Μπαζώματα …τρία Άλφα!

Μπαζώματα …τρία Άλφα!

της ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ-ΡΕΚΑΤΣΙΝΑ(*)

 

Που ήταν τα 40 προηγούμενα χρόνια, που το πρόβλημα ήταν παρκαρισμένο σε κάποιο συρτάρι, όλοι αυτοί που μου κουνούν το δάχτυλο για καθυστερήσεις και λάθος χειρισμούς σχετικά με τη Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης των απορριμμάτων μας ;”

Αυτό το ερώτημα έθεσε επιτακτικά στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα (στον PRISMA 91,6) ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, που θα το επαναλαμβάνει, όπως είπε, μέχρι τις εκλογές εάν δεν λάβει απάντηση.

Απαντήσεις, για το αν το πρόβλημα ήταν παρκαρισμένο σε κάποιο συρτάρι,  έχουν δοθεί πολλές από μέρους πρώην και νυν αυτοδιοικητικών.  Σήμερα επιλέξαμε να του θυμίσουμε την απάντηση του κ. Στάθη Βλάχου (Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα τα θέματα των απορριμμάτων) κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/12/2014 όπου, είχε καταγράψει ως πεπραγμένα των προηγούμενων δημοτικών αρχών την αποκατάσταση του συνόλου των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης των Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του δήμου, την ανακύκλωση συσκευασιών – μπλε κάδοι, την κατασκευή των δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), το νταμάρι των Σφακιωτών για τα ογκώδη απορρίμματα …

Εκείνο που δεν συμπεριλαμβάνεται στις απαντήσεις και ουσιαστικά θέλει να τονίσει και να ακούγεται ο κ. Δήμαρχος είναι ότι, επί σαράντα χρόνια τα απορρίμματά μας θάβονταν στο χώρο των Αλυκών της πόλης, μπαζώνοντας ουσιαστικά τη θάλασσα και μολύνοντας το περιβάλλον.

Όσον αφορά τη ΜοΠΑΚ και την “επιτυχία” της δημοτικής του αρχής να εντάξει τη χρηματοδότηση της κατασκευής της αλλά και τις καθυστερήσεις για τις οποίες ενίσταται ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να θυμηθούμε και όλα-όσα είχε πει τότε ο κ. Βλάχος σχετικά :  “Δεν το αρχίζουμε τώρα το έργο αυτό… Θα συνεχίσουμε όπως το βρήκαμε και θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε … Εάν λυθεί το πρόβλημα στη δική μας θητεία δεν θα πούμε ποτέ ότι το πρόβλημα το λύσαμε εμείς….   Η χρηματοδότηση της ΜοΠΑΚ έχει εγκριθεί από τον Μάιο (2014) με 6 εκατ. ευρώ  δαπάνης …      

Αν τα πράγματα πάνε καλά θα έχουμε μέχρι το τέλος Φλεβάρη (2015) τις οριστικές μελέτες. Μπορούμε να δημοπρατήσουμε τη ΜΟΠΑΚ μέχρι το καλοκαίρι (2015) και μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη μονάδα μέχρι τα μέσα του 2017 αν βεβαίως δεν συμβούν έκτακτα περιστατικά όπως π.χ. ενστάσεις κ.λ.π. 

Έχω ενημερωθεί από τον κ. Τσιλιγιάννη (μελετητή και τεχνικό σύμβουλο του έργου) και μου λέει ότι αυτές είναι οι ημερομηνίες και το πιο σύντομο που μπορούμε να έχουμε.”

Πέρασε το καλοκαίρι του 2015, πέρασαν και τα … μέσα του 2017 και φτάσαμε στις 08/02/2018 οπότε με σχετική Ανακοίνωση ο κ. Δήμαρχος Λευκάδας γνωστοποιούσε ότι, υπεγράφη η  ένταξη της Πράξης Χρηματοδότησης του έργου συνολικής δαπάνης 9.665.793,60 €.

Εν αντιθέσει με τον κ. Βλάχο μάλιστα (που υποστήριζε πως ποτέ δεν θα έλεγαν ότι το πρόβλημα το λύσαμε εμείς) ο κ. Δήμαρχος πληροφορούσε ότι έλυσε και το πρόβλημα  : “Ύστερα από οργανωμένες προσπάθειες και αγώνες τρεισήμισι ετών, ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών επιλύεται…”

Καμία αναφορά από μέρους του ότι, η χρηματοδότηση έγινε σε συνέχεια της πρώτης το 2014 (και πρόκειται επομένως για έργο γέφυρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ) και κυρίως καμία αναφορά στις αναίτιες τροποποιήσεις του Τοπικού Σχεδίου (για τα απορρίμματα) και τις διάφορες υπαναχωρήσεις – πειραματισμούς του κ. Δημάρχου εξαιτίας των οποίων … χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ουσιαστικά … τινάχθηκε στον αέρα κάθε προγραμματισμός αφού, μεταξύ άλλων, μετατέθηκαν οι διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης κατασκευής του έργου σε χρόνο μεταγενέστερο της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4412/08.08.2016).  Αντίθετα μάλιστα ο κ. Δήμαρχος ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις … δείχνει και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (!)

Αφού λοιπόν μπήκαμε στο … χορό ας χορέψουμε ενθυμούμενοι και τη δήλωση του κ. Δημάρχου στις 08/02/2018, σε σχετική συνέντευξή του όπου μας … έδινε να καταλάβουμε: “Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το Φθινόπωρο του 2018, θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας….”

Ήρθε η Άνοιξη του 2019 και όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας αλλά δεν έχει καν δημοπρατηθεί η κατασκευή της (!)

Χρονοδιαγράμματα και καθορισμός ημερομηνιών από μέρους των καθ’ ύλη αρμοδίων κ.κ. Δρακονταειδή και Βλάχου για την υλοποίηση του έργου, σε συνεννόηση μάλιστα με τον μελετητή και τεχνικό σύμβουλο του έργου, ενδεικτικές της αδυναμίας τους να αντιληφθούν, παρακολουθήσουν και … τρέξουν τις απαιτούμενες – προβλεπόμενες διαδικασίες.  Χρονοδιαγράμματα … στο γάμο του Καραγκιόζη, αποκαλυπτικά των καθυστερήσεων που ωστόσο πεισματικά, αρνούνται να παραδεχθούν.

Πριν ο κ. Δήμαρχος σπεύσει να επικαλεσθεί και πάλι κάποιο … άλλοθι θα του υπενθυμίσουμε και όλα-όσα ανέφερε στην από 07/07/2016 ανοιχτή επιστολή του με τίτλο :  Θέλουμε λύση για τα σκουπίδια ;  H ‘φιλοσοφία’ της λύσης που προχωράμε: Πρώτα και κύρια βασίζεται σε ένα μεγάλο στόχο, τον μοναδικό που θα μας επιτρέψει να έχουμε μέλλον … : την Ανακύκλωση. Η διαλογή στην πηγή είναι το μόνο μέσο που μπορεί να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων και να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα …     Η λύση λοιπόν στη Λευκάδα βασίζεται στην ανακύκλωση…”.

Παρέμεινε “φιλοσοφία”, η ανακύκλωση για τη δημοτική αρχή του κ. Δρακονταειδή καθώς καμία σχετική ενέργεια ή δράση δεν υλοποίησε κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητεία της.   Το τραγικότερο δε, αφού σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου, οι δημότες ανακυκλώνουμε (στους μπλε κάδους) 1.800 κυβικά ανακυκλώσιμα υλικά περίπου κατ’ έτος, ο κ. Δήμαρχος με την αρ. πρωτ. 17339/29.08.2018 απόφασή του ανέθεσε σε ιδιώτη τη μεταφορά για θάψιμο στη χωματερή 4.550 κυβικών ανακυκλώσιμων υλικών. Υλικά δηλαδή που αντιστοιχούν σε ανακυκλώσιμα δυόμισι – τριών ετών (!).  Και επρόκειτο χωρίς καμία αμφιβολία για “καθαρά” ανακυκλώσιμα καθώς, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, κατέστησαν ακατάλληλα γιατί καθυστέρησε η μεταφορά τους από το χώρο που εναποτίθενται (του Βιολογικού Καθαρισμού) στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης του ΚΔΑΥ Ιωαννίνων.

 Η απάντηση επομένως στο ερώτημα που αναφέραμε στην αρχή του παρόντος είναι ότι, σαράντα χρόνια μπαζώναμε τη θάλασσα με απορρίμματα και τα τελευταία πέντε χρόνια της θητείας του κ. Δρακονταειδή το μπάζωμα συνεχίζεται εμπλουτισμένο και με τα ανακυκλώσιμα (!)

Το επίκαιρο ερώτημα όμως, τέθηκε εναγωνίως  στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από πλευράς του κ. Κωνσταντίνου Γληγόρη και της κ. Μαρ. Καρφάκη και είναι : Τι σκοπεύει να κάνει με τα απορρίμματα (δεματοποιημένα και μη) η δημοτική αρχή τους επόμενους  καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι τη λήξη της θητείας της την 31η Αυγούστου 2019;

Δυστυχώς, δεν απαντήθηκε από τον κ. Δήμαρχο.

Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να περιμένουμε την απάντησή του … μέχρι και πέρα από τις εκλογές…

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

(*) πρώην δήμαρχος Καρυάς

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *