Φακές Εγκλουβής & μαχαίρι Πόρου στην κληρονομιά μας

Φακές Εγκλουβής & μαχαίρι Πόρου στην κληρονομιά μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 7 Ιουλίου 2020

 

Θανάσης Καββαδάς: «Οι Φακές Εγκλουβής και το Πορσάνικο Μαχαίρι στη λίστα της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από το καρσάνικο κέντημα»

 

Μετά το καρσάνικο κέντημα, δύο ακόμα στοιχεία του Λευκαδίτικου πολιτισμού, οι Φακές Εγκλοβής και το Πορσάνικο Μαχαίρι εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η ένταξή τους εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια Εθνική Επιστημονική Επιτροπή.

Όπως και για το Καρσάνικο κέντημα, το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο τον περασμένο Δεκέμβριο, την πρωτοβουλία ανέλαβε πριν περίπου δύο χρόνια ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος ενημέρωσε για τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να ακολουθηθούν, για μεν τις φακές Εγκλουβής τον κ. Μίμη Κούρτη, για δε το Πορσάνικο Μαχαίρι τον κ. Σπύρο Σκλαβενίτη, οι οποίοι και κατέθεσαν τους αντίστοιχους φακέλους.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Είμαι ευτυχής διότι με συντονισμένες προσπάθειες πετύχαμε να εντάξουμε τρία μοναδικά στοιχεία της Λευκάδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, το καρσάνικο κέντημα, τις φακές Εγκλουβής και το πορσάνικο μαχαίρι.

Οι φακές Εγκλουβής δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: παρόλο που πρόκειται για μία εξαιρετικά περιορισμένη καλλιέργεια, είναι ωστόσο φημισμένη χάρη στην εξαιρετική ποιότητα και τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά. Το πορσάνικο μαχαίρι, από την άλλη, είναι μια τέχνη που αναπτύχθηκε από τους Ενετούς την περίοδο 1684-1789 στην Λευκάδα και σμιλεύει το μέταλλο με μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία.

Η εθνική αναγνώριση και η διεθνής προβολή θα είναι πολύτιμη για αυτά τα δύο μοναδικά στοιχεία της κουλτούρας του νησιού μας, αλλά και για την Λευκάδα και για τους κατοίκους της. Αξιοποιώντας κατάλληλα το κύρος και την αναγνώριση που προσδίδει η συμπερίληψή τους στην άυλη εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά, μπορούμε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία τους και να τα προωθήσουμε στους επισκέπτες του νησιού μας ώστε να πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι ιστορίας και πολιτισμού του νησιού μας.

Ευχαριστώ τους κυρίους Μϊμη Κούρτη και Σπύρο Σκλαβενίτη για την εξαιρετική συνεργασία και την επιτυχημένη προσπάθειά τους. Συνεχίζουμε τις ενέργειες ώστε στη λίστα να προστεθεί το λευκαδίτικο παιχνίδι αμπαλί και η λαδόπιτα.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *