Δυναμίτης στην ενότητα της ΠΙΝ οι επιλογές της Ρ. Κράτσα

Δυναμίτης στην ενότητα της ΠΙΝ οι επιλογές της Ρ. ΚράτσαΣΤΕ

Οι εκλογικές συμφωνίες του παρελθόντος και οι εκλογικές στοχεύσεις του μέλλοντος φαίνεται πως  εδραίωσαν την Κερκυραιο-Ζακυνθινή ηγεμονία στην  Περιφέρεια και απέκλεισαν τη Λευκάδα!

Τεράστια αναστάτωση και προβληματισμό προκάλεσαν οι χθεσινές εξελίξεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εξ αιτίας των μεθοδεύσεων κατά την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου ΦΟΔΣΑ, απ΄ την σύνθεση του οποίου επιβεβαιώνεται η κυριαρχία Κερκυραίων και  Ζακυνθινών, ενώ απουσιάζει εντελώς  η Λευκάδα!  Εκτός της Λευκάδας όμως, που η αναστάτωση είναι ισχυρή και γενικευμένη και στην γειτονική Κεφαλονιά επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, εξ αιτίας της φανερής αναδυόμενης Κερκυραιο-Ζακυνθινής ηγεμονίας, παρότι ο δήμαρχος Αργοστολίου συμπεριελήφθη στο επίμαχο Δ.Σ.

Ας δούμε όμως την ανθρωπογεωγραφία του «νεογέννητου» Διοικητικού Συμβουλίου για τα καταλάβουμε καλύτερα τα τεκταινόμενα:

Πρόεδρος : Η περιφερειάρχης  Ρόδη Κράτσα  (εκ Ζακύνθου)

Αντιπρόεδρος : Σπύρος Ιωάννου (εκ Κερκύρας, στέλεχος της «Ιονίου Πολιτείας» του Σ. Σπύρου

θεματικός αντιπερ/ρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας,

πρώην διευθύνων σύμβουλος στην «ΘΕΜΙΣ» κατασκευαστική).

Γραμματέας :  Θεόφιλος Μιχαλάτος (εκ Κεφαλληνίας, δήμαρχος Αργοστολίου)

Μέλος:  Αικατερίνη Μοθωναίου (εκ Ζακύνθου, θεματική αντιπερ/ρχης Οικονομικών και Πολιτισμού)

Μέλος:  Μερόπη Υδραίου (εκ Κερκύρας, δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας)

Μέλος:  Κώστας Λέσσης (εκ Κερκύρας, δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας)

Μέλος:  Νικήτας Αρετάκης (εκ Ζακύνθου, δήμαρχος Ζακύνθου)

Σημείωση: Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  Σπύρος Ιωάννου  και το μέλος Αικατερίνη Μοθωναίου δεν εκλέχθηκαν αλλά είναι επιλογή της περιφερειάρχη με ορισμό.

***

Ας δούμε τώρα την προέλευση ενός εκάστου:

-Από την Ζάκυνθο έλκουν την καταγωγή η κα Κράτσα, η κα Μοθωναίου και ο κ. Αρετάκης –σύνολο 3

-Από την Κέρκυρα έλκουν την καταγωγή ο κ. Ιωάννου, η κα Υδραίου και ο κ. Λέσσης –σύνολο 3

-Από την Κεφαλλονιά έλκει την καταγωγή ο κ. Μιχαλάτος –σύνολο 1

Από αυτόν τον δεύτερο πίνακα προκύπτει ολοφάνερη η τάση εγκαθίδρυσης  της Κερκυραιο-Ζακυνθινής ηγεμονίας που προαναφέραμε. Μεγάλος ζημιωμένος είναι βέβαια η Λευκάδα, που είναι το μοναδικό από τα (4) μεγάλα νησιά που έμεινε εκτός Διοικητικού Συμβουλίου. Και παρότι καταλογίζεται από πολλούς σαν αποτυχία στον εκπρόσωπο που ψηφίστηκε απ  το Δημοτικό μας  Συμβούλιο (τον δήμαρχο), ότι δεν κατάφερε να ανιχνεύσει έγκαιρα το κλίμα και να πιέσει αποτελεσματικά ώστε να πάρουμε έστω την μια από τις δι΄ ορισμού θέσεις, αυτό δεν αναιρεί ούτε την Λευκαδίτικη πικρία για την περιφερειάρχη που όφειλε να διαφυλάξει την ενότητα, ούτε την υπαρκτή τάση που προαναφέραμε και που βέβαια, θα την ξαναβρούμε μπροστά μας…

Που όμως οφείλεται η ανησυχητική για μας αυτήν εξέλιξη;

Από χθες το βράδυ που προέκυψε το θέμα, στην Λευκάδα κυκλοφορούν αρκετά σενάρια που ερμηνεύουν εν όλω ή μερικά απ΄ τα γενόμενα.

Κατ΄ αρχήν και γενικά, μπορούμε να πούμε πως η ζακυνθινή  καταγωγή της κας Κράτσα έπαιξε το ρόλο της στο να ενισχυθεί η παρουσία της Ζακύνθου με 3 μέλη στο νέο  Δ.Σ.  Μοιραία αυτό επέφερε και την αύξηση των Κερκυραίων, γιατί όντως θα ήταν τεράστιο σκάνδαλο να ήταν στο συμβούλιο περισσότεροι Ζακυνθινοί απ΄ ότι οι υπερδιπλάσιοι πληθυσμιακά Κερκυραίοι!  Οπότε τρεις ο ένας και τρεις ο άλλος, περίσσευε μόνον ένας απ΄ το 7μελές Δ.Σ., που λογικό ήταν να πάει στην Κεφαλλονιά που έχει τον  ίδιο πληθυσμό με την Ζάκυνθο κι έτσι να ξεμείνει στα αζήτητα η κατά πολύ μικρότερη Λευκάδα!

Πέρα απ΄ αυτή όμως την απλουστευμένη και γενικότερη θεώρηση, υπήρξαν καθώς φαίνεται και πιο ιδιαίτεροι λόγοι που αξίζει να προσπαθήσουμε να τους αποκωδικοποιήσουμε.  Η επιλογή για ορισμό του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι κατ΄απαίτηση του κ. Σπύρου, όπως ήταν κι ο ορισμός του σαν θεματικός αντιπεριφερειάρχης άλλωστε, στα πλαίσια της υποστήριξης στις εκλογές του β΄γύρου.

Το δεύτερο δι΄ ορισμού μέλος στο Δ. Σ. η  κα Μοθωναίου, είναι  συμπατρώτισσά της  Ζακυνθινή  και φαίνεται πως χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από  την περιφερειάρχη, γι αυτό και την έχει κάνει θεματική αντιπεριφερειάρχη, παρότι δεν εξελέγη ούτε πρώτη ούτε δεύτερη (του ψηφοδελτίου του συνδυασμό τους)  σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές.

Η προετοιμασία μιας ακόμη νίκης  στις επόμενες εκλογές, είναι ο κανόνας που συνήθως καθορίζει  την συμπεριφορά κάθε πολιτικού και η κα Κράτσα δεν δείχνει να αποτελεί εξαίρεση σ΄ αυτό. Φυσικό λοιπόν είναι να «καλλιεργεί» το έδαφος βρίσκοντας ερείσματα για το μέλλον, στα μεγαλύτερα πληθυσμιακά νησιά κι αν πρέπει να μείνει κάποιος έξω, τότε αλλίμονο στον μικρότερο…

Ας δούμε λοιπόν τους πληθυσμούς:

Κέρκυρα:       104.371 κάτοικοι

Κεφαλονιά:    41.365       «

Ζάκυνθος:      40.758        «

Λευκάδα:       23.845        «

Κάνοντας τους λογαριασμούς παρατηρούμε ότι η Κέρκυρα έχει:  104.371 κατοίκους

Όλα τα υπόλοιπα νησιά μαζί έχουν : 105.968 κατοίκους

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *