“Όλοι για τη Λευκάδα”: Για το “Βοήθεια στο σπίτι”

“Όλοι για τη Λευκάδα” για το “Βοήθεια στο σπίτι”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Παράταξης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού εσωτερικών για την έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεών τους που έληγαν 30-9-2020, από την 1η Οκτωβρίου όλοι οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» βρίσκονται εκτός εργασίας. Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός χωρίς προηγούμενο, που δε μπορεί κανείς να εκτιμήσει αν οφείλεται σε ανικανότητα ή σκοπιμότητα.

Η ρύθμιση για την οποία η ΝΔ είχε δεσμευθεί πριν από αρκετούς μήνες, περιλαμβάνεται σε άρθρο πολυνομοσχεδίου που ήταν σε διαβούλευση από 28-8-2020 και κατατέθηκε στη Βουλή… τώρα!  Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωνε συνεχώς τους εργαζόμενους ότι «από 1/10/2020 και μετά θα υπάρξει παράταση η οποία θα ψηφιστεί εγκαίρως και η χρονική διάρκεια της θα είναι όπως περιγράφεται και στον Νόμο, δηλαδή έως την ανάρτηση των οριστικών πινάκων».    Γι’ αυτό οι (κατόπιν εορτής) καθησυχαστικές ανακοινώσεις με σχόλια για την αξία του «ΒσΣ» και την προσφορά των εργαζομένων, είναι προκλητικές, δηλώνουν αμηχανία και γίνονται στην προσπάθεια αποσόβησης των θεσμικών ευθυνών.

Την ώρα που κυβέρνηση και υπουργείο εσωτερικών αντιμετώπιζαν μ’ αυτό τον ανεύθυνο (τουλάχιστον) τρόπο μια αναμφισβήτητα καταξιωμένη κοινωνική παροχή,   η ΚΕΔΕ και η πλειοψηφία των δήμων αδιαφόρησαν πλήρως!  Όχι μόνο δεν διεκδίκησαν, από το καλοκαίρι, την τακτοποίηση του ζητήματος αλλά ακόμη και τώρα παρακολουθούν πολύ χαλαρά (σχεδόν από μακριά) τις εξελίξεις, με τρόπο που δυστυχώς δείχνει είτε να μην τους ακουμπά το πρόβλημα, είτε ότι θέλουν να είναι «τα καλά παιδιά».

Έτσι συμβαίνει το τραγελαφικό : οι χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά στο Πρόγραμμα, είτε απέχουν, είτε παραμένουν στα γραφεία, είτε εργάζονται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ με ότι αυτό συνεπάγεται και μετακινούμενοι μάλιστα με δικά τους μέσα! Την κοινωνική ευαισθησία που απώλεσαν κυβερνήτες και αιρετοί για τις πολλές χιλιάδες ωφελούμενων 3ης ηλικίας, ήρθαν να καλύψουν (ακόμη μια φορά) αυτοί που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούνταν. Αυτοί που παρέμεναν εργασιακά ανασφαλείς αναμένοντας την κατάργηση του Προγράμματος, συχνά απλήρωτοι για μήνες ζώντας με προσωπικά δάνεια και υπό σκόπιμη εργασιακή ομηρία. Όλα αυτά μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για την τακτοποίησή τους μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, που όμως οι διαδικασίες του εντελώς ανεξήγητα, καθυστερούν πάρα πολύ.

Δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα, Δήμος Λευκάδας και Κοινωφελής ΔΕΠΟΚΑΛ δεν επέδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Καμία παρέμβαση σε κυβέρνηση και υπουργείο, καμία ενημέρωση σε Δημοτικό Συμβούλιο και Δ. Σ. ΔΕΠΟΚΑΛ, καμία συζήτηση με τους εργαζόμενους. Παρακολουθούσαν αδιάφορα τις προθεσμίες να εξαντλούνται και την 1η Οκτωβρίου απλά σήκωσαν τα χέρια ψηλά!

Η Παράταξή μας συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του «ΒσΣ» χθες, 1-10-2020. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Δρακονταειδής-πρώην δήμαρχος, Χρ. Γληγόρης-μέλος Δ.Σ. ΔΕΠΟΚΑΛ, Κ. Σέρβος και Λ. Χαλικιάς συζήτησαν μαζί τους, ενημερώθηκαν και εξέφρασαν  την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.                 Τόνισαν ότι  η παράταση πρέπει να ψηφιστεί ΑΜΕΣΑ και η χρονική διάρκεια της να είναι έως την ανάρτηση των οριστικών πινάκων. Επίσης να ληφθεί μέριμνα να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση και επαναληφθεί το φαινόμενο του Πάσχα 2020, με απλήρωτους εργαζόμενους εν μέσω εορτών και πανδημίας.

Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους στο «ΒσΣ» για την αμέριστη στήριξη της Παράταξής μας, όπως πράξαμε στο πρόσφατο παρελθόν και ως δημοτική αρχή.

 

Λευκάδα, 2/10/2020

 

Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *