Ερώτηση για το Θέατρο κατέθεσε ο βουλευτής Θ. Καββαδάς

Ερώτηση για το Θέατρο κατέθεσε ο βουλευτής Θ. Καββαδάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 17 Δεκεμβρίου 2019

 

Ερώτηση για το Θέατρο Λευκάδας κατέθεσε στη Βουλή

ο Βουλευτής Θανάσης Καββαδάς

 

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου (αρ.πρωτ. 2620/13.12.19) ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς σχετικά με την παραχώρηση του κτήματος ΒΚ 134 από την Κτηματική Περιουσία του Δημοσίου στον Δήμο Λευκάδας, για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας.

Στην ερώτηση, που απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Βουλευτής παρέθεσε το ιστορικό από το 1998, οπότε εγκρίθηκε ρυμοτομικό σχέδιο για τον συγκεκριμένο χώρο, για χρήση του προς ανέγερση κτιρίων πολιτιστικών εγκαταστάσεων, στη συνέχεια την ένταξη της κατασκευής του Θεάτρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων (ΠΕΠ) 2000-2006 το 2002, αλλά και τις μεταγενέστερες εξελίξεις που οδήγησαν στο να μείνει το έργο ημιτελές.

Επεσήμανε ότι στην έκταση λειτουργούν αυτή τη στιγμή σημαντικοί χώροι πολιτισμού, όπως κλειστό Θέατρο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Φολκλόρ, Μουσείο Λευκαδίου Χερν, αλλά και το Πνευματικό Κέντρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το Δημαρχείο, ενώ τόνισε ότι στις 31/10/2019 υποβλήθηκε φάκελος για ένταξη της αποπεράτωσης του Θεάτρου με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ 2014-2020 ύψους σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος πολιτισμού στην Λευκάδα και ότι η χρηματοδότηση κινδυνεύει να χαθεί, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών για την άμεση παραχώρηση της έκτασης.

Σχετικά με το θέμα ο κ.Καββαδάς δήλωσε:

«Ανέλαβα την πρωτοβουλία να καταθέσω ερώτηση ζητώντας την άμεση παραχώρηση της έκτασης που φιλοξενεί το Θέατρο Λευκάδας, καθώς σύντομα θα εκπνεύσουν κρίσιμες προθεσμίες για την χρηματοδότηση της αποπεράτωσής του από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

Είναι η τελευταία από μία σειρά ενέργειες, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου 2019. Έπειτα από μια πρώτη συνάντηση που είχα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ.Βεσυρόπουλο και στενούς του συνεργάτες, όπου τον ενημέρωσα για το θέμα, του απέστειλα στις 29 Οκτωβρίου 2019 και σχετική επιστολή, την οποία κοινοποίησα και στην Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Καλύβα, ζητώντας, κατά προτίμηση, την παραχώρηση της έκτασης κατά κυριότητα, χωρίς αντάλλαγμα.

Ερώτηση για το Θέατρο κατέθεσε ο βουλευτής Θ. Καββαδάς

Έπειτα από πολλές επαφές, τόσο με τον κ.Βεσυρόπουλο, όσο και με την Γενική Γραμματέα, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι ο μόνος εφικτός τρόπος είναι παραχώρηση κατά χρήση για 50 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα. Δυστυχώς, παρόλο που η πολιτική ηγεσία έχει τη βούληση να προχωρήσει το θέμα, και παρά το γεγονός ότι αυτή η παραχώρηση είναι απολύτως σύννομη, σύμφωνα με το άρθρο 200 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, κάποιοι υπάλληλοι διατυπώνουν επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση.

Προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση έχω ενημερώσει επίσης προσωπικά τον Υπουργό Οικονομικών, κ.Σταϊκούρα, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού, τόσο προφορικά, όσο και με επιστολή μου. Προς την ίδια κατεύθυνση της πίεσης για την επίλυση του θέματος κινείται και η τελευταία μου ερώτηση για την οποία περιμένω επίσημη απάντηση, πολύ περισσότερο όμως περιμένω ενέργειες ώστε η έκταση να παραχωρηθεί στο Δήμο και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το σπουδαίο έργο του Θεάτρου Λευκάδας.»

 

Για να δείτε την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή πατήστε εδώ

Για να δείτε την επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών πατήστε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *