Έκτακτη σύγκληση συντονιστικών οργάνων λόγω “Ιανού”

Σύγκληση συντονιστικών λόγω “Ιανού”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ     

 

17 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Σε αυξημένη ετοιμότητα

με συγκεκριμένα μέτρα και ενημέρωση πολιτών λόγω “ΙΑΝΟΥ”

Έκτακτη σύγκληση συντονιστικών οργάνων λόγω “Ιανού”

 Έκτακτη σύγκλιση των Συντονιστικών Οργάνων

σε  Ζάκυνθο, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Λευκάδα, Κέρκυρα

 

Ο σχεδιασμός της άμεσης αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία “ΙΑΝΟΣ” που αναμένεται να πλήξει τα Ιόνια Νησιά και η πλήρης ετοιμότητα των κατά τόπους αρμόδιων Υπηρεσιών, είχε ως αντικείμενο η έκτακτη σύγκλιση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας -με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων- που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης και στην οποία συμμετείχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

 

Αφου υπήρξε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων ομόφωνα αποφασίστηκε:

  • Να γίνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και Ιθάκης μέσω των Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων, μετά από συνεννόηση με ΕΛ.ΑΣ.για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια των νησιών, από σήμερα Πέμπτη 17 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα.
  • Να υπάρχουν μηχανήματα έργου, έτοιμα για άμεση ανταπόκριση, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων κάθε νησιού.
  • Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – Ιθάκη την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 για προληπτικούς λόγους.
  • Να ενημερωθούν οι πολίτες και οι ευπαθείς περιοχές των τοπικών κοινωνιών με την βοήθεια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Εθελοντικών Ομάδων.
  • Να ενημερωθούν και ενεργοποιηθούν οι Εθελοντικές Ομάδες.
  • Να εφαρμοστούν τα σχέδια “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” από τις Υπηρεσίες ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες.

 

Μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη, υποβλήθηκε αίτημα ενεργοποίηση του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, ανάλογα αιτήματα στάλθηκαν προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που θα προκληθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία. Ζήτησε, παράλληλα, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων, το ρόλο των οποίων χαρακτήρισε σημαντικό και τα μέλη τους απαραίτητους και πολύτιμους εταίρους.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με  κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων μέσα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων σχεδίων “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη, της ζωής και της περιουσίας του όπως και του περιβάλλοντος και δημόσιων χώρων. Επίσης, να αξιοποιηθεί και εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στην κατευθυνση της πλήρους αντιμετώπισης και επίλυσης κάθε προβλήματος που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς και Ιθάκης οι οποίες
κηρύχθηκαν  σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *