Παγιώνεται η διαδημοτική συνεργασία Λευκάδας-Βόνιτσας

Παγιώνεται η διαδημοτική συνεργασία Λευκάδας Βόνιτσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 5 Μαΐου 2020

 

Γίνεται νόμος η διαδημοτική συνεργασία Λευκάδας – Ακτίου Βόνιτσας

και όλες οι προτάσεις του Θανάση Καββαδά για τα απορρίμματα

 

Δεκτές έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Κωστής Χατζηδάκης όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρότεινε ο Βουλευτής Λευκάδας κ.Αθανάσιος Καββαδάς στο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στα άρθρα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις ιδιαιτερότητες της Λευκάδας.

Με διάταξη, κατοχυρώνεται θεσμικά η προγραμματική σύμβαση του Αυγούστου 2017 μεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας για τη διαδημοτική συνεργασία συνδιαχείρισης στερεών αποβλήτων στο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στη Λευκάδα και την υγειονομική ταφή του υπολείμματος στο ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Ρυθμίζονται επίσης όλα τα ζητήματα βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων της Λευκάδας, μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου.

Τέλος, αυξάνονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων σε επτά (7) από πέντε (5). Με δεδομένο ότι τα τέσσερα (4) από αυτά τα μέλη προέρχονται από τους δήμους, η εκπροσώπηση του Δήμου Λευκάδας στο ΔΣ είναι σχεδόν εγγυημένη – επισημαίνεται ωστόσο ότι τα μέλη εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση των Δήμων.

Σχετικά με το θέμα ο κ.Καββαδάς δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την άμεση και θετική ανταπόκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Κωστή Χατζηδάκη σε όλα τα θέματα που του έθεσα από την πρώτη στιγμή, τόσο γραπτά, όσο και προφορικά, στη συνάντησή μας στις 30/4/2020, και για αυτό τον ευχαριστώ.

Όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες η συνεργασία μας ήταν άψογη και αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να είναι αποφασιστική και αποτελεσματική στους σχεδιασμούς της, μπορεί όμως να δείχνει και ευελιξία και ευαισθησία όπου χρειάζεται.

Μόλις δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το νομοσχέδιο και αποκτήσει ισχύ νόμου, ένα μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο, το κεφάλαιο των σκουπιδιών, θα έχει κλείσει για την Λευκάδα. Η συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας θα συνεχιστεί σύμφωνα με την ψηφισμένη διάταξη, η ΜΟΠΑΚ θα κατασκευαστεί, και στο μεταξύ η Λευκάδα θα έχει ενταχθεί και θα ανήκει σε έναν μεγάλο, αποτελεσματικότερο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, που θα της επιτρέψει να συμμετέχει σε πολύ πιο φιλόδοξους, μελλοντικούς σχδιασμούς, όχι μόνο για την διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και για την ανακύκλωση και, γιατί όχι, την οικονομική αξιοποίησή τους.»

 

Επισυνάπτονται οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο. Τα σημεία ενδιαφέροντος για την Λευκάδα είναι τα 12 και 14.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *