Βπυλευτής: Έκτακτα μέτρα προστασίας πληγέντων Ιανού

Βπυλευτής: Έκτακτα μέτρα προστασίας πληγέντων από Ιανό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 24 Σεπτεμβρίου 2020

 

Θανάσης Καββαδάς: «Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στη Δημοτική Ενότητα Απολλωνίων, τον Πόρο, το Φτερνό, τον Κάλαμο και τον Καστό μετά το πέρασμα του Ιανού»

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ήρθε στη Βουλή νομοσχέδιο με έκτακτες ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη θεομηνία. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, στην οποία είναι αντιπρόεδρος ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα έκτακτα μέτρα που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές, και συγκεκριμένα:

  • Χορήγηση επιδόματος 5.000 ευρώ για πολίτες και νοικοκυριά
  • Χορήγηση επιδόματος 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις
  • Τα επιδόματα αυτά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κρατήσεις και δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες οφειλές.
  • Αναστολή πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για πολίτες και επιχειρήσεις έως τις 30/9/2021

Επιπλέον, με ξεχωριστή υπουργική απόφαση δόθηκε ήδη παράταση για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 18/3/2021 που περιλαμβάνει και τις οφειλές που θα προκύψουν από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Μία επιπλέον ιδιαίτερα θετική διάταξη για την προστασία των θέσεων εργασίας, είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών του πρώην Δήμου Απολλωνίων, αλλά και στις κοινότητες Πόρου και Φτερνού και τις Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καστού, να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους για διάστημα έως 3 μηνών, όσο δηλαδή κρίνεται ότι απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η αναστολή θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις που απαγορεύουν σε επιχειρήσεις και εργοδότες να απολύσουν προσωπικό, ενώ για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 534 ευρώ, καθώς και αναλογία δώρου Χριστουγέννων.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Λευκάδας κ.Καββαδάς τονίζει:

«Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» άφησε πίσω του ζημιές σε αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Η θεομηνία ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα κλείνοντας πρόωρα τη σεζόν για δεκάδες επιχειρήσεις και στέλνοντας δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών είναι μια μεγάλη ανάσα και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα συναρμόδια υπουργεία διότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας για να υπάρξει ουσιαστική οικονομική συνδρομή για τους πληγέντες στην Π.Ε. Λευκάδας, δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία και αυξημένα αντανακλαστικά, και αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή: κανείς δεν θα μείνει μόνος και αβοήθητος.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *