Δημοτικές εκλογές (άρθρο του Π. Ζαβιτσάνου)

Δημοτικές εκλογές (άρθρο του Π. Ζαβιτσάνου)

του ΠΑΝΟΥ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ

<<ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ>>

                                               ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

 

Στο όνομα της <<διαρκούς ανάπτυξης και αειφορίας >> στο νησί της Λευκάδας ,14/4/2019,

Κ.Δρακονταειδής: Παρουσίαση ψηφοδ. του συνδυασμού <<Ολοι για τη Λευκάδα>> μίλησε:

<<για τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών>> και πανηγύρισε μέσα σε <<αποθέωση>> για την αύξηση των εσόδων στο Δήμο Λευκάδας κατά 43,3% παρά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια>>.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ: Ξέχασε και πρέπει να του θυμήσουμε ότι οι μνημονιακές πολιτικές που υιοθέτησε και υπηρετεί είναι αυτές που γεμίζουν ταμεία, που γεννούν πρωτογενή πλεονάσματα (3,6%) μέσα από τη φοροαφαίμαξη, περικοπές μισθών – συντάξεων, πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, στάση πληρωμών σε προμηθευτές του δημοσίου, προσλήψεις σε υγεία-παιδεία ελάχιστες κλπ.

Ειδικά στο Δήμο Λευκάδας έχουμε: Τέλη δεματοποιητή, πριν ακόμα λειτουργήσει.Τέλη αποχέτευσης σε νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση. Μπλοκάρισμα στην εφορία σε νοικοκυριά για οφειλές λογαριασμών ύδρευσης. Αύξηση πάσης φύσεως Δημοτικών Τελών κλπ (δίνεται η δυνατότητα και στο Δήμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς).

Μίλησε : για την <<απλή αναλογική >> στον Κλεισθένη (4555/18)

Τι δεν είπε: Ξέχασε να μιλήσει για το άρθρο 189 του <<Κλεισθένη>> για την επίτευξη ρεαλιστικών ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (ΕΣΟΔΑ-ΔΑΠΑΝΕΣ), όπου για την υπέρβαση στο πεδίο των εσόδων δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, αύξηση εσόδωναπό πάσης φύσεως εργασίες και με πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των Δημοτικών Τελών (τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου -Κλεισθένης, άρθρο 182).

Ξέχασε να μας μιλήσει για το <<Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ>>,         (άρθρο 197), που κάνει την εμφάνισή του, όταν υπάρχει υπέρβαση δαπανών σε δαπάνες που αφορούν όλους μας, αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη ( καθαριότητα, προσλήψεις, ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση σχολείων, αγροτικοί δρόμοι, οδικοί άξονες, προγράμματα για ΑΜΕΑ, βοήθεια στο σπίτι, βρεφ/κοί σταθμοί, στήριξη σε ανέργους, σε διακοπές ρεύματος λόγω χρεών( πχ πολυμελής οικογένεια στα Βουρνικά) και στέλνει την Τ.Α. στον έλεγχο- καραντίνα

αναστέλοντας την επιχορήγηση (μηνιαία-τακτική) με κοινή απόφαση Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (άρθρο 189, παρ.12) από τους ΚΑΠ ( Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).

Γι ΄αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν ολοκληρώνεται έργο στην πενταετία, βαλτώνουν τα έργα στην καθημερινότητα.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ:– Υποθαλάσσια ζεύξη: τι έλεγε με δηλώσεις του ,18/2/2014:<<φαραωνικό το

έργο, μη αναγκαίο, υπάρχουν άλλες λύσεις>>.

Το 2018 αναπτύσσει επικοινωνία με τον Κ. Σπίρτζη (υπουργό υποδομών και μεταφορών) και αρχές του 2019 βγαίνει από τα συρτάρια το θέμα της  <<υποθαλάσσιας ζεύξης>>, πρόσληψη-σύμβαση ειδικού εμπειρογνώμονα.

Δημόσια περιουσία-εκχωρήσεις ακινήτων (79) (ΦΕΚ 23178,19/6/2018)

Δηλώσεις κου Δρακονταειδή, 17/12/2013 ,για ακίνητα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ:<<εγκληματική ενέργεια με θύμα τη Δημόσια περιουσία>>, <<εκποίηση όσο-όσο>>,       <<άθλια παραχώρηση>>, <<λαίλαπα>>…

Τώρα για την εκποίηση (79) ακινήτωνστο νησί (ΕΤΑΔ), ένα ψήφισμα για την τιμή των όπλων.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ:

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Πλήρες το αδιέξοδο στη διαχείρηση των στερεών αποβλήτων έως σήμερα. Άλλα 5 χρόνια χαμένα. Το δικό του όραμα για αυτοτελή μονάδα στο νησί κάηκε, τα σκουπίδια καίγονται συνέχεια (υγεία κατοίκων), μονάδα μέτρησης ρύπων δεν εγκρίθηκε, και το Γενάρη 2019 το ΔΣ των Ιωαννίνων απορρίπτει αίτημα του ΔΣ Λευκάδας για μεταφορά – υποδοχή σκουπιδιών για 2 χρόνια.

Ο μοναδικός Δήμος που είπε ΝΑΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο- εδώ μίλησε …

Προβλήματα ύδρευσης- αποχέτευσης απόντα από την ομιλία του.

Τέλος: Αποδοχή του πρότυπου <<ΔΗΜΟΣ_ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ>>, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ( άρθρο182).

Θ.ΣΟΛΔΑΤΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ << ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ>> 18/3/2019

Προφανώς ο κ. Σολδάτος στην προηγούμενη πορεία του από θέση Διοίκησης στο νησί (Βουλευτής) έτρεχε με ιλλιγιώδη ταχύτητα τα προβλήματα του νησιού. Φαίνεται ότι τον πέταξε έξω η στροφή και είπε να αλλάξει την  πορεία του, εξού και το όνομα <<Αλλάζουμε πορεία>>

Αναφέρει: << Τα μεγαλύτερα έργα της τελευταίας δεκαετίας έχουν υπογραφή ή συνυπογραφή Σολδάτου. ΠΟΙΑ? 1. Διαχείρηση απορριμάτων 2. νέο νοσοκομείο 3. ζεύξη

Διαχείρηση απορριμάτων: έργο ολοκληρωμένο !!! Η ΜΟΠΑΚ λειτουργεί,το σύστημα μεταφοράς των σκουπιδιών στην Πάλαιρο στην εντέλεια, ο χώρος των Αλυκών πεντακάθαρος,η ατμόσφαιρα υπέροχη, απαλλαγμένη από τις διοξίνες (ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ!!!) και οι ενέργειες στέφονται με επιτυχία.Μια απλή επίσκεψη στο χώρο του Βιολογικού θα σας πείσει για το ολοκληρωμένο έργο της διαχείρησης των απορριμάτων…40 χρόνια πρόβλημα!!! Ε, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ!!!

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Μην ξυπνήσει ο κ. Μαργέλης και ζητήσει <<συνυπογραφή>> του έργου.  Το κτίριο εγκαινιάστηκε 12/5/2019 από τον Πρωθυπουργό με απλή μεταφορά του προσωπικού του παλιού νοσοκομείου. Ο Σύλλογος εργαζομένων καταγγέλει σοβαρές ελλείψεις (γιατροί, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό), ενώ κρίσιμοι τομείς (παθολογικό, τεχνητό νεφρό, παιδιατρική) υπολειτουργούν. ΜΕΘ ανύπαρκτη !Είπατε τίποτα?

ΖΕΥΞΗ: Ο κ. Σολδάτος εμφανίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα της δεκαετίας την υποθαλάσσια ξεύξη. Δηλώνει: <<Το θέμα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο με θετική προοπτική εκτέλεσής του>>. Δηλαδή, ενώ για τη διαχείρηση των απορριμάτων και την υποθαλάσσια ζεύξη, ούτε καν ωριμάνσεις έργων υπάρχουν, αυτά τα έργα κατά τον κ. Σολδάτο είναι τα μεγαλύτερα και φέρουν την υπογραφή του!!! Τέλος, πλήρης αποδοχή για τον << Κλεισθένη>>.

Χ. ΚΑΛΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ <<ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ>> (7/2/2019)

Γενικόλογες εκφράσεις, ευχολόγια, <<αγάπη για τον τόπο>>κλπ και η διαπίστωση <<η μη επίλυση βασικών θεμάτων των υποδομών μας >>

Υπηρέτησε Διοίκηση, δεν είναι από παρθενογέννηση, προσωπικές ευθύνες υπάρχουν, μια κουβέντα για την <<πολυεπίπεδη κρίση>>, 3 μνημόνια – δύο μεσοπρόθεσμα, οι ευθύνες του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί (ΠΑΣΟΚ), η καθημερινότητα του πολίτη απούσα, για το τι δρομολογείται σήμερα στο νησί (υποθαλάσσια, εκποιήσεις ακινήτων κλπ) καμιά αναφορά, για έργα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και γίνονται με το σταγονόμετρο μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο του <<Κλεισθένη>> , ΤΙΠΟΤΑ !

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (15/4/2019)

Μια πραγματική διαφήμιση για τις κατασκευαστικές εταιρείες (ΤΕΡΝΑ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τον άρτιο μηχανολογικό τους εξοπλισμό και την τεχνογνωσία τους.

Για το ποιος θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς  των απορριμάτων, αφού Δήμος Λευκάδας (αρ.πρωτ.14531,25/7/2016) και Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΠΕΛ/ΣΟΥ,ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ,ΙΟΝΙΟΥ      (αρ. Πρωτ. 105939, 27/7/2016) με ανταλλαγές εγγράφων αδυνατούν να το αναλάβουν, δεν μας το λέει. Μάλλον οι πολίτες…

Στο ίδιο τέμπο μακριά και πέρα από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού και διατύπωση θέσεων και σκέψεων για την επίλυσή τους οι παρουσιάσεις των Συνδυασμών του κ. Γληγόρη (16/5/2019) <<ΔΙΑΥΛΟΣ>> και κ. Λιβιτσάνου (18/4/2019) <<ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ>>.

Κάπως έτσι στήνεται το σκηνικό και δρομολογείται η <<ανάπτυξη>>, που θα αλλάξει ριζικά την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού για τα επόμενα χρόνια.

Μια ανάπτυξη που περνάει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας, θαλασσίου πλούτου, εκποιήσεις ακινήτων, στο στόχαστρο δημόσια αγαθά (υδάτινοι πόροι μήπως?), ο δημόσιος χαρακτήρας των στερεών αποβλήτων, φιλέτα του νησιού (ανατολική πλευρά) που περνούν σε τραπεζικό, κατασκευαστικό, εφοπλιστικό κεφάλαιο με στόχο το κέρδος , και που η τοπική κοινωνία, η πλειοψηφία της, δεν μπορεί να περιμένει και καλύτερη ζωή.

Έρχονται, δε, αυτές τις πολιτικές σε Δήμο -ΠΙΝ να υπηρετήσουν τα μνημονιακά αυτοδιοικητικά σχήματα.

ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

Ικανοποίηση τωναναγκών της κοινωνίας μέσα από εργασιακά δικαιώματα,αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό κλπ, χωρίς μνημόνια και κηδεμονία.

ΤΩΡΑ-ΣΗΜΕΡΑ

Ανάπτυξη για το νησί (τουριστικός προορισμός-κύρια πηγή εισοδήματος ο τουρισμός ) σημαίνει:

  • Βελτίωση υποδομών (σκουπίδια, ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο) μέσα από το Π.Δ.Ε. και το ΕΣΠΑ, ούτως ώστε το νησί να είναι σε θέση να δεχτεί όχι 150.000 αλλά 300.000 επισκέπτες (με σχεδιασμό), με διάχυση του εισοδήματος στην πλειοψηφία των συμπολιτών. Δημόσια αγαθά, Δημόσια περιουσία, δημόσιος χαρακτήρας στερεών αποβλήτων αδιαπραγμάτευτος.
  • Να ανοίξει η τουριστική περίοδος στο εξάμηνο με σχεδιασμό απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδ-ενοικ/νων δωματίων, με ΠΙΝ και Δ.Λ. μπροστά) ανιχνεύοντας συνήθειες επισκεπτών, συμπεριφορές ( διατροφή, καταναλωτικά πρότυπα κλπ)
  • Να βρεθούν οι αγορές που χάθηκαν (Κεντρική-Βόρεια Ευρώπη-Ιταλία-Αγγλία) με συντονισμό, διαφήμιση, επισκέψεις φορέων, εκθέσεις, λόγω του ρεύματος από τα Βαλκάνια, και με την τουρκική λίρα υποτιμημένη τραβούν προς τα κει.
  • Να ανοίξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τους μικρούς επαγγελματίες του νησιού (όχι με κατώτατο όριο προϋπολογισμού του έργου στις 30.000 Ε ή 50.000Ε και με πληρωμή πρώτα από τον ίδιο τον επαγγελματία). Το 100/100 του προϋπολογισμού του έργου για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.
  • Να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας (αγροτικά προϊόντα) με τον τουρισμό μέσα από οργανωμένα δίκτυα διαφήμισης -πώλησης, μακριά από μεσάζοντες, μέσα από μικρές συνεταιριστικές ομάδες.

Φίλοι και φίλες,

αυτές οι σκέψεις από την <<άλλη όχθη>> ας αξιολογηθούν από τους πολίτες του νησιού στις εκλογές που έρχονται. Αξίζουν τον κόπο.

ΨΗΦΙΖΩ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (ΑΜΕΛ)

                                                                    Λευκάδα, 23/5/2019

Ζαβιτσάνος Παναγιώτης, Οικονομολόγος

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό

<<ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ>>

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *