Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν.Λ. για τον κορονοϊό

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Λ. για τον κορονοϊό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΟΧΙ    ΑΛΛΗ     ΚΟΡΟΙΔΙΑ !!!

 ΝΑ   ΠΑΡΘΟΥΝ   ΟΛΑ   ΤΑ   ΑΝΑΓΚΑΙΑ   ΜΕΤΡΑ   ΤΩΡΑ   ΓΙΑ ΤΗΝ   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ   ΤΗΣ   ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ   ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ   ΤΗΣ   ΥΓΕΙΑΣ   ΤΟΥ  ΛΑΟΥ  ΜΑΣ

 

Την  ώρα που τα κρούσματα από τον  κοροναϊό αυξάνουν καθημερινά και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αναμένεται κατακόρυφη αύξηση   το επόμενο διάστημα,  η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού και των υγειονομικών,  αλλά επιχειρεί με ανεπαρκή και αποσπασματικά μπαλώματα να διαχειριστεί αυτήν την εκρηκτική κατάσταση.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας  λείπουν πάνω από 100 άτομα προσωπικό σύμφωνα   με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 2012 που απέχει έτη φωτός από  στις νέες αυξημένες  ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί  μετά την μετεγκατάστασή μας   στο νέο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά και επειδή οι αριθμοί αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα, στο νοσοκομείο  υπηρετούν μόνο 17 μόνιμοι γιατροί σε σύνολο 45 οργανικών θέσεων. Επίσης 13 συμβασιούχοι και 3 μετακινούμενοι για εφημερίες από τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Στο δε νοσηλευτικό προσωπικό οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 36 σε σύνολο 127. Δεν έχει  γίνει ούτε μια πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ συνεχίζεται η αποχώρηση-συνταξιοδότηση υγειονομικών από το νοσοκομείο  και μέσα στο  2019  έχουν  αποχωρήσει  άλλοι 9 υγειονομικοί.

 Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε,  ως υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τους ασθενείς   και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας  άλλα δεν πρόκειται να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί ούτε την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ που  είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Όσο   και   αν   προπαγανδίζει  η  κυβέρνηση  ότι  τα  νοσοκομεία  είναι  «θωρακισμένα»  αυτό  δεν  ισχύει !!!

Το νοσοκομείο Λευκάδας ,όπως και όλα τα νοσοκομεία , θα  αντιμετωπίσει  μεγάλη πίεση τις  επόμενες  μέρες – εβδομάδες εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού. Οι εργαζόμενοι  υγειονομικοί θα κληθούν  να διαχειριστούν επιπλέον, πέρα από τα  διάφορα περιστατικά που  προσέρχονται στο νοσοκομείο, τα αυξημένα περιστατικά από  την εποχιακή γρίπη  και το  μεγάλο  όγκο κρουσμάτων από την εξάπλωση του κοροναϊού .

Όταν οι υγειονομικοί είναι σακατεμένοι από την υπερεργασία,  τις απανωτές βάρδιες και τις συνεχόμενες  εφημερίες. Όταν υπηρετούν  μόνο   μια αναισθησιολόγος, τρεις  παθολόγοι, ένα γενικός γιατρός μετακινούμενος μεταξύ Κέντρου Υγείας Βασιλικής και νοσοκομείου,  μια πνευμονολόγος, χωρίς καθόλου ειδικευομένους και με ανειδίκευτους αγροτικούς που θα έπρεπε να δουλεύουν στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.  Όταν το νοσηλευτικό προσωπικό από το ΤΕΠ του νοσοκομείου που είναι τραγικά υποστελεχωμένο,   και τις κλινικές (παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, παιδιατρική )  να  είναι αποδεκατισμένες  έχει φτάσει σε ψυχική και σωματική εξάντληση χωρίς άδειες και ρεπό . Όταν τα εργαστήρια ακτινολογικό-αιματολογικό-μικροβιολογικό  δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας. Όταν στο τομέα της καθαριότητας  οι ελάχιστες εξουθενωμένες  καθαρίστριες   πασχίζουν   να   διατηρήσουν  καθαρούς τους χώρους, τα τμήματα και τις κλινικές του νοσοκομείου χωρίς μέσα ατομικής προστασίας  και με ανεπαρκή υλικά καθαρισμού.

Όταν οι δομές  πρωτοβάθμιας υγείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, με το Κέντρο υγείας Βασιλικής να υπολειτουργεί και στο ΠΕΔΥ Λευκάδας να  υπηρετεί μόνο  ένας παθολόγος και να λειτουργεί μόνο μέχρι το μεσημέρι,  δομές που αν ήταν πλήρως στελεχωμένες θα μπορούσαν  να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. Να αναλάβουν την πρόληψη , ενημέρωση του πληθυσμού και την   παρακολούθηση ασθενών κατ’ οίκον, αναχαιτίζοντάς έτσι τη μαζική προσέλευση ασθενών στο νοσοκομείο και τον επακόλουθο συγχρωτισμό.

Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία  η ανακοίνωση της κυβέρνησης που έγινε στο παραπέντε,   για   2000 προσλήψεις συμβασιούχων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και  που δεν είναι σίγουρο πόσοι θα φτάσουν στο  νοσοκομείο μας,  αφού προτεραιότητα θα δοθεί στα νοσοκομεία αναφοράς και στα νοσοκομεία που οι υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα.

 

Μάλιστα το κράτος δε βάζει ούτε ένα ευρώ και  φορτώνει τη μισθοδοσία τους,  στους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και από τα  ιδία έσοδα  των νοσοκομείων. Δηλαδή από  τους ίδιους τους  ασφαλισμένους που χρυσοπληρώνουν για  παροχές  υγείας που τελικά το κράτος δεν τους προσφέρει .

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν στο νοσοκομείο  τα μέσα  ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους (μάσκες, γάντια κτλ) δίνονται με το σταγονόμετρο. Όταν δεν φρόντισε εγκαίρως η κυβέρνηση,  κεντρικά, να προμηθευτεί  όλα τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό  ώστε να μην είναι υπόθεση  κάθε νοσοκομείου για  να αποφευχθούν  έτσι φαινόμενα αισχροκέρδειας από τους εμπόρους- επιχειρηματίες της  υγείας. Αναδεικνύεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η αναγκαιότητα κρατικής βιομηχανίας φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού !!!

Στο φόντο των σοβαρών προβλημάτων με   τα 100  κλειστά κρεβάτια  ΜΕΘ ,από τα 700 συνολικά,  που και αυτά δε φτάνουν,   ( 6  κρεβάτια ΜΕΘ  με  υπερσύγχρονο εξοπλισμό  παραμένουν κλειστά στο νοσοκομείο μας),   έρχονται να προστεθούν τα κενά που δημιούργησαν τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια εξετάσεων για τον κοροναϊό, όπου υγειονομικοί στο νοσοκομείο Ρίου, Αμαλιάδας, Αλεξάνδρας,  Καστοριάς και Κοζάνης βγήκαν  σε καραντίνα, και δεν μπορούν για 14 μέρες να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία.

Τι θα γίνει αν συμβεί το ίδιο στο νοσοκομείο;  Όταν  στην εφημερία για παράδειγμα   υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και ένας αγροτικός για να διαχειριστούν   τα παθολογικά περιστατικά που νοσηλεύονται  στη κλινική, τα επείγοντα περιστατικά  στα ΤΕΠ , τις διακομιδές αλλά και τα ύποπτα κρούσματα  κοροναϊού;

Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως δεν το επέλυσαν τόσα χρόνια που εφαρμόζονται.

Δεν μπορούμε να σιωπούμε στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου από το κράτος,  που κυμαίνεται στα ίδια άθλια επίπεδα με πέρσι,  όταν την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος διαθέτει εκατ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν τους μειώνει κατακόρυφα  τη φορολογία, όταν  δίνει πάνω από 4 δις ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ ( που ποτέ δεν μας προστάτεψε!!) που μακελεύει τους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δεν είναι «ατομική ευθύνη» του λαού μας η προστασία της υγείας του, όπως επιδιώκει να τον  πείσει  η κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια της, που «πυροβολούν» το λαό μας  από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να κρύψουν τις  μεγάλες ελλείψεις και τη συνολικότερη ευθύνη τους. Να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την προστασία της υγείας του λαού και την  διαχείριση των επιπτώσεων από την πανδημία !!!

Άλλο πράγμα τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ευθύνη που έχει ο καθένας για μέτρα προστασίας του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου και άλλο πράγμα η  συνολική οργανωμένη διαχείριση του προβλήματος που απαιτεί κεντρικό  σχεδιασμό με επίκεντρο της ανάγκες του λαού και όχι στη λογική «κόστους- οφέλους», όπως επιβάλλει η ΕΕ των μονοπωλίων, που υπερασπίζεται και αυτή η κυβέρνηση.

Απαιτούμε και διεκδικούμε :

  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων  με κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες ΤΩΡΑ !
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι (επικουρικοί, συμβασιούχοι, ΟΑΕΔίτες) που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια πολύτιμη εμπειρία στα νοσοκομεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.).
  • Το άμεσο άνοιγμα  των 6   κλινών  της  ΜΕΘ με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου  προσωπικού για την λειτουργία της .
  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και το ΠΕΔΥ Λευκάδας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό  για να λειτουργήσει  σε 24ώρη βάση,  ώστε ύποπτα περιστατικά ειδικά στην εφημερία να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο, και για να  μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους που είναι κυρίως η πρόληψη και προαγωγή της υγείας.
  • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και η εμπορευματοποίηση της υγείας που έχει οδηγήσει τις δημόσιες δομές υγείας στην τραγική κατάσταση που βιώνουν και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού μας.

Το ΔΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *