Η ομιλία του βουλευτή Θ. Καββαδά για τον εκλογικό νόμο

Η ομιλία του βουλευτή Θ. Καββαδά για τον εκλογικό νόμο

Η ομιλία του βουλευτή Θ. Καββαδά για τον εκλογικό νόμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2020

 

Ομιλία Θανάση Καββαδά στη Βουλή για τον νέο Εκλογικό Νόμο

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση έφερε τον νέο εκλογικό νόμο στην αρχή της θητείας της, όπως είχε δεσμευθεί, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή νέο υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς, καθώς μέχρι τώρα συχνά οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το εκλογικό σύστημα στους κομματικούς τους σχεδιασμούς, ανάλογα με τη συγκυρία.

Έφερε ως παράδειγμα τον εκλογικό νόμο Κουτσόγιωργα, στόχος του οποίου ήταν να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση – κάτι που πέτυχε το 1990, καθώς η ΝΔ με ποσοστό 47% δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 151 βουλευτές – ενώ αναφέρθηκε και στην πρακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφού κέρδισε δύο αναμετρήσεις με το μπόνους των 50 εδρών, μόλις άρχισε να ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό, θέσπισε την απλή αναλογική για να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει.

Επεσήμανε ότι την ίδια πρακτική ακολούθησε o ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος μη έχοντας τις δυνάμεις για να κερδίσει τους δήμους, επεδίωξε να τους διαλύσει, και τα παράδοξα αποτελέσματα αυτού του συστήματος απλής αναλογικής φαίνονται τώρα σε πολλούς Δήμους, μεταξύ των οποίων και σε αυτόν της Λευκάδας.

Τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες ο ελληνικός λαός γνώριζε και ενέκρινε με την ψήφο του, γιατί οι πολίτες θέλουν ταυτόχρονα κυβερνησιμότητα και  αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Χαρακτήρισε το νέο εκλογικό σύστημα αναλογικότερο από το τωρινό, τονίζοντας ότι παράλληλα ενθαρρύνει το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς δίνει μεν το μπόνους των 50 εδρών, αλλά με τρόπο κλιμακωτό:

  • 0 έδρες για ποσοστό κάτω από 25%
  • 20 έδρες για ποσοστό 25%
  • 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%
  • 50 έδρες για ποσοστό 40%

Τόνισε ότι ο νόμος δεν εμποδίζει το σχηματισμό συνεργασιών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί μια μειοψηφία να καθορίζει τις πολιτικές επιλογές ούτε να κρατά δέσμια την πλειοψηφία και να την εμποδίζει να εφαρμόσει τις πολιτικές για τις οποίες κέρδισε την προτίμηση των πολιτών και επεσήμανε ότι για αυτούς τους λόγους οι Έλληνες ψηφοφόροι συστηματικά δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ανέφερε ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν είναι μόνο εγγύηση πολιτικής ομαλότητας, αλλά και εγγύηση ουσιαστικής διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί από τους πολίτες, ούτε να κατηγορήσει κανέναν άλλον για τυχόν λάθη και παραλείψεις – αναλαμβάνει πλήρη και στο ακέραιο την ευθύνη.

Επεσήμανε ότι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν κάθε στιγμή, σε κάθε θέμα και ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο, τόσο ενσωματώνοντας προτάσεις τις αντιπολίτευσης στον εκλογικό νόμο και στο νόμο για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, όσο και με την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Προέδρου της Βουλής.

Κλείνοντας ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

“Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αναζήτηση ευρείας συναίνεσης. Είναι δεδομένο ότι θα θέλαμε να εκφραστεί αυτή η συναίνεση και στο ζήτημα της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου. Δυστυχώς όμως το πολιτικό μας σύστημα έχει να διανύσει  όπως φαίνεται, μια σεβαστή απόσταση ακόμα για να φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας και αναζήτησης ενός κοινού τόπου συναίνεσης και συνεργασιών.

Θα ήταν ευχής έργο να είχε επιτευχθεί μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα επέτρεπε, συνταγματικά, την εφαρμογή του νέου αυτού εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε διπλές εκλογές. Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και οι πολίτες θα κληθούν και πάλι, σε τρεισήμισι χρόνια, να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και είναι βέβαιο ότι η επιλογή τους θα είναι και πάλι η καθαρή και ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.”

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Σχολιάστε

  1. Καλή η ανάρτηση του βουλευτή για την ομιλία του επι του νομοσχεδίου του νέου εκλογικού νόμου, για το οποίο είχε μία σκασίλα ο κόσμος.Την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας γιατί δεν μας την κοινοποίησε. Η πιστός στο κάλεσμα ”κράτα πισινή” απέφυγε να μιλήσει. Το ΝΑΙ όμως το είπε στην ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση μεταξύ άλλων της σχολής στη Λευκάδα, για την οποία θυμόμαστε όλοι τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους του από κάθε σωματείο και σύλλογο η το προσκλητήριο του πριν λίγο καιρό για συστράτευση όλων ώστε να σωθεί η σχολή.Θα θάλαμε να ακούσουμε τα επιχειρήματα του υπερ της κατάργησης. Φρόντισαν όμως όλα τα τοπικά ΜΜΕ να απλώσουν πάλι ένα δίχτυ προστασίας πάνω από το βουλευτή εξαφανίζοντας το θέμα από τη ειδησεογραφια τους λες και δεν αφορούσε τη Λευκάδα το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.