Απάντηση της Περιφερειάρχη στον Βουλευτή κ. Δ. Μπιάγκη

    Απάντηση της Περιφερειάρχη στον Βουλευτή κ. Δ. Μπιάγκη 

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

     ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας

υπάγονται στον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

 

Απάντηση της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

στον Βουλευτή Κέρκυρας (ΚΙΝΑΛ) κ. Δημήτρη Μπιάγκη

 

Αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος Μπιάγκης δεν είχε σωστή ενημέρωση για τον ρόλο των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας λόγω του ότι είναι ένα ειδικό θέμα το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

 

Διευκρινίζω ότι τα εν λόγω Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας δεν είναι αντικείμενα των Περιφερειών της χώρας αλλά της κεντρικής Κυβέρνησης ως ένα δίκτυο Επιχειρησιακών Κέντρων στις 13 Περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές των τόπων λειτουργίας τους, ο ρόλος τους και η χρηματοδότησή τους γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο βάσει επιχειρησιακού σχεδιασμού και δεν εξαρτώνται από την έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας.

 

Όσον αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η επιλογή του τόπου, όπως με ενημέρωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά δεδομένα και τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθηκες της νησιωτικότητας βάσει των οποίων η Λευκάδα φαίνεται να προκρίνεται από το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, η Λευκάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Περιφέρειας και έχει εύκολη επικοινωνία λόγω γέφυρας, τόσο με τα Ιωάννινα όπου εδρεύει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Υποστράτηγος Π.Σ. Κωνσταντίνος Παχίδης αρμόδιος επιχειρησιακά για την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Λευκάδα, όπως και με την Πάτρα  όπου εδρεύει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Π.Σ. Γιάννης Πετρούτσος αρμόδιος επιχειρησιακά για την Κεφαλληνία, την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

 

Σημειώνω, επίσης, ότι τα προβλεπόμενα Τοπικά Κέντρα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεν θα έχουν απαραίτητα την έδρα τους στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας αλλά τον επιλεγμένο τόπο βάσει και πάλι επιχειρησιακών δεδομένων.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση, επίσης του Υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά, οι Περιφερειακοί Διευθυντές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι οποίοι υπενθυμίζω έχουν αρμοδιότητα διοικητικά θέματα, θα συνεχίσουν φυσικά να έχουν έδρα την Κέρκυρα, για την περιφέρειά μας.

 

Η Περιφερειακή Αρχή των Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη να συνδράμει όπου της ζητηθεί για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του άκρως σημαντικού σχεδίου για την ασφάλεια και την προστασία των νησιών, των κατοίκων και των επισκεπτών τους.

 

Όσο για την συνοχή της Περιφέρειας μας, τονίζω ότι αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο, τον οποίο υπηρετούμε πιστά με πολλούς τρόπους και μέσα. Ο σημαντικότερος είναι η αναγνώριση του ρόλου, των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων του κάθε νησιού και η αντίληψη του κοινού συμφέροντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *