Δυο δήμαρχοι μαλώνανε σε ξένο …έργο!

Δυο δήμαρχοι μαλώνανε σε ξένο …έργο!

Στις 19-6-2020 δημοσιεύτηκε σε τοπικά μέσα ανακοίνωση του δήμου Λευκάδας για την “Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας”, η οποία μάλιστα Ανακοίνωση δεν στάλθηκε στο “ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ” καθότι οι δημοτικοί άρχοντες μάλλον ήταν χολωμένοι εναντίον μας για κάποιον λόγο που αυτοί μόνο ξέρουν.

Τέλος πάντων, εμείς αντιπαρερχόμαστε πικρίες και “τιμωρίες” και κατά την πάγια τακτική μας, αν κρίνουμε πως συντρέχει σοβαρός δημοσιογραφικός ή πολιτικός ή κοινωνικός λόγος, δανειζόμαστε τα δημοσιεύματα της καραντίνας από τα άλλα μέσα…

Διαβάζοντας λοιπόν το “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ” του σημερινού δημάρχου μας, που ακολουθεί, αλλά και την “δήλωση” του προηγούμενου δημάρχου έπεται, μου ήρθε αβίαστα στο μυαλό η γνωστή παροιμία που γράφουμε εξωραϊσμένη στον τίτλο και νιώθω την ανάγκη να τους απευθυνθώ και να τους πω: Άρχοντές μου φοβάμαι πως άδικα διαπληκτίζεστε, άδικα αγωνιάτε να παρουσιάσετε έργο όσοι αγωνιάτε και άδικα στεναχωριέστε όσοι στεναχωριέστε. Φοβάμαι άρχοντές μου πως αμφότεροι δίνετε πολύ περισσότερη αξία στα μέσα, στο διαδίκτυο και στο φέης μπουκ απ΄αυτή πραγματικά έχουν. Και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος των μέσων, κόντρα στο προσωπικό του συμφέρον, αν με εννοείτε…

Θα σας πω λοιπόν πως κριθήκατε, όποιοι κριθήκατε και θα κριθείτε όποιοι θα κριθείτε με βάση την συνολική εικόνα που θα διαμορφώσουν οι δημότες για σας σε βάθος θητείας. Και θα υποτιμήσετε πολύ τους δημότες σας αν κάνετε το λάθος να νομίσετε πως μπορούν να επηρεαστούν στα σοβαρά από οργανωμένα-στημένα ή ακόμη και αυθόρμητα φεησμπουκίστικα σχόλια.

Και καλά  ο νυν, ας πούμε πως είναι νέος ακόμη κι άπειρος, αλλά ο πρώην που μετά από μια πενταετή θητεία πρόσφατα βίωσε στο πετσί του την απόρριψη, αφού μόλο που ήταν εν ενεργεία δήμαρχος και με τον μηχανισμό του Δήμου “βοηθό” του στις εκλογές ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος, πίσω απ΄ τους υποψήφιους που διέθεταν (όπως κι ο ίδιος) κομματική υποστήριξη και μόλις μια ιδέα μπροστά απ΄ τον μοναδικό πραγματικά ανεξάρτητο υποψήφιο, ακόμα δεν κατάλαβε πως τσάμπα πήγαν οι μεγάλες επικοινωνιακές του προσπάθειες κι ότι οι δημότες δεν τσιμπάνε σε αυτού του είδους την προβολή; Αφήστε πως η δημόσια συμπεριφορά του με κάποια ΜΜΕ τον εξέθεσε και αναμφίβολα τον ζημίωσε κιόλας…

Ας έρθουμε όμως άρχοντές μου στο προκείμενο και να πούμε πως τα έργα (που γίνονται ή απλά δρομολογούνται) είναι σαν τις πολιτικές νίκες γενικότερα: Έχουν πολλούς πατεράδες, αντίθετα με τις ήττες που είναι κατά κανόνα ορφανές. Ας πάμε στο επίμαχο έργο τώρα για να δούμε ποιος είναι δίκαιο να το πιστωθεί:

Σύμφωνα με αυτά που οι ίδιοι γράφετε, αλλά και με το γνωστό γνωμικό που λέει πως “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, ένα σημαντικό ποσοστό πατρότητος πρέπει να πάει στον δήμαρχο του 2004 που εμπνεύστηκε το έργο και ανέθεσε την πρώτη σχετική μελέτη. Ένα άλλο ποσοστό ανάμιξης και συμμετοχής πρέπει να πάει στον δήμαρχο του 2012-13 που ολοκλήρωσε την τελική μελέτη και προχώρησε στα τεύχη δημοπράτησης. Άρα άρχοντές μου αμέσως-αμέσως εμπλέκεσθε τουλάχιστον τέσσερις δήμαρχοι με το έργο και Κύριος οίδε μήπως κάπου ανάμεσα εμπλέκεται κι ο πέμπτος δήμαρχος (της περιόδου 2007-2010) και μας διαφεύγει.

Αφήστε δα που το πολυδιαφημιζόμενο αυτό έργο είναι εξαιρετικά αμφίβολης ωφελιμότητας, αφού μάλλον θα κάνει την ζωή των δημοτών δυσκολότερη παρά θα την βελτιώσει. Όμως αυτό θα είναι το θέμα ενός επόμενου άρθρου μας…

Ας δούμε τώρα τον καυγά και τα ξεκατινιάσματα:

*****

Αναδημοσιεύουμε εδώ την σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Λευκάδας (κι ας σταματήσει πια αυτή η βολική κωμωδία με την “ανώνυμο” κ. Δήμο Λευκάδας που εκδίδει ανακοινώσεις)

***

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεθοδικότητα και ταχύτητα ο Δήμος Λευκάδας αιτήθηκε στις 18-11-2019 την χρηματοδότηση του έργου « Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας – Τμήμα έργο περιοχή Α-είσοδος κόμβος» στην πρόσκληση της ΠΙΝ του άξονα προτεραιότητας 2 «προστασία περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η πρόταση εγκρίθηκε με απόφαση της κ. Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου και χρηματοδοτείται ο δήμος μας για το έργο με το ποσό των 2.670.724 ,00 Ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο αισθητικής αναβάθμισης της πόλης μας, σύμφωνο με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, λειτουργικό σε σχέση με την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, με προδιαγραφές ασφαλείας για ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες συνανθρώπων μας και παιδιά, και με τήρηση των προδιαγραφών σχετικών με την οικολογική βιωσιμότητα (κοινόχρηστα ποδήλατα, παρτέρια κ.λ.π). Βεβαίως στο έργο περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες υποδομές όπως επιστρώσεις, διαχείριση ομβρίων, φωτιστικά κ.λ.π.

Με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας, δρομολογούμε και τις άλλες δυο συμπληρωματικές φάσεις του έργου από κοινού με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπλαση στο σύνολό της.

Ευχαριστούμε την κα Περιφερειάρχη για την συνεργασία, την αποδοχή και χρηματοδότηση της πρότασής μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

***

και ακολουθεί η:

ΔΗΛΩΣΗ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ

Για την ένταξη τμήματος του έργου

«Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας»

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 17/6/2020, με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων το έργο με τίτλο: «Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας – τμήμα έργου: Περιοχή Α – είσοδος κόμβος», συνολικού προϋπολογισμού 2.670.724,00 .

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε, είναι η Α΄ περιοχή, τμήμα δηλαδή ενός συνολικότερου έργου που αφορά την παραλία της Λευκάδας και περιλαμβάνει:

Την είσοδο της πόλης από τη γέφυρα Πόντε, με κατασκευή δρόμου με διαχωριστική νησίδα, κυκλικού κόμβου, σιντριβανιού, διαμόρφωση της οδού Φ. Πανάγου (έμπροσθεν των ξενοδοχείων) μέχρι το IONIAN STAR και μικρού τμήματος της οδού Άγγ. Σικελιανού μέχρι την ξύλινη γέφυρα, τον κύριο δρόμο (εκεί που γίνονται οι παρελάσεις), τον σύνολο του χώρου του Πάρκου των ποιητών, ηλιακό ρολόι, φωτεινή λωρίδα δαπέδου και πίδακες, ποδηλατόδρομο, κ.α..

Το συνολικό έργο, περιλαμβάνει άλλες δυο βασικές περιοχές παρέμβασης:

Την Β΄ περιοχή: Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η Κεντρική πλατεία της παραλίας, Αναψυκτήριο, κιόσκι, εξέδρα εκδηλώσεων, χώρο παιδικής χαράς, Ηρώον, επέκταση προβλήτας, ποδηλατόδρομος, στέγαστρο ταξί, WC, κ.α..

Την Γ΄ περιοχή: Σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται το υπόλοιπο τμήμα, μέχρι την πλατεία που υπήρχε ο παλαιός κινηματογράφος «Φοίνικας», τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, τον περιβάλλοντα χώρο των καταστημάτων, υπαίθρια παιχνίδια και καθιστικά, κ.α..

       Η ανάθεση εκπόνησης μελέτης είχε γίνει στις 26/10/2004 επί δημαρχίας κ. Γ. Γληγόρη. Η δεύτερη φάση της οριστικής μελέτης ολοκληρώθηκε στις 19/3/2012. Στη συνέχεια, έπρεπε να εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης, η οποία και ανατέθηκε (2/5/2013) επί δημαρχίας κ. Κ. Αραβανή.

Η παράταξή μας όταν ανέλαβε, ως Δημοτική αρχή, το τέλος του 2014, παρά τα τεράστια προβλήματα του σεισμού του 2015 και την σκληρή οικονομική περίοδο λόγω των μνημονίων, έτρεξε την ολοκλήρωση των μελετών. Υπήρξαν όμως προβλήματα λόγω σοβαρής ασθένειας, αλλά και συνταξιοδότησης του μελετητή, με αποτέλεσμα την λύση της σύμβασης μαζί του. Μεσολάβησαν αλλαγές και τροποποιήσεις με προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού (χωροθέτηση και εξυπηρέτηση σκαφών), αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (πλωτές προβλήτες, κ.λπ.) και η μελέτη εφαρμογής και τα τελικά τεύχη δημοπράτησης παραδόθηκαν το Μάρτιο του 2017.

Στη συνέχεια εγκρίθηκαν αμέσως από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της θητείας μας (7-4-2017), πληρώνοντας μάλιστα ο Δήμος, 69.141,63 , για επιπλέον εργασίες που ήταν αναγκαίες, λόγω των παραπάνω αλλαγών και τις οποίες ολοκλήρωσε ο μελετητής.

       Από εκεί και πέρα, αναμέναμε την έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια, για την υποβολή της πρότασής μας, προς ένταξη του έργου.

       Η Περιφέρεια εξέδωσε πρόσκληση δυο χρόνια μετά στις 13/9/2019, ώστε να υποβληθούν προτάσεις προς χρηματοδότηση, λίγες μέρες αφ’ ότου ολοκληρώσαμε τη θητεία μας (31/8/2019).

Η σημερινή Δημοτική Αρχή πράττοντας ορθά, υπέβαλε πρόταση τον Νοέμβριο του 2019 και η απόφαση ένταξης του έργου εκδόθηκε πριν τρείς μέρες, όπως προαναφέραμε.

       Αυτά με λίγα λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας!

       Αναφέρω αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί αυτή αποκρύπτεται από τον κ. Δήμαρχο στο χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αλλά και σε προχθεσινή προσωπική του ανάρτηση στο facebook. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Αυτό γίνεται συστηματικά!

Φυσικά, καλά κάνει και ενημερώνει τους πολίτες για την ένταξη ενός πολύ σημαντικού έργου. Σημασία όμως έχει, πώς το κάνει!!!

      Στην ανάρτησή του, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, γράφει «Ολοκληρώσαμε την διαδικασία υποβολής εντός 15 ημερών, όταν καλά – καλά δεν ξέραμε που ήταν τα γραφεία μας, από 15 έως 30/10/2019».

Επιχαίρει δηλαδή για το αυτονόητο την υποβολή της πρότασης, με δεδομένο ότι είχε έτοιμη μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης του έργου. Προφανώς αυτά δεν τα έφερε από το σπίτι του, τα βρήκε έτοιμα, γιατί κάποιοι τα υλοποίησαν. Άλλωστε, η υπηρεσία συγκροτεί το φάκελο για την υποβολή της πρότασης, όχι οι αιρετοί.

Φανταστείτε τον κομπασμό του, αν είχε υποβάλει καμμιά 30αρια τέτοιες προτάσεις και είχαν εγκριθεί κιόλας.

       Δείχνει (και) με την ενέργεια αυτή, να μην σέβεται τις προσπάθειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες προηγουμένων συναδέλφων του. Με τη σειρά του αυτό, δείχνει μικροψυχία, εγωπάθεια, πολιτικαντισμό της δεκαετίας του 60 και πολλά άλλα!

       Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει το δρόμο που θ’ ακολουθήσει. Είναι ο δρόμος των like στο facebook, των χειροκροτητών και της επικοινωνιακής αυτοπροβολής!

Είναι της μόδας άλλωστε. Ειδικά στη Λευκάδα ‘’φοριέται’’ πολύ τον τελευταίο καιρό!

       Μου θυμίζει έντονα, την υπόθεση της Μαρίνας στο Βλυχό, όπου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με την Enterprise Greece για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, αλλά ο κ. Βουλευτής το ξεχνά και το έχει αναλάβει ‘’ως προσωπικό του στοίχημα’’, λέει!

       Τι θα δούμε και τι θ’ ακούσουμε ακόμη!!!

       Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οι θεσμικοί τοπικοί παράγοντες γενικά, δεν χαράσσουν πολιτικές, ούτε πάνε μπροστά τον τόπο με επικοινωνιακές αλχημείες και εγωκεντρισμούς!

Και κάτι τελευταίο, αν βγει άλλο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν οι περιοχές Β΄ και Γ΄ της παραλίας, να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης είναι επίσης έτοιμα! Απλώς, αφού τα ελέγξει η υπηρεσία, θα τα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση! Το αναφέρω, γιατί δεν αποκλείεται ν’ ακούσουμε το… οτιδήποτε!!!

       Τελικά φαίνεται ότι, όταν πριν λίγες ημέρες είχα πει στον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Ι. Λιβιτσάνο, μετά από μια αντίστοιχη υπερφίαλη τοποθέτηση του, «να κατέβει από το καλάμι», θα έπρεπε να είχα συμπληρώσει «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»!!!

Λευκάδα 20/6/2020

Δρακονταειδής Κωνσταντίνος

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης

«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Δημοτικός σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *