Θοδωρής Σολδάτος: Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ!

Θοδωρής Σολδάτος: Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ!

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Λίγοι είχαν αμφιβολία για το ότι ο Κλεισθένης της απλής και …ανόθευτης αναλογικής του κ. Τσίπρα θα δημιουργήσει ποταμούς προβλημάτων στην αυτοδιοίκηση. Όπως και λίγοι αισιοδόξησαν ότι οι διορθωτικές ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, δια χειρός Θεωδορικάκου, θα διορθώσουν τις αδυναμίες και δεν θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα…

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, αποδείχθηκε πως η πλειοψηφία των πολιτών δικαίως ανησυχεί, έχοντας πλέον χειροπιαστά τα πρώτα παραδείγματα του μπάχαλου που δημιούργησαν στην αυτοδιοίκηση οι προαναφερόμενοι νομοθέτες φωστήρες,.

Η πρώτη ανωμαλία που οι δημότες της Λευκάδας θεωρούν πως τους προέκυψε, είναι ότι αυτοί ψήφισαν Σολδάτο και τους προέκυψε Καλός!

Οι απόψεις της κοινής γνώμης διίστανται αν ήταν επιλογή του κ. Θοδωρή Σολδάτου να στηρίξει την “κυβέρνηση” Καλού ή αν σύρθηκε σ’  αυτήν κατόπιν συμφωνιών στελεχών του με τον νέο δήμαρχο που προηγήθηκαν και που τον έφεραν προ τετελεσμένων. Επειδή όμως η δεύτερη αυτή εκδοχή και να ισχύει είναι δύσκολο ν΄ αποδειχθεί, δεχόμαστε την επίσημη εκδοχή (που ανακοίνωσε ο κ. Σολδάτος) και πάμε παρακάτω, παραλείποντας βέβαια τον μάλλον αστείο ισχυρισμό κάποιων που ακούστηκε στα μέσα, ότι ήταν απαίτηση του κόσμου(?) λέει, να μπουν οι ίδιοι στα πράγματα (διάβαζε “κυβέρνηση”!)…

Ο κ. Σολδάτος όμως, αρνείται μετά βδελυγμίας πως προχώρησε σε συμπαράταξη με τον δήμαρχο και ισχυρίζεται  πως απλά η παράταξή του παραχώρησε έναν και αν χρειαστεί δυο δημοτικούς της  συμβούλους του στην κυβέρνηση του κ. Καλού, στα πλαίσια της ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασίας που ευαγγελίζεται ο νέος νόμος (Κλεισθένης).

Φοβάμαι όμως πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ιδιαίτερα αν δει κανείς τα περίεργα και εντελώς ετερόκλητα παρεπόμενα αυτής της συνεργασίας:

Εκείνο που βλέπει λοιπόν ο αντικειμενικός παρατηρητής είναι πως αυτή την στιγμή στην δημοτική Αρχή υπάρχουν τρεις αντιδήμαρχοι κι ένας εντεταλμένος σύμβουλος που προέρχονται απ΄ την παράταξη Σολδάτου κι αυτή η αναλογία δεν αλλάζει επειδή οι δυο αντιδήμαρχοι (Καλάμου και Καστού) προέρχονται εκ του νόμου και εκ του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα παρατράγουδα όμως συνεχίζονται: Ο νομοθέτης προβλέπει ότι στις εννεαμελείς συνθέσεις των δυο πιο σημαντικών επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητρας Ζωής, τα πέντε μέλη προέρχονται απ΄ την συμπολίτευση και τα τέσσερα απ΄ την αντιπολίτευση. Και πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι ο ρόλος των δυο αυτών Επιτροπών, μετά τις τελευταίες αλλαγές του νόμου, είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος και σε πολλά ζητήματα αυτές υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο!

Ας δούμε τώρα πως εξελίσσονται τα πράγματα στις συνθέσεις αυτών των Επιτροπών: Στην Οικονομική Επιτροπή που προεδρεύει ο δήμαρχος, υπάρχουν συν τέσσερα μέλη απ΄ την παράταξή του, συνολικά δηλαδή πέντε, δυο απ΄την παράταξη του κ. Σολδάτου εκ των οποίων ο ένας είναι και εντεταλμένος (κυβερνητικός) σύμβουλος και η άλλη εκλέχτηκε αντιπρόεδρος κατόπιν πρότασης του δημάρχου, μολονότι ήταν απούσα απ΄ την συγκεκριμένη (πρώτη) συνεδρίαση για την εκλογή αντιπροέδρου. Που σε απλά ελληνικά όλο αυτό σημαίνει πως καταστρατηγείται το πνεύμα του νομοθέτη, που θέλει την σύνθεση με 5-4  και στην πράξη αυτή γίνεται 7-2.

Την ερχόμενη Παρασκευή  (27-9-19) πρόκειται να συνέλθει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να εκλέξει αντιπρόεδρο. Η αρχική σύνθεση αυτής της Επιτροπής είναι ακόμα πιο προβληματική ως προς την προέλευση των μελών από την προηγούμενη, αφού υπάρχουν πέντε μέλη οριζόμενα απ΄ τον δήμαρχο, μεταξύ των οποίων είναι και ο αντιδήμαρχος κ. Ζουριδάκης!  Πέραν αυτών υπάρχουν ένας εντεταλμένος σύμβουλος (ο κ. Τάσος Γαζής) και μια ακόμη σύμβουλος (η κα Βλάχου) της παράταξης Σολδάτου. Και η σύνθεση συμπληρώνεται με δυο μέλη (ανά ένα) απ΄ την υπόλοιπη κατά σειράν δύναμης αντιπολίτευση. 7-2 δηλαδή η τελική αναλογία κυβέρνησης -αντιπολίτευσης και σε τούτη την Επιτροπή και μάλιστα με δυο βαθμοφόρους της δημοτικής αρχής από τα τρία μέλη της παράταξης Σολδάτου!..

Δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος που θα υποστηρίξει πως θα ψηφίσει ποτέ κατά μιας δημαρχιακής πρότασης ο αντιδήμαρχος ή ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου, οι οποίοι (μαζί με την συνάδελφό τους) καταλαμβάνουν θέσεις της αντιπολίτευσης χωρίς να είναι… Όσο για τον αντιπρόεδρο που θα εκλεγεί την Παρασκευή, καλό είναι να περιμένουμε, άλλωστε Κυριακή κοντή γιορτή είναι, αλλά μάλλον μια απ΄ τα ίδια με την Οικονομική Επιτροπή θα έχουμε…

Νομίζουμε πως είναι ώρα ο κ. Σολδάτος (και η παράταξή του) να αποφασίσουν αν θα πάνε με τον αστυφύλαξ (δηλαδή ενωμένοι με την δημαρχιακή παράταξη εις σάρκαν μιαν) και να αφήσουν την αντιπολίτευση στον θεσμικό της ρόλο, ή με τον χωροφύλαξ (δηλαδή αυτόνομοι και καθαρά στην αντιπολίτευση), ώστε να βγούμε απ΄ αυτήν την ερμαφρόδιτη και αμφίβολης νομιμότητας κατάσταση. Διαφορετικά φρονούμε πως το πρόβλημα είναι αρμοδιότητος του ελεγκτή νομιμότητας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *