.
 • Ενεργοποίησε άμεσα γραμμή (τηλεφωνική και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας SKYPE) ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και την ομάδα του “ΔΙΑΠΛΟΥΣ” για όλο το Ιόνιο η οποία επανενεργοποιήθηκε άμεσα λόγω του δεύτερου εγκλεισμού (lock down) που διάγουμε.
 • Βρισκόμαστε στη διαδικασία προδιαγραφών PSR και RAPID TEST από το Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προμηθευτεί τεστ και σε συνεργασία με τις δομές υγείας και τις ΚΟΜΥ να διευρυνθούν οι έλεγχοι στους πολίτες και στους χώρους εργασίας.

 

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι έχει ήδη επιτευχθεί:

 • Διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ – Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας από πέντε σε εννέα ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου δημιουργήθηκαν 4 κρεβάτια ΜΕΘ με την ανάγκη στελέχωσής τους με τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούνται.
 • Πραγματοποίηση 260 προσλήψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στην Περιφέρεια: Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (70) – Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου και Ληξουρίου (53) – Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου (78) – Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας (59)

 

Τονίστηκε, επίσης:

 • Η μεγάλη δυσκολία προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού, επικουρικού και μόνιμου. Αναμένεται η ψήφιση νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που θα ρυθμίζει θέματα σχετικά με τι Ιατρικό προσωπικό, με ειδικά κίνητρα όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει για τη στελέχωση των νοσοκομείων.
 • Κατ΄ επανάληψη επισήμανση στην κυβέρνηση τις δυσκολίες της περιοχής μας λόγω νησιωτικότητας, αλλά και υψηλού κόστους διαβίωσης, λόγω του ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι αμιγώς τουριστική περιοχή, απαιτώντας ειδικά κίνητρα.
 • Ανάγκη υποστήριξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο έδωσε γενναία μάχη στο πρώτο κύμα και κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπο με ένα δεύτερο κύμα που επηρεάζει όλα τα νοσοκομεία και δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές αλλά και τις υλικοτεχνικές υποδομές.

 

Αναφέρθηκε, τέλος, η ιδιαίτερη φροντίδα που οφείλεται στα άτομα των πιο ευάλωτων ομάδων, ιδίως των ατόμων με αναπηρία και τους ηλικιωμένους και χαιρετίστηκαν οι πρωτοβουλίες που θ΄αξιοποιήσουν το ιατρικό δυναμικό στις τοπικές κοινωνίες για να ενισχυθούν τα Γενικά Νοσοκομεία, όπως η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.