Ο βουλευτής στην ολομέλεια της Βουλής για την υγεία

Ο βουλευτής στην ολομέλεια της Βουλής για την υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 11 Μαρτίου 2020

 

«Απέναντι στον κορονοϊό χρειάζεται ψυχραιμία – Πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να είμαστε ασφαλέστεροι» –

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για την Υγεία

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη, την προστασία και την προαγωγή της Υγείας.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον κορονοϊό, τονίζοντας ότι οφείλουμε όλοι να προσεγγίσουμε με ψυχραιμία και αίσθημα ευθύνης το πρόβλημα, και επισημαίνοντας ότι η έννοια της ευθύνης δεν περιορίζεται μόνο στην κυβέρνηση, η οποία κινείται με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αλλά επεκτείνεται σε όλους μας. Γι’ αυτό, κάλεσε τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται και αντιμετωπίζεται η εξέλιξη της επιδημίας.

Συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και όλους τους ειδικούς επιστήμονες που συμβάλουν στην άριστη διαχείριση αυτής της κρίσης, αλλά και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό όλων των βαθμίδων υγείας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι κινητοποιώντας, αξιοποιώντας και συντονίζοντας όλους τους φορείς και τα μέσα που διαθέτει το κράτος και η κοινωνία, στοχεύει στη βελτίωση της πρόληψης, της ενημέρωσης, του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και της συνολικής εικόνας της υγείας των πολιτών.

Τόνισε ότι από το 98% των πόρων που διατίθεται για την περίθαλψη και την θεραπεία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα ποσοστό και να διατεθεί για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών υγείας, αναφέροντας ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι ενώ η Ελλάδα έχει οριακά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο έχουμε αυξημένο ποσοστό, κατά 25%, στη συχνότητα που νοσούμε. Επιπλέον, ανέφερε ανησυχητικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την παιδική παχυσαρκία, καθώς και στην αυξητική τάση στη χρήση αλκοόλ στους ανηλίκους – φαινόμενα τα οποία χρειάζονται προληπτική αντιμετώπιση.

Έφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα πρόληψης την αποφασιστική και τολμηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενός νόμου που έχει τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι 20.000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ τα νοσοκομεία μας επιβαρύνονται με 900.000 μέρες νοσηλείας για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μέσω της μαστογραφίας, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια κατά 30%, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας έθεσε ως προτεραιότητα την καθιέρωση δωρεάν εξέτασης για όλες τις γυναίκες.

Καταλήγοντας, ο κ.Καββαδάς ανέφερε:

«Όλοι πρέπει να παραδεχθούμε ότι σήμερα τα νοσοκομεία μας δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση του συστήματος υγείας. Και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ακριβώς η έλλειψη πρόληψης. Η αλυσίδα της πρόληψης ξεκινά από την ενθάρρυνση υγιεινών συνηθειών – την αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη σωστή διατροφή και την άσκηση, και συνεχίζεται με τους εμβολιασμούς και τις προληπτικές εξετάσεις.

Η Κυβέρνηση, με το σημερινό νομοσχέδιο επιδιώκει την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, αλλά κυρίως να αγκαλιάσουν οι πολίτες την πρόληψη ως τρόπο ζωής. Και αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που αναδεικνύεται με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θεσμοθετεί δωρεάν δράσεις πρόληψης. Είναι μία επιλογή με κοινωνικό πρόσημο, μια επιλογή ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλογή αυτή χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο αυτό που θα πρέπει να τύχει ευρείας συναίνεσης και στήριξης.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *