Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ΠΕ συμβούλιο στην Κεφαλονιά

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ΠΕ συμβούλιο στην Κεφαλονιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Με τη μαζική παρουσία φορέων, συνδικάτων και φοιτητών συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κεφαλονιά. Οι τοποθετήσεις και οι αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα δεν αποτελούν έκπληξη. Ήταν μόνο τα αποκαλυπτήρια με ποια πλευρά είναι ο καθένας.

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ. Κράτσα, Σπύρου και Αλεξάκης (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) λειτούργησαν ως κυβερνητικός βραχίονας, λέγοντας ένα μεγάλο ΝΑΙ στις εξορύξεις στην περιοχή. Αξιοποιώντας την προηγούμενη θέση και επιχειρηματολογία της προηγούμενης Π. Αρχής Γαλιατσάτου, πρόβαλαν τα ίδια περιβαλλοντικά φληναφήματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν. Δεν δίστασαν να δηλώσουν ανενημέρωτοι προκειμένου να νομιμοποιήσουν την επί 1 και πλέον ώρα παρέλαση των εκπρόσωπων της κυβέρνησης, που βομβάρδιζαν με τα ζαχαρωμένα και επιστημονικοφανή επιχειρήματα των πετρελαϊκών ομίλων. Εμφάνισαν τις εξορύξεις ως την πιο «…οικολογική επιλογή γιατί θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη…», ότι θα «…σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα…», «… θα κάνουν τη χώρα μας ανεξάρτητη ενεργειακά!!!», «..θα αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά την χώρα που εξαρτάται άμεσα από το φυσικό αέριο και τον αγωγό από τη Ρωσία!!!» κ.α. Τα παραπάνω «μαργαριτάρια», αποκαλύπτουν απροκάλυπτα, ότι δουλεύουν απλά για άλλο κουμανταδόρο και δεν διστάζουν γι’ αυτό να καταστρέψουν το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής μας και να εμπλέξουν την χώρα μας σε τυχοδιωκτικούς πολεμικούς σχεδιασμούς σε βάρος του λαού μας.

Η αντίθεση που εκφράστηκε από 1-2 Περιφερειακούς σύμβουλους της πλειοψηφίας δεν εκφράστηκε σε ψήφο, αφού απουσίασαν κατά την ψηφοφορία, δημιουργώντας έτσι πολλούς προβληματισμούς.

Ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ και ο κ. Γαλιατσάτος, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, αναμάσησε τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καταψήφιζε τις δικές του συμβάσεις στη Βουλή. Χρησιμοποίησε το αστείο επιχείρημα ότι «…τώρα που ιδιωτικοποιούνται τα ΕΛΠΕ, άλλαξαν οι συνθήκες…» και το μεγάλο ΝΑΙ που έλεγε στις εξορύξεις όσο ήταν Π. Αρχή έγινε ένα «…όχι στην άντληση…» και ζήτησε δημοψήφισμα τύπου 2015. Ο λαός των Ιόνιων Νησιών δεν πρέπει όμως να ξεχνά, ότι η ΑΝΑΣΑ και ο κ. Γαλιατσάτος ως περιφερειακή αρχή, έδωσαν το πράσινο φως στα κυβερνητικά σχέδια για τις εξορύξεις, προσπάθησαν να εξαγοράσουν την σιωπή της νεολαίας με τις χορηγίες των ΕΛΠΕ στα σχολεία και στα γυμναστήρια και τώρα με την ανάλογη κωλοτούμπα και το μανδύα του δημοψηφίσματος, υπονόμευσε για άλλη μια φορά τη δυναμική ενός κινήματος.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με συνέπεια είπε ένα καθαρό ΟΧΙ όπως το λέει χρόνια τώρα. Γιατί αρνείται την παράδοση του δημόσιου πλούτου σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αρνείται την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, γιατί λαμβάνει υπ’ όψη της τη σεισμικότητα της περιοχής, γιατί δε θέλει να εμπλέκεται η χώρα μας στους ανταγωνισμούς για τα πετρέλαια.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ σχολών ΤΕΙ. Κράτσα Σπύρου-Αλεξάκης (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), ουσιαστικά συμφώνησαν με τα επιχειρήματα της αξιολόγησης και βιωσιμότητας, καθώς και με τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις (συγχωνεύσεις, κλεισίματα σχολών κ.α.), την ιδιωτικοποίηση Πανεπιστημίων και σχολών, προβάλλοντας την αυτονομία τους, δηλαδή την λειτουργία τους ως επιχειρήσεις, συνδεδεμένα με χορηγούς και προγράμματα. Και σε αυτό το θέμα αντί να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το κλείσιμο του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου Μουσικών Οργάνων ΤΗΜΟ στο Ληξούρι αλλά και αυτό της εθνομουσικολογίας πρόσφατα, μετέφεραν την ευθύνη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!!!

Η ΑΝΑΣΑ (Γαλιατσάτος), αντί έστω και στο ελάχιστο να πάρει την στοιχειώδη ευθύνη για την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του διαχείρισης, με την διασπορά, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα Τμημάτων, μεταξύ αυτών και του (Τ.Η.Μ.Ο.), διαμαρτυρήθηκε για την κατάργηση του τμήματος της εθνομουσικολογίας στα πλαίσια της ανούσιας αντιπαράθεσης με την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού κατά τα άλλα συμφωνεί με την αντιδραστική αξιολόγηση, την αναγκαιότητα της λειτουργίας των σχολών να την έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κ.α.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήλωσε την ξεκάθαρη θέση ότι αντιτάσσεται στην πολιτική Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζουν τα τμήματα αυτά ως «μαγαζιά» και τους φοιτητές ως «πελάτες». Η κατάργηση, ίδρυση και διασπορά Τμημάτων που επιχειρήθηκε διαχρονικά από αυτές τις δυνάμεις με γνώμονα την εμπορική τους αξία και την πέρασή τους στην αγορά, δεν είχαν καμία σχέση με τον επιστημονικό σχεδιασμό και τις εγγυήσεις για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων. Ζήτησε να μην καταργηθούν τώρα αυτές οι σχολές στα νησιά, να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις να πάρουν οι σημερινοί φοιτητές το πτυχίο τους, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

Παλεύουμε για Δωρεάν Δημόσια και Ενιαία Παιδεία για όλους.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ. Ακούσαμε τις ίδιες ξύλινες δικαιολογίες, «…Πρωτόγνωρες θεομηνίες…» «…πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα…», ζήσαμε την ίδια πρακτική. Μεταφορά κονδυλίων από άλλες περιοχές, από άλλα έργα και μάλιστα αντιπλημμυρικά. Ήταν εκεί η αποσπασματικότητα σε έργα τα οποία γίνονται κάτω από τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων, η χαμηλή έως ανύπαρκτη κρατική χρηματοδότηση, η έλλειψη ολοκληρωμένου και επικαιροποιημένου σχεδίου προστασίας που συνθλίβεται στη λογική “κόστους-οφέλους” της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και ΕΕ και που θεωρεί τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία μη επιλέξιμες.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δε θα μπει στη λογική να διαλέξει ποιο χωριό θα πνιγεί και ποιο όχι. Δε θα βάλει πλάτη ώστε η ζωή, ο κόπος και η ασφάλεια των κατοίκων να είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων και της πολιτικής τους.

Προτείνουμε άμεσα μέτρα απαιτούμε υδραυλικές υδρολογικές μελέτες, κρατική χρηματοδότηση και σαφή αποτύπωση στον προϋπολογισμό της περιφέρειας της χρηματοδότησης για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών.

Το οργανωμένο διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων μπορεί να βάλει φρένο σε αυτές τις εξελίξεις, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του και να ανοίξει ένα ελπιδοφόρο δρόμο προοπτικής. Αυτό φοβάται και η περιφερειακή Αρχή, γι’ αυτό και ενοχλήθηκε από την μαζική παρουσία του λαού. Δεν ένοιωσε ασφαλής ούτε από την πρωτοφανή παρουσία της αστυνομίας εξωτερικά και με την χωρίς διακριτικά εσωτερικά, γι’ αυτό αξιοποιεί μεμονωμένα φραστικά περιστατικά, προκειμένου να βάλει εμπόδια στις ανοικτές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ένα τους λέμε. Ούτε να το διανοηθούν.

 

25/11/2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *