Επιχορήγηση Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων

Επιχορήγηση Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων

-Επιχορήγηση 84 Δήμων με 92 εκ. ευρώ για την άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

-Μεγαλοοφειλέτης ο Δήμος Λευκάδας (στην 14η θέση απ΄ τους 84) με ληξιπρόθεσμες οφειλές 1.565.095 ευρώ, χρηματοδοτείται με 1.570.000 ευρώ!

-Επόμενος στην λίστα απ΄ τα Ιόνια Νησιά ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (στην 26η θέση απ΄ τους 84) χρηματοδοτείται με 1.060.000 ευρώ

-Τρίτος στα Ιόνια ο Δήμος Αργοστολίου (στην 44η θέση απ΄ τους 84) χρηματοδοτείται με 480.000 ευρώ

-Τέταρτος (και τελευταίος απ΄ τα Ιόνια) ο Δήμος Παξών (στην 77η θέση απ΄ τους 84) χρηματοδοτείται με 140.000 ευρώ.

***

Απόφαση Θεοδωρικάκου – Σκυλακάκη για ρύθμιση και εξυγίανση των ληξιπρόθεσμων: Σε πρώτη φάση 92 εκατ. € σε 84 Δήμους – Δικλείδες ασφαλείας για μη επανάληψη του φαινομένου.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, επιχορηγούνται σε πρώτη φάση 84 δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα εισάγονται νέες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μέλλον. Ειδικότερα:

  • Το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα υποβάλλουν προς το Υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους.
  • Με εξαίρεση τα εντάλματα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο Ο.Τ.Α. θα μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ (και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του ΤΠΔ.
  • Κάθε τρίμηνο να ανακοινώνεται δημόσια το ποσό των ληξιπρόθεσμων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού από το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και των τυχών παρακρατηθέντων ποσών από τους Κ.Α.Π. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων επισφραγίστηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Κάρναβος, ενώ μέσω skype συμμετείχε στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 84 ΔΗΜΟΥΣ

Πηγή:otavoice.gr

*****

(Συμπέρασμα FL: Τελικά ίσως αξίζει σ΄ αυτή τη χώρα να είναι κανείς κακοπληρωτής!…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.