Μηνύματα για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μηνύματα για την Ένωση Των Επτανήσων με την Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                                                                   20-05-2020

Τηλ.: 26613.61572

email: press2@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ρόλο των Επτανήσων απηύθυναν για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864 ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Μηνύματα για την Ένωση Των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ξεχωριστό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Επτάνησα απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ηπείρου Σταύρος Παργανάς, κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της επετείου από την Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Επέτειος στέλνει ενωτικά μηνύματα σε όλους τους πολίτες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας  ιδιαίτερα φέτος που βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες από την υγειονομική κρίση του COVID -19.

«Συμπληρώνονται 156 χρόνια από την στιγμή που τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα και δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού. Μπορεί στο διάβα των αιώνων να γνώρισαν πολλούς κατακτητές  αλλά η γλώσσα, οι συνήθειες  μα πάνω απ’ όλα η ψυχή των Επτανησίων παρέμειναν ελληνικά. Πάντοτε η Επέτειος των Επτανήσων στέλνει ενωτικά μηνύματα  και ο φετινός εορτασμός στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες όλο το προηγούμενο διάστημα και ασφαλώς έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, στην υγειονομική κρίση και τις τεράστιες προκλήσεις στην οικονομία. Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, μας δείχνει το δρόμο ότι οι Έλληνες  μπορούμε να ξεπερνάμε ενωμένοι κάθε δυσκολία κι αυτό ισχύει και σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Θεοδωρικάκος.

Μηνύματα για την Ένωση Των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και σήμερα τα Επτάνησα , ως γέφυρα με την Ευρώπη, όπως ήταν στην ιστορία μας, διευκρινίζοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή περιφέρεια της Ελλάδας και σήμερα.

«Ως Πρόεδρος των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαίρομαι πραγματικά που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σημαντική και μεγάλη παρουσία  στην Επιτροπή των Περιφερειών Ευρώπης. Έχετε  καταφέρει να διαμορφώσετε συνθήκες ευρωπαϊκές στον τόπο σας  ακολουθώντας τον ρόλο που ιστορικά διαδραμάτισε  η περιοχή σας. Αν κάτι κατακτήθηκε από την πολυετή και πολυεθνική κατοχή των Επτανήσων είναι ότι καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα πολυπολιτισμιτικότητας που στη συνέχεια οι Επτανήσιοι μεταλαμπάδευσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωση», δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συνεισφορά των Επτανήσων στον ελληνισμό , ενώ εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί στα Επτάνησα η  1η συνάντηση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί για τη φετινή επέτειο, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δυτικής Ελλάδας                    Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα Επτάνησα αποτελούν έναν πραγματικό φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών και ότι είναι χρέος και ευθύνη να αποδοθούν τιμές για όσους αγωνίστηκαν για την Ένωση  των Επτανήσων με την Ελλάδα αλλά και την εδραίωση της δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρος Παργανάς επισήμανε ότι τα Επτάνησα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ευρώπη δηλώνοντας την έντονη παρουσία των Επτανησίων στην Ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *