Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Κοινωνικά δίκαιο , οικονομικά  επιτρεπτό και αναγκαίο.

Κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, γίνεται πράξη.

Επιστρέφει στους εργαζόμενους ένα μέρος των απωλειών που υπέστησαν από τις πολιτικές λιτότητας,  οκτώ χρόνια  μετά τη δραματική μείωση των μισθών   τους.

Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα με πολλαπλές προεκτάσεις για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Ο νέος ελάχιστος μισθός διαμορφώνεται στα 650 ευρώ μεικτά. Ετησίως η αύξηση αγγίζει τα 896 ευρώ.

Αντίστοιχα το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04 ευρώ που σημαίνει κέρδος ενάμιση μισθό τον χρόνο.

Η συνολική αύξηση αφορά 880.000 συμπολίτες μας καθώς συμπαρασύρει αμοιβές και επιδόματα :

– 450.000 εργαζόμενοι που εισπράττουν σήμερα μισθούς στο επίπεδο κατώτατου και υποκατώτατου.

– Περίπου 200.000 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εισπράττουν μισθούς 500-600 ευρώ.

-250.000 που υπολογίζεται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο

 – 150.000 εργαζόμενοι που εισπράττουν σήμερα μισθούς πάνω από τον παλιό κατώτατο και έως 650 ευρώ.

– 280.000 επιδοματούχοι  που ωφελούνται από την αύξηση 24 επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

-τη μεγαλύτερη αύξηση  θα καρπωθούν οι νέοι έως 25 ετών. Ο υποκατώτατος  καταργείται και  θα οδηγηθούν στον νέο αυξημένο μισθό των 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση 27% δηλ. 140 ευρώ μεικτά .

-το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012.

–  το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.

ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.

Η  στήριξη των εργαζομένων   και  η αύξηση των μισθών θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και θα τονώσει περαιτέρω  την ανάπτυξη.

Τα αντιλαϊκά  μέτρα που επιβλήθηκαν  καθ υπαγόρευση, στα πρώτα μνημονικά  χρόνια όχι μόνο δεν έβγαλαν τη χώρα από την κρίση αλλά έφεραν αδιέξοδα. Οδήγησαν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην οικονομική εξαθλίωση και δοκίμασαν τη συνοχή της.

Υπαγορεύτηκαν από την αδηφάγα και ανεξέλεγκτη επιθυμία  οικονομικών παραγόντων για μεγαλύτερα  κέρδη , αλλά και από την ιδεολογική  άποψη των τότε κυβερνήσεων ότι η οικονομική κρίση ξεπερνιέται με την εξαθλίωση των πολλών μιας και  γι αυτούς ανάπτυξη, είναι η ευημερία των λίγων .

Αναθεμάτιζαν  το μισθολογικό κόστος  ως το βαρίδι της οικονομίας  ενώ υπερθεμάτιζαν  τα δάνεια χωρίς εγγύηση, την αποφυγή των  φόρων , την εξαγωγή κεφαλαίων  κ.α.  ως θεμιτή οικονομική πρακτική.

Η οικονομική ιστορία έχει πολλά παραδείγματα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης  με  εξαθλιωμένες  κοινωνίες. Και είναι  τα αποτελέσματα  των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην οικονομική, κοινωνική και εργατική (μεσαίωνα) πολιτική που εφάρμοσαν και προσδοκούν να συνεχίσουν  να  εφαρμόζουν η ΝΔ και ο πρόεδρός της, στη χώρα μας.

Τον Ιούνιο του 2017 ξεκαθάρισε  ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά του η αύξηση του κατώτατου μισθού και ότι δεν δεσμεύεται για κάτι τέτοιο.

Το Σεπτέμβρη, εξήγγειλε από τη ΔΕΘ αύξηση του κατώτατου μισθού. Βέβαια, η δέσμευση έγινε αφού προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει ακριβώς το ίδιο!

Δυο πράγματα συμβαίνουν.

Ή λαϊκίζει και αντιφάσκει ή αναγνωρίζει τη θετική πορεία της οικονομίας,  και  βέβαια   υπόσχεται κάτι που επί των ημερών τους όχι μόνο δεν το  έκαναν, αλλά επέβαλαν  μειώσεις.

Η σύγχυση δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει σε ατραπούς επικινδύνους το κόμμα της ΝΔ και την ηγεσία της.

Όταν η αναγκαιότητα για μέτρα κοινωνικής συνοχής, δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης   χαρακτηρίζονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της ως ενέργεια  αντιπερισπασμού  στην επίλυση χρόνιων εθνικών προβλημάτων, τότε  δεν πρόκειται  μόνο για κοινωνικά  ανάλγητους  αλλά και εθνικά επικίνδυνους.

30/1/2019

Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *