Καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων

της Σεβαστής Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

 

Στα χρόνια της κρίσης οι στατιστικές αναφέρουν ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων γιγαντώνεται.

Στη Λευκάδα οι ανάγκες, σε επίπεδο περισυλλογής, καταγραφής, ηλεκτρονικής σήμανσης, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας και σίτισης αδέσποτων ζώων, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τεράστιες.

Η δημιουργία δημοτικού ή διαδημοτικού καταφύγιου μπορεί να αποτελέσει τη μόνη και αναγκαία «λύση» απέναντι στα δηλητηριασμένα από φόλες σκυλιά και γάτες.  Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί και εδώ η ύπαρξη κονδυλίων.

Γνωστοποιούμε λοιπόν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δημοσιεύσει Πρόσκληση μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” με την οποία καλεί τους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ως ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο Δήμο έχει ορισθεί το ποσό των 300.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).

Επιλέξιμη δαπάνη που μπορεί να τύχει εφαρμογής στο Δήμο Λευκάδας (ή ίσως σε συνεργασία με όμορους Δήμους – διαδημοτική συνεργασία) είναι η εκ θεμελίων κατασκευή εγκατάστασης εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας του  Δήμου, ή σε μισθωμένο ή παραχωρημένο οικόπεδο στο Δήμο για τουλάχιστον 10 έτη.

Η υποβολή προτάσεων έχει ξεκινήσει με την έκδοση της σχετικής Πρόσκλησης και προβλέπεται να διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το κράτος, οι Δήμοι και κάθε πολίτης χωριστά φέρουμε ευ­θύνη για τα αδέσποτα ζώα συντροφιά, που δεν επέλεξαν να ζουν στο δρόμο και να δημιουργούν άθελά τους φόβο ή οίκτο για τη «μοίρα» τους.

Μιλάμε επίσης για το Δήμο, την πόλη μας, που θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να αποκτήσει επιτέλους ένα καταφύγιο για τα ζώα αυτά, που περιφέρονται στους δρόμους ανήμπορα.

Ας ελπίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα κληθεί, για μια ακόμη φορά να συνεδριάσει (τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας) και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να αποφασίσει αν θα υποβάλλει ή όχι σχετική πρόταση για ένταξη, χωρίς καμία σχετική προεργασία.

Διαφορετικά και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα αποτελέσει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία που θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της αδιαφορίας και των παραλείψεων για τα προγράμματα που χάνονται στο Δήμο μας.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *