Αποκατάσταση του “Μπλε” Σχολείου στον Αγαλά

      Αποκατάσταση του “Μπλε” Σχολείου στον Λαγανά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

     ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                             

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Διατήρηση της ιστορικής μνήμης και αποκατάσταση

 του παλαιού “Μπλέ” σχολείου στον Αγαλά

 

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της επισκευής της στέγης του Μουσείου (παραδοσιακού κτηρίου του παλαιού σχολείου) Αγαλά και της διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου του μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατα την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 στην Ζάκυνθο για την επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασής (αρ. 101-9/2019) του που αφορά στην έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων / Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, με το Δήμο Ζακύνθου.

 

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η μελέτη και εκτέλεση έργων επισκευής του παλαιού σχολείου Αγαλά, ενός διώροφου κτιρίου που έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της επτανησιακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το οποίο βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

 

Η στέγη του κτιρίου παρουσιάζει σοβαρές φθορές τόσο στον φέροντα οργανισμό, όσο και στην επικάλυψη, με αποτέλεσμα να εισέρχονται όμβρια τα οποία με την σειρά τους έχουν δημιουργήσει εκτεταμένες φθορές στο ταβάνι, στο υποκείμενο ξύλινο πάτωμα, στα ξύλινα κουφώματα και στα επιχρίσματα. Θα χρησιμοποιηθούν υλικά και τεχνικές τέτοια ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου η παραδοσιακή μορφολογία του κτιρίου και να διατηρηθεί η αρχική του μορφή.

 

Εκτός του κτιρίου θα γίνουν εργασίες ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου με πλακόστρωση με τοπική πέτρα, τοποθέτηση παρτεριών, καθισμάτων, κάδων απορριμμάτων, φωτιστικών ιστών παραδοσιακής μορφολογίας και φωτιστικών διακριτικής ανάδειξης των κτιρίων.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου έχει συντάξει και εγκρίνει τη μελέτη από την Τεχνική της Υπηρεσία. Θα δημοπρατήσει και εκτελέσει το έργο και θα μεριμνήσει για την παραλαβή σε χρήση του έργου, από το Δήμο Ζακύνθου ο οποίος αναλαμβάνει τη συντήρηση του παλαιού σχολείου Αγαλά μετά το πέρας του έργου και μετά το πέρας του χρόνου συντήρησης από τον ανάδοχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *