Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για το μεταναστευτικό

Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για το μεταναστευτικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 8 Μαΐου 2020

 

«Η Ελλάδα σέβεται τα δικαιώματα όσων αιτούνται άσυλο, αλλά έχει και την ύψιστη υποχρέωση να υπερασπιστεί την εθνική της υπόσταση» –

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για το μεταναστευτικό

 

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής, αφού εξέφρασε τη βαθειά του θλίψη  για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, τον οποίο χαρακτήρισε ως σπουδαίο επιστήμονα, μεγάλο πολιτικό, έντιμο, ειλικρινή, πράο και πολύ ευγενικό άνθρωπο, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού από την Κυβέρνηση  και ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό και τα σώματα ασφαλείας για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Τόνισε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα διότι, για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους ωστόσο το ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της μεταναστευτικής κρίσης. Έφερε ως παράδειγμα ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε σε εκκρεμότητα 100.000 αιτήσεις ασύλου, σχολιάζοντας ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε από ιδεολογική αγκύλωση, είτε από αναποτελεσματικότητα, άφησε τους ανθρώπους και τις αιτήσεις να στοιβάζονται.

Ανέφερε ότι η ενοποίηση των διαδικασιών και η ανάθεσή τους στις περιφερειακές υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης που φέρνει το νομοσχέδιο, θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, τονίζοντας ότι ήδη με προηγούμενη ρύθμιση ο χρόνος μειώθηκε από 183 ημέρες το 2019 σε μόλις 24. Και όλα αυτά, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, καθώς τηρούνται όλες οι διαδικασίες, οι οποίες όμως ψηφιοποιούνται και απλουστεύονται, ενώ εισάγεται και ο θεσμός των δικηγόρων εισηγητών, βοηθών χειριστών ασύλου.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση εξέτασης των αιτημάτων, σε περιπτώσεις προσφυγής κατά απορριπτικής απόφασης, επεσήμανε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 1 έτος, αυτή τη στιγμή είναι 6 μήνες, ενώ με τον νέο νόμο θα περιοριστεί σε μόλις 4.

Παράλληλα, τόνισε, όταν υπάρχουν τελεσίδικες απορριπτικές αποφάσεις, προβλέπονται διαρθρωτικές αλλαγές για τη διασφάλιση της έννομης τάξης, με την κράτηση των απορριφθέντων σε προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ για όσους χορηγείται άσυλο, προβλέπεται χρονικός περιορισμός στην παροχή των επιδομάτων.

Επιπλέον αναφορά έκανε στο ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ώστε να απομείνουν μόνο εκείνες που πράγματι προσφέρουν ουσιαστικό έργο, ενώ επεσήμανε ότι οι κλειστές δομές στα νησιά θα βάλουν τέλος στο κλίμα ανασφάλειας που έχει κυριεύσει τους κατοίκους, θα βάλει τάξη στα κέντρα υποδοχής και θα επιτρέψουν στο κράτος να ελέγχει καλύτερα κάθε μετανάστη και πρόσφυγα.

Τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2020, να έχουν μείνει οι μισοί πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, κάτι που θα επιτυγχάνεται:

Α) με μείωση των ροών – ήδη τον φετινό Απρίλιο μειώθηκαν κατά 97,26% σε σχέση με τον

περσινό.

Β) με μείωση των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής – ήδη από τον Ιανουάριο ο αριθμός

τους μειώθηκε κατά 8,86%

Γ) Με μεταφορές στην ενδοχώρα – το πρώτο τετράμηνο του 2020 οι μεταφορές ήταν

σχεδόν διπλάσιες από το αντίστοιχο του 2019, και ανήλθαν σε 11.825 άτομα.

Δ) Με επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου – ήδη τον Απρίλιο εκδόθηκαν κατά

129,62% περισσότερες αποφάσεις σε σχέση με τον Μάρτιο,

Ε) Με επιτάχυνση της εξέτασης των προσφυγών σε δεύτερο βαθμό – ήδη οι εκκρεμείς

αποφάσεις στην Αρχή Προσφυγών μειώθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάιο κατά

27,77%

Ο Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην μεγάλη επιτυχία του Έβρου, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των κατοίκων, απέτρεψε την είσοδο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, ματαιώνοντας παράλληλα τα σχέδια της Τουρκίας που προσπάθησε, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, να εκφοβήσει τη Δύση για να αποσπάσει κέρδη στο γεωπολιτικό παιχνίδι, και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα όσων υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο. Έχει όμως και την ύψιστη υποχρέωση να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα σύνορά της, την εθνική της υπόσταση και ακεραιότητα. Η κυβέρνηση αλλάζει οριστικά το σύστημα απονομής ασύλου, στέλνοντας μήνυμα δικαιοσύνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά και ένα μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας σε όσους χρησιμοποιούν τους παράνομους μετανάστες, ως υβριδικό όπλο, για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *