Στο κέντρο της κακοκαιρίας Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά

Στο κέντρο της κακοκαιρίας Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά

Η κακοκαιρία «Ιανός» συνεχίζει να χτυπά με μανία τα ξημερώματα τα νησιά του Ιονίου και περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Τα καιρικά φαινόμενα παραμένουν έντονα και στις 5 τα ξημερώματα, το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Ήδη στα δύο νησιά έχουν σημειωθεί αρκετά προβλήματα και κυρίως στη Ζάκυνθο όπου οι άνεμοι πνέουν ως 10 μποφόρ, με την καταιγίδα να είναι ισχυρή και να αφήνει χωρίς ρεύμα περιοχές.

Μετά τις 3 τα ξημερώματα άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες σταγόνες στην Αττική. Οι χθεσινές προβλέψεις έδειχναν πως ο μεσογειακός κυκλώνας θα περάσει από την Αττική μέσα στην Παρασκευή και θα φέρει έντονα φαινόμενα, ωστόσο η αλλαγή της πορείας του, ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

Αλλάζει πορεία η κακοκαιρία Ιανός

Τα τελευταία δεδομένα έδειξαν πως ο κυκλώνας «Ιανός» αλλάζει πορεία και θα κινηθεί προς τα νότια, κάτι που θα φέρει πιθανότατα μικρότερης έντασης βροχές στην κεντρική Ελλάδα. Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις θα παραμείνουν ισχυρές, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως το γεγονός ότι ο κυκλώνας δείχνει πως θα κινηθεί νότια και θαλάσσια, δεν είναι θετικό καθώς μπορεί να ενισχυθεί.

«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη. Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά», είπε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στο Mega ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kakokairia-ianos-sto-kentro-toy-kyklona-i-zakynthos

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *