Τοποθέτηση του Θ. Σολδάτου στο Δ. Συμβούλιο για το νερό

Τοποθέτηση του Θ. Σολδάτου στο Δ. Συμβούλιο για την υδροδότηση

Λευκάδα, 18.08.2020

 

Κύρια σημεία της τοποθέτησης Θ. Σολδάτου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα, «Συζήτηση-ενημέρωση σχετικά με το θέμα της υδροδότησης του Δήμου Λευκάδας»

 

Η αθρόα ανάπτυξη και άνθηση του τουριστικού προϊόντος στη Λευκάδα την τελευταία 20/ετία, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων απαιτήσεων και αναγκών σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως στα οδικά δίκτυα, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο ζήτημα της υδροδότησης.

Η Λευκάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να παρακολουθήσει τη διόγκωση του προβλήματος της υδροδότησης. Τα προβλήματα που επιλύνονταν ήταν λιγότερα από αυτά που δημιουργούντο. Αποτέλεσμα η γιγάντωση του ζητήματος.

 

Οι παράμετροι που εντοπίζονται προς αντιμετώπιση είναι,

  1. η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τον Άγιο Γεώργιο σε δήμους της Πρέβεζας, της Άρτας, Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου.
  2. η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Λευκάδας και
  3. η παρακολούθηση των προβλημάτων των δικτύων με αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των βλαβών και η αποκατάστασή τους.

 

Ως την 1η παράμετρο, ο κ. Σολδάτος ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει εξέλιξη στο έργο ύδρευσης από τις πηγές Αγίου Γεωργίου προς τις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Πρέβεζας, Αρτας και Λευκάδας, ένα κλασικό δημόσιο έργο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ως προς τη αξιοποίηση υδάτινων πόρων της Λευκάδας, ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Ξεν. Σταυρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, που ασχολήθηκε το 2010-2012 με τη Λευκάδα, εκπονώντας μελέτη για τη διαχείριση των υδατικών της πόρων. Σύμφωνα με τη μελέτη «…Η Λευκάδα, έχει το τεράστιο πλεονέκτημα του μεγάλου ύψους των βροχοπτώσεων, που φθάνουν τα 1.000 χιλιοστά/έτος και μεγάλο μέρος της λύσης, βρίσκεται εκεί. Το νησί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλο μέρος των αναγκών του με δύο λιμνοδεξαμενές και μερικά μικρά φράγματα, ώστε να αποθηκεύεται το νερό στους υπόγειους υδροφορείς».

Επιπροσθέτως ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στην ολιγωρία αξιοποίησης των αποθεμάτων στην περιοχή «Αηδονάκι», που σύμφωνα με την μελέτη που υπάρχει, εκτός των άλλων προέβλεπε και αντικατάσταση μέρους του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης περίπου 14.000 μέτρων.

Αναφορικά με την 3η παράμετρο, ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στη μελέτη «Τηλεμετρίας» προϋπολογισμού πάνω από 3 εκ. ευρώ, για ένα έργο που δεν προχώρησε και απεντάχθηκε, στερώντας έτσι τη δυνατότητα παρακολούθησης του δικτύου και έγκαιρης αποκατάστασης των εκάστοτε βλαβών.

 

Τελειώνοντας ο κ. Σολδάτος, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, ξεκαθάρισε ότι απαιτεί από τη δημοτική αρχή κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, σχεδιασμό, στρατηγική και πλήρη αξιοποίηση των μελετών που βρίσκονται σε αδράνεια, με έμφαση στην εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *