Η συνέντευξη των τριών Αντιπεριφερειαρχών

Η συνέντευξη των τριών Αντιπεριφερειαρχών

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νίκος Μηλιώτης, Ανδρέας Κτενάς και Μανώλης Ορφανουδάκης

***

Την Λευκάδα  επισκέφτηκαν μετά την θεομηνία «ΙΑΝΟΣ» οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Μηλιώτης και ο Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Ορφανουδάκης., οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά παραχώρησαν την Παρασκευή συνέντευξη στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Πρώτος μίλησε ο Αντ/ρχης Π.Π. κ. Ν. ΜΗΛΙΩΤΗΣ: «Η Ζάκυνθος και κυρίως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, δέχτηκαν  για πρώτη φορά ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο, λένε, πως θα γίνει σύνηθες, ως απόρροια της κλιματιστικής αλλαγής. Με βάση λοιπόν το δεδομένο αυτό εμείς εδώ στην Περιφέρεια, σε συνεργασία με το κράτος, σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια αυτή προστασίας της ζωής των πολιτών πρώτα και μετά της περιουσίας τους.

Επειδή γνωρίζω το μέρος από επισκέψεις μου, αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω  είναι ότι αυτό το τεράστιο γεγονός το οποίο συνδιαχειριστήκαμε από θέση ευθύνης σε συνεργασία με τις κρατικές δομές, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία το Λιμεναρχείο και τη Γραμματεία της Π.Π. είχε έναν σκοπό, όταν αντιληφθήκαμε το μέγεθος του κινδύνου! Και το μέγεθος του κινδύνου ήταν ξεκάθαρο: Εδώ υπάρχει θάνατος, δηλαδή κίνδυνος άμεσος για την ζωή συνανθρώπων μας.  Όταν οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 12 μποφώρ, εκεί πράγματι ήταν πασιφανές και αναμενόμενο μέχρι και οι κολώνες τις ΔΕΗ να πέσουν στους ανθρώπους…

Στόχος μας λοιπόν ήταν να συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες που προανέφερα και με τον δήμο, για να περιορίσουμε αυτό τον κίνδυνο.

Τώρα σε ότι αφορά τις περιοχές που έχουν πληγεί, και εδώ στη Λευκάδα, θα αναφερθούν και ο κ. Ορφανουδάκης των υποδομών και ο Αντιπεριφερειάρχης  Λευκάδας ο κ. Κτενάς. Αυτό που θέλω να πω εγώ σαν Π.Π. και να τελειώσω, είναι ότι στην περιοχή της Βασιλικής όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα απ΄ την μεγάλη συσσώρευση νερών, αυτό που διαπιστώσαμε και εμείς,  είναι ότι υπάρχουν και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το σκοπό έχει το υπό ίδρυση Περιφερειακό Επιχειρησιακό  Κέντρο Πολιτικής Προστασίας;

Ν. ΜΗΛΙΩΤΗΣ:  Ο  Π.Π.  έχει δυο στόχους. Πρώτον να οργανώσει καλύτερα το κράτος που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες υπηρεσίες. Η Αστυνομία, η Πυρ/κη, το Λιμενικό, η Π.Π.  των δήμων σε επίπεδο χαρτιών .  Φαίνεται λοιπόν ότι το κράτος πρέπει να οργανώσει και να συντονίσει σε έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις αυτέ τις Υπηρεσίες. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο λοιπόν, που θα είναι στη Λευκάδα, με απλά λόγια είναι μια συντονιστική υπηρεσία που θεωρώ πως έχει να κάνει με μια υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Π..Π. πρέπει να παρεμβαίνει μόνο σε περίπτωση συμβάντων ή και σε επίπεδο πρόληψης;

Ν. ΜΗΛΙΩΤΗΣ: «Η Π.Π. μπορεί να προτείνει προληπτικά, αλλά κυρίως  πρέπει να επεμβαίνει και να δρα την ώρα της ανάγκης και αμέσως μετά. Μέχρι να αποκατασταθεί και να μπει σε κανονικότητα η ροή. Στην περίπτωση αυτής της θεομηνίας που είχαμε και χτύπησε κυρίως την Κεφαλονιά, αλλά και που αύριο θα χτυπήσει ενδεχομένως  εδώ ή και παραπάνω, εμείς γνωρίζαμε πως θα έχουμε ακόμη και θανάτους. Το γνωρίζαμε με την έννοια της απειλής. Γιατί 128 χιλιόμετρα την ώρα άνεμος είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Σ΄ αυτήν ακριβώς την φάση εμείς, εκτός των άλλων, συνεργαστήκαμε  πολύ καλά με τους εθελοντές.  Στο να βγει ο κάθε εθελοντής να ενεργοποιήσει το χωριό του και να πει  στους  συγχωριανούς τους, μείνετε μέσα γιατί θα πεθάνετε.  Ήταν καθαρός ο λόγος μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με το Περιφερειακό  Επιχειρησιακό Κέντρο Π.Π. έχει αποφασιστεί τελικά που θα γίνει;

Αντιπ/ρχης Λευκαδας κ. Α. ΚΤΕΝΑΣ: Από τότε που μάθαμε ότι σχεδιάζονται 13 επιχειρησιακά Κέντρα ΠΠ στην Ελλάδα, ένα ανά  Περιφέρεια, θέσαμε  το ζήτημα να γίνει στην Λευκάδα. Κάναμε γνωστά τα πλεονεκτήματα που έχει από πλευράς θέσεως η Λευκάδα. Η απόφαση φυσικά ελήφθη από την Γ Γ Πολιτικής Προστασίας, αλλά κι εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο, για την περίπτωση που επιλεγεί η Λευκάδα. Υπάρχει διαθέσιμο ένα οικόπεδο στο Καλιγώνι που είναι 20 στρέμματα  και το οποίο επαρκεί γι αυτό το σκοπό. Ο περισσότερος κόσμος ίσως  δεν μπορεί ακόμη να αντιληφθεί τι σημαίνει επιχειρησιακό Κέντρο για τον τόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλάμε κ. Αντιπεριφερειάρχα γι αυτό το λιοστάσι που είναι όπως βγαίνουμε από την Καραβέλα προς το Νυδρί, δεξιά προς τα πάνω;

Α. ΚΤΕΝΑΣ: Ναι και είναι καλό σημείο, έχω πλήρη στοιχεία, είμαστε σε επικοινωνία και φαίνεται να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Επιχειρησιακού  Κέντρου.

Μια ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ & ΕΡΩΤΗΣΗ του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ: Εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη που κατέθεσε ο κ. Σπύρου, ότι το επιχειρησιακό Κέντρο ΠΠ θα ήταν χρήσιμο να είναι στην έδρα της Περιφέρειας. Εκεί που θα διαφωνήσω όμως, είναι ότι η έδρα της Περιφέρειας πρέπει να είναι στην Κέρκυρα. Γιατί το πλεονέκτημα θέσης που έχει η Λευκάδα για το επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το έχει και για όλα τα υπόλοιπα. Όταν ο Ζακυνθινός  χρειάζεται 11 ώρες ταξίδι για να πάει στην έδρα της Περιφέρειας , στην Κέρκυρα, τότε μάλλον δεν έπρεπε ούτε καν  να το συζητάμε. Συν το γεγονός ότι η Περιφέρεια διαθέτει κι αυτό εδώ το οίκημα, το Διοικητήριο, που σημαίνει ότι θα στέγαζε τις υπηρεσίες της σε ιδιόκτητο χώρο κι όχι όπως είναι σκόρπιες τώρα από δω κι από κει και να πληρώνει  ενοίκια . Εξ άλλου η θέση της πρωτεύουσας δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται αποκλειστικά και πάντα με το πληθυσμιακό δεδομένο.  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κρατών, που για  πρωτεύουσά  τους επέλεξαν πόλεις κατά πολύ μικρότερες άλλων μεγαλουπόλεών τους.  Στην Βραζιλία για παράδειγμα, πρωτεύουσά της  δεν είναι ούτε το Σαν Πάολο ούτε το Ρίο ντε Τζανέιρο , αλλά η κατά πολύ μικρότερή τους Μπραζίλια. Στην Αυστραλία συμβαίνει το ίδιο. Δεν είναι ούτε η Μελβούρνη ούτε το Σίδνεϋ, αλλά η κατά πολύ μικρότερή τους Καμπέρα. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες που για πρωτεύουσες έχουν πολύ μικρότερες πόλεις, γιατί έτσι εξυπηρετούν άλλα πράγματα. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής: Μήπως θα έπρεπε κάποιος πιο αρμόδιος από μένα, καθόσον εγώ είμαι εντελώς αναρμόδιος, να κάνει αυτή την πρόταση και να πει: «Ναι έχετε δίκιο κ. Σπύρου, να υπάρχει το επιχειρησιακό Κέντρο Π.Π. στην έδρα της Περιφέρειας, με την μόνη διαφορά ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους (με το επιχειρησιακό Κέντρο) η έδρα της περιφέρειας πρέπει να είναι στη Λευκάδα κι όχι στην Κέρκυρα». Αυτή είναι μια ειδική ερώτηση πρώτης προτεραιότητας κατά την άποψή μου.. Όμως έχω και μια ερώτηση για τον Ιανό και δεν ξέρω αν πρέπει να την κάνω  συνεχόμενα τώρα ή μετά…

Α. ΚΤΕΝΑΣ: Εγώ να πω μόνο μια φράση και να απαντήσει ο κ. Μηλιώτης. Σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας με την Κέρκυρα. Εμείς δεν αποφασίσαμε, απλά δείξαμε την απαιτούμενη ετοιμότητα όσον αφορά το επιχειρησιακό Κέντρο.  Και είναι καθαρά απόφαση της κεντρικής εξουσίας που θα γίνει το επιχειρησιακό Κέντρο. Εγώ απλά κατέθεσα πως και με ποιον τρόπο εξυπηρετεί τα επιχειρησιακά σχέδια η Λευκάδα. Τώρα ανοίγετε ένα άλλο θέμα, εγώ θα πρότεινα ο συνάδελφος από Κέρκυρα ν΄ απαντήσει.

Ο κ. Ν. ΜΗΛΙΩΤΗΣ (που είναι με την παράταξη του κ. Σπύρου και Κερκυραίος) ξεκίνησε να απαντήσει λέγοντας ότι το ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Σπύρου και που εμφανίστηκε σαν αντιπαλότητα Κέρκυρας και Λευκάδας, βγήκε απ΄ τους τοπικούς βουλευτές (σ.σ. της Κέρκυρας). Στην συνέχεια ξεχώρισε το θέμα του Επιχειρησιακού Κέντρου από την γενικότερη Διοίκηση της  Περιφέρειας, αναφέρθηκε στις περιφερειακές Διοικήσεις Υπηρεσιών (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής κ.λ.π.), τελικά όμως δεν απάντησε κι ούτε τοποθετήθηκε ο ίδιος στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημά μας. Οπότε πάμε παρακάτω…

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ (που ως προς την προέλευση δήλωσε Κερκυραίος με καταγωγή από Κρήτη) έκανε μια γενικότερη ενημέρωση της αρμοδιότητάς του, πριν συνεχιστούν οι ερωτήσεις.

Αναφέρθηκε στις τεχνικές  δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα, το οποίο έχει φέρει όχι μόνο καθυστερήσεις, αλλά και πάρα πολλά διοικητικά και νομικά προβλήματα. Γι αυτό λοιπόν βρίσκεται στην τελική του η σύνταξη του νέου νόμου.

Μετά απ΄ αυτή την σύντομη εισαγωγή, μας ενημέρωσε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην Λευκάδα, σύμφωνα και με τις εντολές της Περιφερειάρχη, ήταν να δουν και να καταγράψουν  τις ζημιές και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Ιανός» στο σύνολο της Λευκάδας  και ιδιαίτερα στο Νότιο τμήμα της.  Με την άφιξή του είχε μια ενημερωτική σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας ,τόσο για τις ζημιές από τον Ιανό όσο και για τον γενικότερο πολιτικό προγραμματισμό έργων που υπάρχει σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα για την ανάπλαση της παραλίας του Άη- Γιάννη Γύρας. Στην συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με το τεχνικό προσωπικό της ΠΕ ενότητας και με την παρουσία του Αντιπεριφερερειάρχη, όπου τέθηκαν οι άξονες άμεσης επέμβασης των έργων στην  περιοχή της Βασιλικής, αλλά και η πορεία των έργων γενικότερα που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα. Επίσης εξετάστηκε ο τρόπος διάθεσης της επιχορήγησης  που διετέθη από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την άμεση επέμβαση στις πληγείσες περιοχές.

Ακολούθησε μια αυτοψία στον επαρχιακό δρόμο Λευκάδας-Βασιλικής, όπου έχουν αντικατασταθεί αρκετά τμήματα με νέο ασφαλτοτάπητα και φθάνοντας στην Βασιλική επισκέφθηκαν τα δυο ρέματα του Ρουπακιά και του  Καναλί, για τα οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του που λειτούργησαν(!) στην θεομηνία. Και έκανε εύφημο μνεία για τον κ. Ανδρέα Κτενά, που διατηρεί τα ρέματα καθαρά, κάτι που βοηθά στην εκτόνωσή τους. «Η συστηματική δουλειά που γίνεται από τον Αντιπεριφερειάρχη», είπε, «βοηθά και βοήθησε για να μην έχουμε ζητήματα πλημμυρικά και καταστροφικά»

Στην συνέχεια έκαναν μια αυτοψία στο Κ.Υ. Βασιλικής όπου συνομίλησαν με τον πρόεδρο της Βασιλικής και με την διευθύντρια του Κέντρου, τόσο για τα εκεί προβλήματα όσο και για την μεγάλη αναβάθμιση, κόστους 12 εκατομμυρίων, όλων των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας, τόσο σε κτηριακό όσο και σε λειτουργικό εξοπλισμό.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, ένα πρόγραμμα ουσιαστικά ωρίμανσης των μελετών που έχει βγάλει η Περιφέρεια Ι.Ν. γιατί εκεί πάσχει το δημόσιο, όπως είπε.

Μας ενημέρωσε ότι συζήτησαν εκτενώς με την Περιφερειάρχη για την πολιτιστική και την τουριστική αναβάθμιση της Λευκάδας.  Είναι ιδιαίτερη η σημασία που δίνει η Περιφερειάρχης πάνω σ΄ αυτά τα δυο ζητήματα,  για τα οποία έχει μεριμνήσει κι ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς…

Και πριν συνεχίσουμε με τις ερωτήσεις, μας ενημέρωσε ότι, πολύ σύντομα θα βγουν στον αέρα οι   προκηρύξεις για δυο σημαντικά έργα που ωρίμασαν, το Γυμνάσιο της Βασιλικής και το 5ο Νηπιαγωγείο της Λευκάδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως είπατε κι εσείς, περιμένουμε να έχουμε ξανά καιρικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά του Ιανού. Έχει η Περιφέρεια κάποιο σχεδιασμό, ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τις  καταστάσεις που ζήσαμε με τις πλημμύρες στην Βασιλική;

Α. ΚΤΕΝΑΣ: Μόνο τυχαίες δεν είναι αυτές οι πλημμύρες της Βασιλικής. Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες ατασθαλίες, είναι γνωστές και να μην κρυβόμαστε, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν, τουλάχιστον σύντομα.. .  Είναι σούδες που είναι κλειστές, δεν υπάρχουν, έχουν απομείνει πάρα πολύ λίγες, μιάμιση σούδα έχει μείνει,  όπως μας είπε ο πρόεδρος, κι αυτή δεν είναι και σε καλή κατάσταση… Υπήρχαν δεκάδες σούδες, τα νερά έρχονται απ΄ τα ορεινά και είναι πάρα πολλά. Εμείς θα κάμουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε πρώτη φάση, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ο κ. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ επενέβη για να εξηγήσει ότι τα δυο εκατομμύρια που διέθεσε το Υπουργείο ήταν για την άμεση και επείγουσα αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας. Η κυβέρνηση όμως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την δαπάνη για την ριζική αντιμετώπιση των έργων αποκατάστασης και γι αυτό ακριβώς τον λόγο έχει σήμερα συναντήσεις  η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στα υπουργεία με τον κ. Καραμανλή, τον κ. Πλακιωτάκη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Κέντρου..

Η τελευταία ερώτηση ήταν του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ προς την Πολιτική Προστασία και ήταν η εξής : Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε Ότι ο «ΙΑΝΟΣ» δεν ήταν κανονικός  κυκλώνας, ούτε από άποψη έντασης ανέμου, ούτε έκτασης. Ήταν ένας Μεσογειακός κυκλώνας, που θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν μικρογραφία κυκλώνα. Πέρα απ΄ αυτό όμως, υπήρξε επαρκέστατη και ακριβής πρόβλεψη, όσον αφορά τόσο την ένταση όσο και την πορεία του φαινομένου. Παρά ταύτα όμως στην διπλανή μας Κεφαλονιά μόνο, ναυάγησαν ή εξώκειλαν περίπου πενήντα σκάφη, κυρίως κότερα. Εσείς είσθε ικανοποιημένος απ΄ αυτό τον απολογισμό; Και γιατί δεν λειτούργησε τίποτε προληπτικά, και εννοώ  να εκκενωθούν τα όποια ανασφαλή λιμάνια από σκάφη, όπως γίνεται στο εξωτερικό;

Ν ΜΗΛΙΩΤΗΣ: Η δική μας ικανοποίηση περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι δεν είχαμε απώλειες ζωής, που στις φυσικές καταστροφές είναι και το πρώτο ζητούμενο. Αλλά μην περιμένετε την  εφαρμογή των σύγχρονων συστημάτων που εφαρμόζονται  σε μέρη όπως η Αμερική, όπου έχουν διαφορετική και πολύ μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοια και σε χειρότερα φαινόμενα…

Ν. ΓΑΖΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *