Το σχόλιο της ημέρας: Πανηγυρισμοί!

Το σχόλιο της ημέρας: Πανηγυρισμοί!

Το σύστημα μετά από κάθε εκλογές να πανηγυρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες, υποψήφιοι και παρατάξεις, ξεκίνησε απ΄ τις φοιτητικές εκλογές, απ΄ την μεταπολίτευση και μετά. Σήμερα έχει επεκταθεί και στις πραγματικές εκλογές, εθνικές και δημοτικές. Καθημερινά λοιπόν  τελευταία, βλέπουμε τόσο τους υποψηφίους ή τις παραφυάδες τους, όσο και τις τοπικές κομματικές οργανώσεις, να δημοσιοποιούν τις δικές τους πανηγυρικές εκτιμήσεις και ανακοινώσεις, στις οποίες φωτίζουν με περισσή επιμέλεια τις παραμέτρους του εκλογικού αποτελέσματος που τους βολεύουν και αποκρύβουν -είτε με μαεστρία είτε άτεχνα- εκείνες που δεν τους βολεύουν και την αλήθεια!

Σε τούτες τις εκλογές λοιπό ο μόνος που δεν πανηγύρισε ήταν ο θριαμβευτής Θανάσης, ο μοναδικός δηλαδή που το δικαιούνταν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα. Πέραν αυτού, υποψήφιοι που εν οίκω κλαίνε με μαύρο δάκρυ γιατί ενώ μέχρι την Κυριακή το βράδυ ονειρεύονταν μεγαλεία και σπουδαίες θέσεις, στην ζυγαριά της κάλπης βρέθηκαν φρικτά ελλειποβαρείς, βάλθηκαν οι ίδιοι και το περιβάλλον τους να μας πείσουν πως είναι οι νέοι αστέρες της πολιτικής του τόπου μας που τάχα μου πέτυχαν σπουδαία επίδοση και που το μέλλον τους ανήκει…

Μα άνθρωποί μου, η αξιολόγηση ενός υποψηφίου είναι ξεκάθαρα ζήτημα απλής αριθμητικής: Όταν για παράδειγμα το τριπρόσωπο ψηφοδέλτιό σου παίρνει 6.800 ψήφους, εσύ σαν η μια απ΄ τις τρεις μονάδες του που είσαι “οφείλεις” να συνεισφέρεις με το ένα τρίτο αυτού του αριθμού, δηλαδή με 2.260 ψήφους που είναι η βάση. Οποιαδήποτε ατομική επίδοση πάνω από αυτό τον αριθμό είναι πάνω απ΄ την βάση και  συνιστά προσωπική επιτυχία του υποψηφίου, ενώ οποιαδήποτε μικρότερη επίδοση είναι κάτω απ΄ την βάση και τον κατατάσσει στους απορριπτέους.

Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα. Και βέβαια δικαιολογίες του τύπου, “μα ήταν μικρή η προεκλογική περίοδος και δεν προκάναμε” ουδόλως ευσταθούν, τουλάχιστον για κάποιους εκ των υποψηφίων, όταν άπαντες οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τους παρακολουθούσαν επί (τουλάχιστον) τρία χρόνια να χτίζουν με πολύ επαγγελματισμό και με κάθε επιμέλεια προφίλ υποψηφίου, ανεξάρτητα αν διέθεταν χρίσμα ή όχι!

Τις δικαιολογίες των πρόωρων εκλογών και της βραχείας προεκλογικής περιόδου μπορούν ίσως να την επικαλεστούν όσοι υποψήφιοι δεν ζουν εδώ και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους κρατούν μακριά, όπως ίσως και όσοι είχαν φανερό έλλειμμα αρωγής και προεκλογικής ενίσχυσης σε σχέση με εκείνους που υποστηρίχτηκαν οργανωμένα από εντυπωσιακό πλήθος συγγενών, φίλων και …φορέων…

Το σχόλιο της ημέρας: Πανηγυρισμοί!

Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτυχόντος υποψηφίου αποτελεί ο πρώην δήμαρχος, πρόσφατα υποψήφιος βουλευτής και ταυτόχρονα …αντιδήμαρχος Λευκάδας! Ξεπερνώντας λίγο την βάση αυτός ο υποψήφιος (έχοντας την αμέριστη υποστήριξη αφενός του δημοτικού του συνδυασμού και αφετέρου της Νομαρχιακής της συζύγου, των εξαδέλφων, των κολλητών και των φίλων), εξέδωσε μια περίπου πανηγυρική ανακοίνωση κομματικής ικανοποίησης και πλήρους προσωπικής αισιοδοξίας, μιλώντας για κάποια υποτιθέμενη αύξηση “κατά πέντε μονάδες, του εκλογικού ποσοστού μας στη Λευκάδα”, που πέτυχαν συλλογικά, όπως λέει!

Να μας συμπαθήσει ο αιρετός, αλλά εμείς παρότι το ψάξαμε με κάθε επιμέλεια το θέμα, δεν βρήκαμε πουθενά τέτοια αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα βρήκαμε μείωση τόσο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, ποσοστό σχεδόν 8%, (από 36% σε 28,19%), όσο και σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015 ποσοστό 2,5%, (από 30,68% σε 28,19%!)…

Δεν μας λέει όμως τίποτε ο πρώην, ούτε γιατί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Λευκάδα υπολείπεται του πανελλαδικού του μέσου όρου  σχεδόν κατά τρισήμισι μονάδες (28,19% τοπικά από 31,53% πανελλαδικά), ούτε γιατί πάνω από 1.000 σύντροφοι έριξαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ασταύρωτο. Θα του πούμε εμείς λοιπόν την ερμηνεία που δίνουν γι αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο αρκετοί συμπολίτες μας με τους οποίους μιλήσαμε: Θεωρούν τα υπερβολικά πολλά ασταύρωτα σαν άτυπη διαμαρτυρία τόσο για την δική του παρουσία στο ψηφοδέλτιο, ελάχιστες μόλις εβδομάδες μετά το βαθύ μαύρισμά του στις δημοτικές εκλογές, όσο και για τα πρωτόγνωρα καμώματά του να διοριστεί αντιδήμαρχος, αμέσως μετά την παραίτησή του από δήμαρχος, μην τυχόν και μείνει ούτε κατ΄ ελάχιστον μακριά από καρέκλα!

Όμως πάνε ένα ακόμα βήμα παραπέρα οι συμπολίτες, καταλογίζοντάς του πως η δική του παρουσία στο ψηφοδέλτιο, αφενός “έδιωξε” κάποιους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελαν  καν να διανοηθούν το ενδεχόμενο να τον δουν βουλευτή και αφετέρου αποθάρρυνε αρκετούς ψηφοφόρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αν έλλειπε, ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο…

Εμείς με το χέρι στην καρδιά γράφουμε αυτά που αντιλαμβανόμαστε κι αυτά που εισπράττουμε απ΄ τον κόσμο. Χωρίς να έχουμε την ψευδαίσθηση πως υπάρχει περίπτωση κάποιος απ΄ τους βαριά αποτυχόντες να έχει το θάρρος να αποχωρήσει κι ούτε βέβαια πως ο πρώην δήμαρχος θα παραδεχθεί ποτέ την καταστροφική επίδραση της παρουσίας του…

Ο Σχολιαστής

Σχολιάστε

  1. Χωριάτης,

    Είναι αυτό που λένε να σε φτύνουν και να λες ότι βρέχει . Με το ζόρι θέλει καρέκλα με φράγκα , μπάρμπα σε πήρανε χαμπάρι δεν σε θέλει ο κόσμος , τι δεν κατάλαβες ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *