Σύγχρονη τουριστική μαρίνα στην “Σπηλιά” της Κέρκυρας

Σύγχρονη τουριστική μαρίνα στην “Σπηλιά” της Κέρκυρας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σύγχρονη τουριστική μαρίνα στην “Σπηλιά” της παλιάς πόλης στην Κέρκυρα

 

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚΕ

 

Την δρομολόγηση της δημιουργίας μιας σύγχρονης τουριστικής μαρίνας στην χερσαία ζώνη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, σηματοδοτεί η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την υλοποίηση της πράξης “Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής” στην θέση Σπηλιά, από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα -Τσαγκαροπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) κ. Σπύρο Ζερβόπουλο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη.

 

“Ένα έργο σημαντικό για την Κέρκυρα, το οποίο παρέμενε ημιτελές για χρόνια, αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή που θα αναβαθμίσει σημαντικά την Κέρκυρα. Θα ενισχύσει την τουριστική και αισθητική ταυτότητα του  νησιού προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η παρέμβαση η οποία ξεκίνησε ως προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια μετά από τεχνικές δυσκολίες αλλά και ολιγωρίες, σήμερα είναι σε τροχιά υλοποίησης. Θα παρακολουθούμε στενά σε εβδομαδιαία βάση την πορεία του έργου”, δήλωσε η Περιφερειάρχης.

 

Υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2012 υλοποιήθηκε η Α’ φάση του έργου που περιλάμβανε τα λιμενικά έργα και Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στα 9.700.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 9.006.944,30 ευρώ (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”) και η ιδιωτική συμμετοχή (OΛΚΕ ΑΕ) στα 693.055,70 ευρώ.

 

Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας και συντήρησης είναι ο ΟΛΚΕ Α.Ε., ο οποίος και επωμίζεται και την οικονομική συμμετοχή του με 693.055,70 ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

 

Το έργο εντάχθηκε τον περασμένο Μάιο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020” με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες αναδεικνύοντας και προστατεύοντας παράλληλα τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας του χώρου.

 

Τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού.

 

Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών για την προσέγγιση των σκαφών, υδραυλικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανακαίνιση των παλαιών εκδοτηρίων ώστε να καταστούν λειτουργικά και να αποδοθούν σε χρήση, προκειμένου να στεγαστούν οι υποστηρικτικές λειτουργίες του καταφυγίου.

Τέλος, προβλέπονται Ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τα δίκτυα εξυπηρέτησης των σκαφών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νερού και τηλεφωνίας) τα δίκτυα πυρόσβεσης, κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *