Εντάσεις και διαξιφισμοί στο Δ. Συμβούλιο για το Π. Κέντρο

Εντάσεις και διαξιφισμοί στο Δ. Συμβούλιο για το Π. Κέντρο

Στιγμιότυπα αγάπης σαν αυτό της φωτογραφίας, μάλλον δεν θα ξαναδούμε στο Δ.Σ…

***

Εντάσεις και έντονους διαξιφισμούς μεταξύ Δημάρχου και Αντιπολίτευσης προκάλεσε η συζήτηση του 4ου θέματος της Ημερησίας Διάταξης που αφορούσε στην έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Πνευματικού Κέντρου.

Μήλο της Έριδος ήταν ο αποκλεισμός των ντόπιων ερασιτεχνών ζωγράφων από την αίθουσα Τέχνης”Θεόδωρος Στάμος” κατά την υψηλή τουριστική περίοδο (Ιούλιο-Αύγουστο) και ο προσβλητικός γι αυτούς περιορισμός τους σε άλλες χρονικές περιόδους.

Ένα άλλο αξιόλογο χαρακτηριστικό της διαδικασίας που οδήγησε σε αυτή την απόφαση επίσης, ήταν η περίπου εκ του πονηρού μεθόδευση που ακολουθήθηκε ώστε να εμφανίζεται -και να λέγεται από τον ίδιο τον Δήμαρχο στο προχθεσινό Δ.Σ. η ανακρίβεια- πως η συγκεκριμένη απόφαση ψηφίστηκε με 15-0 θετικές ψήφους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική: Η απόφαση 100 του 2019, που είναι η μήτρα του συγκεκριμένου προβλήματος,  ελήφθη σε μια συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου, κατά την οποία έλειπαν κάποια μέλη του (π.χ. οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Διαύλου και πιθανόν κάποιοι άλλοι). Συνεπώς ακόμα κι αν ψηφίστηκε από την όλη απαρτία της ημέρας εκείνης, αποκλείεται να πήρε 15-0 ψήφους.

Στην συνέχεια και εν μέσω πανδημίας κλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο δια περιφοράς να ψηφίσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, κάτι που ο δημοτικός Σύμβουλος Ν. Γαζής και ο κ. Περδικάρης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας,  δεν ψήφισαν. Σε επόμενο Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη επανήλθε από τον δήμαρχο και πρόεδρο του Π.Κ. το θέμα του Ο.Ε.Υ. σαν απολύτως απαραίτητο να ψηφιστεί και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ώστε να δυνηθεί το Πνευματικό Κέντρο να προσλάβει δυο εργαζόμενους, (από κανέναν που -δεν- είχε!)

Κάπου εκεί μπερδεύτηκε η κατάσταση και προέκυψε το ψευδεπίγραφο ουσιαστικά 15-0 που τώρα επικαλείται ο δήμαρχος!

***

Σε κάθε περίπτωση οι εντάσεις κατά την προχθεσινή συζήτηση ήταν συχνές, κυρίως μεταξύ Δημάρχου, Κ. Δρακονταειδή, Θ. Περδικάρη και Κ. Γληγόρη.

Ο κ. Περδικάρης ζήτησε να υπάρξει δέσμευση πως θα αλλάξει η απόφαση, ότι θα μπορούν οι λαϊκοί καλλιτέχνες να συμμετέχουν και να μην περνάνε από το εικαστικό επιμελητήριο. Δεν αποκτά με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη αίγλη το πνευματικό κέντρο, γιατί το έχω ακούσει αυτό, είπε. Και συνεχίζοντας πρότεινε να δεσμευτεί ο Πρόεδρος (και δήμαρχος), ότι το θέμα θα έρθει στο Πνευματικό Κέντρο και με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους, αλλάζοντας την απόφαση 100, που αφορά τη συμμετοχή των λαϊκών καλλιτεχνών.

Ο δήμαρχος -και πρόεδρος του Π.Κ.- υποσχέθηκε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο, όμως ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τη γνώμη και την άποψη 15μελών του Διοικητικού Συμβουλίου…  Ο κ. Περδικάρης απάντησε ότι του αρκεί όσοι είναι παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθούν για αυτό το θέμα και να δεσμευτούν δημόσια, εκτός και αν θεωρούμε ότι σωστά έγινε.

Όταν ο δήμαρχος είπε να μην ευτελίζετε το ζήτημα, πυροδοτήθηκε η αντίδραση του κ. Δρακονταειδή ο οποίος είπε ότι “πολιτική επιλογή της παράταξής μας ήταν να ψηφίσουμε τον κανονισμό, όμως δεν μπορεί η κυρία αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου επειδή έχει το κόλημά της, να περνάει την απόφαση 100 που αποκλείει τους λαϊκούς ζωγράφους, που εσείς μου λέτε αυτή τη στιγμή τι σχέση έχει το θέμα αυτό με τον κανονισμό. Με τυπικούς όρους φυσικά και δεν έχει, δεν είμαστε χαζοί ούτε διοίκηση εγώ έμαθα χθες, Εμείς ζητήσαμε σε ένα τεράστιο ατόπημα που έγινε, το οποίο προσβάλλει όλους αυτούς τους ερασιτέχνες οι οποίοι παιδεύονται και θέλουν εκείνη την περίοδο να μπορούν να δουν το έργο τους και πάτε αυτό να το σώσετε, αντί να πείτε ευθέως τη διαφωνία σας.

Εμείς στηρίζουμε τον κανονισμό του Πνευματικού Κέντρου, όμως η απόφαση 100 του 19 εάν εσείς εισηγηθείτε και οι τρεις παρόντες ήδη μέλη του Π.Κ., τέσσερα συνολικά στα 15 μέλη, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πάρετε τη σωστή απόφαση και το διορθώσετε, εκτός από το παιχνιδάκι που έγινε με την ιστοσελίδα, εμείς θα τον ψηφίσουμε γιατί θα έχουμε την δέσμευση 5 συναδέλφων από διαφορετικές παρατάξεις ότι η πρόθεσή τους είναι να αλλάξει αυτό το πράγμα που προσβάλλει  όσους θέλουν να κάνουν τέχνη με ερασιτεχνικούς όρους…”

Εντάσεις και διαξιφισμοί στο Δ. Συμβούλιο για το Π. Κέντρο

Η τοποθέτηση του Κώστα Γληγόρη  ήταν αυτή που κατά την άποψή μας έθεσε το ζήτημα στην σωστή του βάση. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κ. Γληγόρης:

” Θα γίνει ΦΕΚ αν δεν κάνω λάθος. Που σημαίνει πως αυτός ο ΦΕΚ θα δεσμεύει τους πάντες, όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, αν αυτό ψηφιστεί σήμερα. Γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει η απόφαση λειτουργίας του Π.Κ. και να λέει: Λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας των αιθουσών τέχνης. Τέλος. Όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Αλλά τι λέει; Λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας των αιθουσών τέχνης με την απόφαση 100 του 2019 του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου”.

Τελικά οι προτάσεις των διαφωνούντων δεν έγιναν αποδεκτές από τον Δήμαρχο, που επέμενε στην αρχική του εισήγηση, κι έτσι αυτή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού ψήφισαν παρών οι της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”, οι του “Διαύλου” και ο Μάκης Μελάς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *