Η σύσκεψη ΠΙΝ-τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Μια πολύ σημαντική συνάντηση-σύσκεψη εργασίας έγινε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο Διοικητήριο Λευκάδας με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, στην οποία παρευρέθηκαν τρεις Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων και οι τοπικοί άρχοντες και φορείς.

Συγκεκριμένα από πλευράς ΠΙΝ συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού  Κατερίνα Μοθωναίου. Παρευρέθησαν επίσης η Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς, ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Χαλικιάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευκάδας Γιάννης Ροντογιάννης και Αντώνης Δουβίτσας, καθώς και πρόεδροι ή εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Ρόδη Κράτσα, Χριστιάνα Καλογήρου, Βασιλική Λοίζου, Χαρ. Καλός, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Κατερίνα Μοθωναίου, Αθανάσιος Καββαδάς, Ανδρέας Κτενάς, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Σκοπός της σύσκεψης ήταν αφενός η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τελευταία  τον τόπο και αφετέρου ο καθορισμός αναπτυξιακής πολιτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Η  παρουσία των Γενικών Γραμματέων πάλι, από την μια έδωσε στους ίδιους την ευκαιρία να έρθουν σε απ΄ ευθείας επαφή με τον τόπο, με τα προβλήματα και με τους φορείς του και αφετέρου να εκθέσουν τις σκέψεις, τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις τους στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που υπηρετούν.

Παρευρέθηκα σ΄ένα μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης σύσκεψης απ΄ την αρχή της, με σκοπό να την καλύψω δημοσιογραφικά για το FORTSALEFKADA.gr. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα στον ήχο,  που προέρχονταν εν μέρει από την κακή ρύθμιση της ηχητικής εγκατάστασης, εν μέρει από την κακή χρήση των μικροφώνων από πλευράς κάποιων ομιλητών και εν μέρει από την χρήση μάσκας που αλλοίωνε λιγότερο ή περισσότερο την ομιλία, μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε πρόωρα, αφού όχι μόνο καταγραφή στο μαγνητόφωνο -πλην λίγων εξαιρέσεων-δεν γίνονταν, αλλά ούτε καν ικανοποιητικές σημειώσεις δεν ήταν δυνατόν να κρατήσουμε.  Οι λίγες εξαιρέσεις (στον ήχο) που προανέφερα, ήταν στις τοποθετήσεις του βουλευτή και του προέδρου του Επιμελητηρίου, οι οποίοι έτυχε να κάθονται σε κοντινή απόσταση και σε βολική γωνία σε σχέση με μας, ώστε να επιτρέπουν την καταγραφή της φωνής τους είτε δια μικροφώνου είτε δια ζώσης φωνής.

Έτσι θα περιοριστώ στην περιληπτική απόδοση κάποιων εκ των τοποθετήσεων, χωρίς να ρισκάρω να μην είμαι ακριβής με τις ομιλίες των υπολοίπων, για τις τοποθετήσεις των οποίων θεωρώ προτιμότερο να περιμένουμε το σχετικό δελτίο τύπου που ασφαλώς θα ακολουθήσει.

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Ο βουλευτής λοιπόν, αφού καλωσόρισε τους ξεχωριστούς Γενικούς Γραμματείς, κατέθεσε την βεβαιότητά του πως αυτοί θα ακούσουν τα προβλήματα και θα τα μεταφέρουν αρμοδίως, ενώ όπως εκτίμησε, η παρουσία τους δείχνει και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες ενίσχυσης από πλευράς της κυβέρνησης για την θεομηνία με τις 200 χιλιάδες στον Δήμο Λευκάδας και τις 100 στον Δήμο Μεγανησίου, για την ενίσχυση στους πληγέντες από τον Ιανό ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμα στ0 ένα εκατομμύριο ευρώ που δόθηκαν για τις υποδομές, προτείνοντας στον Δήμαρχο να στείλει σύντομα τα τεχνικά δελτία για τα απαραίτητα έργα, και υπάρχει η εκτίμηση πως θα δοθούν άλλα 22 εκατ. για όλες τις περιοχές εφόσον χρειαστούν, χωρίς όμως, όπως ξεκαθάρισε, να υπόσχεται τίποτε γι αυτά.

Μετά αναφέρθηκε στις φορολογικές διευκολύνσεις για τους πληγέντες απ΄ την θεομηνία, οι οποίες νομοθετήθηκαν με διαδικασίες εξπρές σε τρεις μόλις μέρες, κάνοντας αντιδιαστολή με κωλυσιεργίες αντίστοιχων μέτρων κατά το παρελθόν, που για μήνες πήγαινε (ο ίδιος) δέκα φορές στο υπουργείο και παρακαλούσε, όπως χαρακτηριστικά είπε…

Το πρόβλημα των πλημμυρών θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν σαν πάγιο πρόβλημα μαζί με τους σεισμούς, αφού τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπήρξαν τρεις πλημμύρες στην Βασιλική. “Πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην ρίζα του, εκεί που ξεκινάει κι όχι στην παραλία που καταλήγει” κατέληξε.

Σχετικά με την κρίση εξ αιτίας του κορωνοϊού είπε πως υπήρξε μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Έχουμε αγγίξει το 50% όσον αφορά την εστίαση, υποστήριξε, στα καταλύματα όμως η πτώση ήταν πολύ πιο χαμηλά.

Αναφερόμενος στην παρουσία της κυρίας Καλογήρου,  είπε ότι κακώς έχουν εξαιρεθεί η Λευκάδα και η Εύβοια από την νησιωτική πολιτική και ζήτησε να μπουν στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου νησιωτικής πολιτικής, ώστε να έχουν την δυνατότητα χρηματοδοτήσεων.

Θεωρεί πολύ σημαντική την τροπολογία που έχει υπογράψει κι ο ίδιος, ώστε να μπορούν τα δίκτυα πόλεων Δήμων και Περιφερειών να είναι αναθέτουσες αρχές στα έργα.    Στην συνέχεια απευθυνόμενος στην κα Λοΐζου, είπε για την μαρίνα στο Βλυχό  ότι πρέπει σε εννέα μήνες να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα, οπότε ζήτησε την βοήθειά της στο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να υπάρξει χωροθέτηση αλλά και οριοθέτηση της Μαρίνας, ενώ κατέληξε ότι “πρέπει να φτιάξουμε υποδομές και για κρουαζιερόπλοια”..

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Με πολλή δυσκολία και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια (λόγω του κακού ήχου) σημειώσαμε τα σημαντικότερα σημεία από την τοποθέτηση της Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κας Λοΐζου η οποία είπε πως “ήρθα για να μιλήσω αλλά και να σας ακούσω”. Δήλωσε πως ήρθε για πρώτη φορά στα Ιόνια, αφού μέχρι τώρα ήξερε μόνο την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο.

Εκτίμησε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά εξ αιτίας του κορωνοϊού, τόσο για την Ελλάδα που στηρίζεται πολύ στον τουρισμό, όσο και για όλο τον κόσμο.  Υποστήριξε πως για να μπορέσουμε να έχουμε τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να έχουμε σχέδιο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην περιφερειάρχη όσο και στους δυο άλλους Γενικούς Γραμματείς της συνάντησης για να τους πλέξει το εγκώμιο του καθ΄ενός ξεχωριστά, μνημόνευσε την καλή συνεργασία που είχε κατά το παρελθόν μαζί τους,  για να καταλήξει πως οι συνέργειες είναι πολύ σημαντικές και αν δεν έχουμε καλή συνεργασία όλοι, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Οι μαρίνες για παράδειγμα που είναι σε μένα, είπε, χωρίς την συνδρομή του υπουργείου Ναυτιλίας δεν θα γίνει τίποτε.

Αποκάλυψε πως προγραμματίζεται να γίνει μια ολική αλλαγή στον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά μόνο αν δουλέψουν σαν ομάδα θα πάνε καλά. Πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο για το νησί που βρισκόμαστε, είπε αναφερόμενη στη Λευκάδα, να δούμε τις υποδομές του και να βρούμε τρόπο να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, κατέληξε.

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Η Γ.Γ Αιγαίου ναι Νησιωτικής Πολιτικής κα Καλογήρου είπε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα νησιά, που θα περιλαμβάνεται σε ένα νομοσχέδιο, θα προβλέπει την απαιτούμενη χρηματοδότηση και θα αφορά όλη της νησιωτική Ελλάδα.

Η είδηση όμως -κατά την άποψή μου- που είπε η κα Καλογήρου είναι ότι ο υπουργός είναι ευνοϊκά διακείμενος για το θέμα της νησιωτικότητας της Λευκάδας.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Οικον. Διαχείρισης και Πολιτισμού της ΠΙΝ κα Μοθωναίου τοποθετήθηκε επί τροχάδην αφού έπρεπε να αναχωρήσει άμεσα. Έτσι δήλωσε ότι προσπαθούν για τον εξορθολογισμό των οικονομικών κι ότι ζήτησε να γίνει καταγραφή των πολιτιστικών μνημείων που έχουν πρόβλημα ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι επισκευές τους.

Σύσκεψη ΠΙΝ τοπικών Φορέων και Γ.Γ. Υπουργείων

Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση η οποία ήταν η δυσάρεστη έκπληξη της ημέρας, αφού μετά το γνωστό τορπίλισμα του έργου της υποθαλάσσιας ζεύξης, ο πρόεδρος  φαίνεται να είναι πολέμιος και των κρουαζιεροπλοίων, τουλάχιστον των μεγάλων. Όμως επειδή οι θέσεις αυτές του κ. Σκιαδαρέση είναι -κατά την άποψή μας- εκτός από “περίεργες” και σφόδρα ζημιογόνες για τον τόπο, θα αποτελέσουν μαζί με τον σχετικό σχολιασμό ένα ξεχωριστό άρθρο μας προσεχώς.-

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *