Μεγάλη επιτυχία του βουλευτή η αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων

Μεγάλη επιτυχία του βουλευτή η αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων

Μεγάλη προσωπική επιτυχία του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά αποτελεί η ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε, δια της οποίας θα είναι πλέον δυνατή η σύλληψη με αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων ζώων (κυρίως βοοειδών) από τα συνεργεία περισυλλογής τους.

Είναι μια εξέλιξη που επιτέλους ανοίγει τον δρόμο για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει για χρόνια τα χωριά της ορεινής Λευκάδας, κυρίως, οι κάτοικοι των οποίων όλο και συχνότερα βλέπουν τα ανεπιτήρητα ζώα να καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τις περιουσίες τους, ανήμποροι να παρέμβουν.

Η συγκεκριμένη τροπολογία όμως δεν θα είναι ωφέλιμη μόνο για τα χωριά της Λευκάδας, αλλά θα είναι ευεργετική και σε πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, που σημαίνει πως η παρέμβαση-επιτυχία του βουλευτή προσλαμβάνει πανελλαδική διάσταση, κάτι μάλλον πρωτόγνωρο για εκπρόσωπό μας… Οπότε μπράβο του.


Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 4 Μαρτίου 2020

 

Ψηφίστηκε τροπολογία του Θανάση Καββαδά για τα ανεπιτήρητα

– Ανοίγει ο δρόμος για την περισυλλογή των ζώων με αναισθητοποίηση

 

Ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, με την οποία προβλέπεται ρητά η διαδικασία της αναισθητοποίησης, με χρήση ειδικών αναισθητικών όπλων, για την σύλληψη και περισυλλογή από τα συνεργεία που συστήνονται για το σκοπό αυτό.

Η τροπολογία, η οποία εντάχθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, συμπληρώνει το άρθρο 17 του νόμου 4056/2012 σχετικά με τη διαχείριση παραγωγικών ανεπιτήρητων ζώων, με σκοπό να αποσαφηνίσει και να διευκολύνει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η αναισθητοποίηση θα γίνεται με ειδικά όπλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη νόμιμη κατοχή και χρήση των οποίων από αρμόδιους κτηνιάτρους και δασικές υπηρεσίες, καθώς και για τους όρους χρήσης τους, υπάρχουν προβλέψεις στον νόμο 1421/1984, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 50 του Ν.4280/2014.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα χρόνιο αίτημα της ορεινής Λευκάδας για έλεγχο των ανεπιτήρητων βοοειδών. Και θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, για την προσωπική του συνδρομή.

Ήδη από χθες, με παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησα από τον κ. Βορίδη, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, να βάλει τη σφραγίδα του σε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λύνει οριστικά το πρόβλημα των ανεπιτήρητων.

Σήμερα, όπως είχα υποσχεθεί στους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας στη Λαϊκή Συνέλευση για τα ανεπιτήρητα στην Καρυά στις 9 Φεβρουαρίου 2020, έκανα ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας σχετική τροπολογία με γενικό αριθμό 194 και ειδικό αριθμό 13, την οποία ο Υπουργός έκανε δεκτή και η Βουλή ψήφισε, κάνοντάς την νόμο του κράτους.

Είναι γνωστό ότι τα ζώα, που όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορούν και βόσκουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζουν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ είναι μεγάλος και ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων από την πρόκληση ατυχημάτων στους δρόμους – και έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, με βαρύτατους τραυματισμούς και, φυσικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Και βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Λευκάδα, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει πρόβλημα με ανεπιτήρητα ζώα, τα οποία είναι δύσκολο χωρίς αναισθητοποίηση να συλληφθούν με τρόπο ασφαλή, τόσο για τα ζώα, όσο και για τα συνεργεία.

Επί τέσσερα χρόνια που ήμουν βουλευτής, το μόνο που είδα από την  προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν αδιαφορία. Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες τόσο δικές μου, όσο και των αυτοδιοικητικών αρχών, του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος και των κατοίκων, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Με αυτήν την τροπολογία το νομοθετικό πλαίσιο πλέον επαρκεί ώστε οι δήμοι να βοηθηθούν στη σύλληψη και την περισυλλογή και να προστατευθεί αποτελεσματικά από τα ανεπιτήρητα η ζωή και η περιουσία των συμπολιτών μας στην ορεινή Λευκάδα και σε άλλες περιοχές.»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *