Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Π. Σ. για την Αγιά Σοφιά

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Π. Σ. για την Αγιά Σοφιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

     ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

 

Την θλίψη και την αγανάκτησή  του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας, για την μετατροπή της σε τζαμί εκφράζει το Ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων στη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε μέσω της υπηρεσίας epresence.gov.gr, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 κατόπιν πρότασης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και τους διεθνείς Οργανισμούς να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να αποτρέψουν την ντροπιαστική  και διχαστική απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας για την αλλοίωση του χαραχτήρα του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

 

Το Ψήφισμα, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία αναφέρει:

 

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την θλίψη και την αγανάκτησή του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης, και  έκφρασης της ζωηρής αντίδρασης τους, για την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας με την αυθαίρετη απόφαση για την αλλοίωση του χαραχτήρα του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

 

Ζητεί από την UNESCO και τους διεθνείς Οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουν την ντροπιαστική  και διχαστική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

 

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσει τις αξίες και τις αρχές της και να προστατεύσει την πολιτισμική κληρονομία της εντός και εκτός της επικρατείας της, παραδειγματικά και αποτελεσματικά, ως ηθικό καθήκον της  και απαίτηση των πολιτών της.

 

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να στείλει σαφές και ενωτικό μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα και την Τουρκία για τις σοβαρές υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ειδικότερα για τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως και των συνεπειών της μη συμμόρφωσής της με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την επιβολή κυρώσεων”.  

***

[Σημείωση Σύνταξης του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ: Με έκπληξη διαπιστώνουμε πως το παραπάνω ψήφισμα ήταν “κατά πλειοψηφία” που σημαίνει πως κάποια μέλη του Π.Σ. είτε το καταψήφισαν είτε αρνήθηκαν να το ψηφίσουν. Φρονούμε πως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναφέρονταν ονομαστικά οι εν λόγω περιφερειακοί σύμβουλοι, όσο και οι παρατάξεις στις οποίες ανήκουν, καθώς και το σκεπτικό αν και εφόσον αυτοί κατέθεσαν τέτοιο]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.