Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα 4 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Λευκάδας, σύσκεψη εργασίας με στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), που διοργάνωσε ο φορέας, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2019 στα γραφεία του (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ) μεταξύ του Προέδρου κ. Σκιαδαρέση και του Προέδρου ΔΣ και Διευθυντή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε κ. Μαυράκου.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σκιαδαρέσης, ο καθηγητής κ. Μαυράκος – Πρόεδρος ΔΣ και Διευθυντής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε , o Δρ Ρουσάκης – Δ/ντης Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ο Δρ Βασίλης Καψιμάλης – Δ/ντης Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, εκ μέρους του Δήμου ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός και εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας ο Ειδικός Σύμβουλος του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπούλας.
Γενικότερο αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η αντιμετώπιση φαινομένων παράκτιας διάβρωσης στη Βορειοδυτική – Βόρεια Λευκάδα, καθώς επίσης και η εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικό – οικονομικών επιπτώσεων των φαινομένων αυτών.
Επίκεντρο της συζήτησης ήταν το προβλήματα της διάβρωσης της ακτής και η υποχώρηση της παραλίας στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη, και πιθανοί τρόποι αποτελεσματικής επίλυσης του θέματος.
Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και έχει απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν τις εκάστοτε αρχές. Κάθε χρονιά αναδύεται και πιο οξυμένο, με αποτέλεσμα να έχει πάρει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα αναλάβει την επικαιροποίηση των προηγούμενων μελετών που έχουν γίνει για την συγκεκριμένη περιοχή τα έτη 2004-2006, οι οποίες όμως δυστυχώς έμειναν αναξιοποίητες. Η μελέτη σίγουρα θα αναδείξει εκτός των άλλων, σημαντικά στοιχεία και ευρήματα για τη μορφολογία της περιοχής που θα είναι καταλυτικοί παράγοντες για την επίλυση του ζητήματος.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σκιαδαρέσης Σωτήρης