Θ. Καββαδάς στη Βουλή: Χρειάζεται αντιπλημμυρικό σχέδιο

Θ. Καββαδάς στη Βουλή: Χρειάζεται αντιπλημμυρικό σχέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 29 Σεπτεμβρίου 2020

 

Θανάσης Καββαδάς: «Τρεις φορές σε τέσσερα χρόνια η Νότια Λευκάδα πλημμύρισε –  Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για έργα και υποδομές, όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις» – Πρόταση για προτεραιότητα στις προτάσεις των πληγέντων Δήμων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης

 

Ομιλία στη Βουλή για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από τον «Ιανό» πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Τόνισε ότι στην Λευκάδα, παρόμοιες πλημμύρες και καταστροφές με αυτές που προκάλεσε ο «Ιανός» έχουν γίνει τρεις φορές μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, και μάλιστα στις ίδιες ακριβώς περιοχές στη Νότιο Λευκάδα και ειδικότερα στη Βασιλική. Επεσήμανε ότι, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τέτοια φαινόμενα θα τα ζούμε πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, γι’ αυτό και χρειάζεται ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων στην πηγή και στο σύνολό τους, όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις και μπαλώματα, αλλά ολοκληρωμένα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που θεσπίζονται, όπως η οικονομική ενίσχυση των 5 χιλιάδων ευρώ για κάθε πολίτη και νοικοκυριό και 8 χιλιάδων ευρώ για κάθε επιχείρηση, την αναστολή πλειστηριασμών και αναγκαστικών μέτρων για ένα έτος και την αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών μέχρι τις 18 Μαρτίου 2021.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στη δυνατότητα που δίνεται στις επιχειρήσεις πληγεισών περιοχών, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες, ρύθμιση που έχει στόχο να διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Επεσήμανε ότι στην Λευκάδα το μέτρο αφορά τη Δημοτική Ενότητα Απολλωνίων – που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον κυκλώνα – τις κοινότητες Πόρου και Φτερνού και τις Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καστού, τα δύο μικρά, απομακρυσμένα νησάκια της περιφερειακής ενότητας.

Παράλληλα, τόνισε, οι απολύσεις απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, αλλά και για 3 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της αναστολής, ενώ για τους εργαζόμενους προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 534 ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παράταση ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε μεταφορές και μη αλκοολούχα ποτά εστίασης μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που θα στηρίξει τον τουρισμό και την εστίαση, δύο κλάδους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τέλος, ο Βουλευτής πρότεινε να τεθούν σε προτεραιότητα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά και κατά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι Δήμοι που υπέστησαν ζημιές και, συγκεκριμένα, να εξετάζεται και να πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα η ένταξη των έργων τους στα ανωτέρω χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Καββαδάς τόνισε:

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει διαρκώς και καθημερινά ότι και τα αντανακλαστικά διαθέτει, και την τόλμη, και την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί σε όλα τα απρόβλεπτα, αντίξοα γεγονότα που συμβαίνουν.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε αφορά όλους τους πληγέντες, χιλιάδες συνανθρώπους μας που είδαν σπίτια και επιχειρήσεις να καταστρέφονται. Δεν μπορεί να το σταματήσουν κομματικά στεγανά. Η ψήφισή του είναι έμπρακτη στήριξη στους πληγέντες, και ουσιαστική στήριξη στην προσπάθεια να βγουν όρθιοι οι άνθρωποι, οι κοινότητες, και η οικονομία.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *