Η Ένωση Συλλόγων Γονέων για τα σχολεία της Βασιλικής

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων για τα σχολεία της Βασιλικής

Λευκάδα 10-11-18

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ                                       

ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                     

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ                                                       

email:enosigoneonlefkadas@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Γονέων σας ενημερώνει για τα παρακάτω:

Στις 2-11-18 το Δ.Σ. της  Ένωσης Γονέων μαζί με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής, μαθητές και πλήθος γονέων και κατοίκων της Βασιλικής, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας  κ. Θεόδωρο Χαλικιά, τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Δρακονταειδή και τον Αντδήμαρχο κ. Κατηφόρη.

Αξίζει να τονίσουμε ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης των κατοίκων της Βασιλικής, η συζήτηση – ενημέρωση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κύρια θέματα συζήτησης:

1) η χιλιοσυζητημένη  και γνωστή σε όλους μας καθυστέρηση των  εργασιών αποκατάστασης από το σεισμό του 2015 του Γυμνασίου Βασιλικής και

2)Η άδικη υποβάθμισή του σε κατώτερη κατηγορία, με ορατό τον κίνδυνο σε 1-2 χρόνια να είναι αδύνατο να λειτουργήσουν όλες οι κατευθύνσεις.

Αρχικά μας έγινε η ίδια ενημέρωση (για χιλιοστή φορά …και με την ίδια ακριβώς σειρά…) από τον Αντιπεριφερειάρχη για τις καθυστερήσεις λόγω εξαφάνισης φακέλου (στατικών κλπ), Περιφερειακά Συμβούλια και τυπικά λάθη (όπως π,χ. αντί για 5ο νηπιαγωγείο, 4ο με αποτέλεσμα μέχρι να διορθωθεί να περάσουν άλλοι έξι μήνες…), Οικονομικές Επιτροπές, έλλειψης προσωπικού, καθυστέρησης εργολάβου, συμπληρωματικής μελέτης από τον κ. Κατηφόρη για σχεδόν διπλασιασμό του ποσού (από 400.000 στα 750.000), προκειμένου να παραδοθεί ένα σχολείο υπερlux και όχι ένα «αντιαισθητικό» κτίριο…), ξανά οικονομικές επιτροπές, πιθανές ενστάσεις …κλπ, κλπ, κλπ, κλπ…..

Βασική αιτία όλων αυτών, η καθυστέρηση του εργολάβου κ. Ζυγούρη, που όμως ΔΕΝ του ασκήθηκε καμία έγγραφη πίεση ούτε εφαρμογή της ποινικής ρήτρας που πιθανόν να υπέγραψε διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο μιας και η καθυστέρηση θα ήταν μεγαλύτερη αν ακυρώνονταν η σύμβαση και θα προέβαιναν σε νέες διαδικασίες…. Κλπ, κλπ ….

Και ενώ όλα είχαν πάρει το δρόμο τους, (έστω και με ρυθμό χελώνας), ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι το σχολείο είναι χωρίς άδεια (όπου κανείς μέχρι τώρα δεν το είχε αντιληφθεί)….

Και για το λόγο αυτό θα περάσει και τέταρτη χρονιά με τους μαθητές να κάνουν μάθημα στη βιβλιοθήκη και στα κοντέινερ… παρέα με τη θάλασσα που τους επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά και κάθε φορά που βρέχει και το προαύλιο πλημμυρίζει και χρειάζονται κανό για να περάσουν.

Πρόκειται για τον 3ο  Ιούνιο που η Περιφέρεια Λευκάδας μας ανακοινώνει στο ίδιο πάντα ύφος ότι ΘΑ ξεκινήσουν οι εργασίες από τον ΙΟΥΝΙΟ επειδή θα πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία και να μην ενοχλούνται οι μαθητές.

Εδώ όμως έχουμε όλοι μια «μικρή» απορία:

  • Γιατί στο 5ο νηπιαγωγείο Λευκάδας δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία παρότι είναι κλειστό εδώ και τρία χρόνια αφού οι μικροί μαθητές στριμωγμένοι φιλοξενούνται στο 1ο Δημοτικό Λευκάδας, άρα δεν ενοχλείται κανείς;
  • Γιατί αφού το αρχικό ποσό των 400.000€ είχε πιστωθεί αμέσως μετά το σεισμό, γιατί τουλάχιστον εκεί δεν ξεκίνησε απολύτως τίποτα;

Παλαιότερα μας είχε γνωστοποιηθεί ότι και εκεί είχε  «εξαφανιστεί» ο περιβόητος φάκελος, ξέρουμε όμως ότι βρέθηκε από τον περασμένο Μάιο…

Και αφού λοιπόν για όλα φταίει «η γραφειοκρατία, ο Ρουμπής, ο κουμπής, ο Ρουμποκομπολογής», ζητήσαμε από τη Δημοτική αρχή και από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να συντάξουν ΑΙΤΗΜΑ προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία όπου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σχολεία και νοσοκομεία να μην τρέχουν με χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά άμεσα.

Έτσι για άλλη μια φορά η συζήτηση έληξε άδοξα και με τις ανάλογες εντάσεις …… και οι πάνω από 50 γονείς – κάτοικοι της Βασιλικής πήραν το δρόμο του γυρισμού δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι…, αλλά με την διαβεβαίωση πως όταν το σχολείο ολοκληρωθεί θα είναι υπερlux.

Τώρα εάν το πεντάστερο σχολείο (όταν επιτέλους ολοκληρωθεί) θα έχει μαθητές για να στεγάσει…, αυτή είναι μια άλλη πικρή ιστορία, διότι με τα νέα δεδομένα της υποβάθμισης του εν λόγω Σχολείου, θα είναι όνειρο απατηλό.

Και σε αυτό λοιπόν το ερώτημα που τέθηκε, μας απαντήθηκε από τον κ. Δρακονταειδή ότι όσο είναι ο ίδιος Δήμαρχος αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όπως δε συνέβηκε και με την Καρυά.

Θα πρέπει δηλαδή πάλι να ξεκινήσουμε έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, παραστάσεων, αιτημάτων και παρακαλετών προς τον αρμόδιο Υπουργό για μια απόφαση που έπρεπε να έχει πάρει εξ αρχής, δεδομένου ότι το δυσπρόσιτο της Βασιλικής δεν άλλαξε (έχει γίνει παλαιότερη ανάρτηση προς το Βουλευτή Λευκάδας και ΜΜΕ 26-12-17 με όλα τα επιχειρήματα), πόσο μάλιστα όταν το Νυδρί ανέβηκε κατηγορία, πράγμα που αποτελεί και σχήμα οξύμωρο καθόσον ο δρόμος από το Νυδρί και πίσω όχι μόνο δε «μίκρυνε» αλλά ίσα – ίσα μετά το σεισμό επιδεινώθηκε.

Και τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας, που αντί να ασχολούμαστε με δράσεις – και δραστηριότητες περισσότερο εποικοδομητικές και ευχάριστες προς τους γονείς και τους μαθητές δίνοντας μια νότα χαράς και αισιοδοξίας…. Τελικά αναλώνουμε όλο το χρόνο μας με το να διεκδικούμε τα αυτονόητα και λύσεις να μη δύνονται όπως π.χ.

  • Τα ασφαλή Σχολικά Κτίρια.
  • Τη μη υποβάθμιση ενός ολόκληρου τόπου και της Σχολικής του μονάδας.
  • Μια πολυπόθητη αίθουσα (3 χρόνια κραυγής) για να στεγάσει το ΕΕΕΕΚ Λευκάδας, όπου οι μικροί ειδικοί μαθητές φέτος έχουν διπλασιαστεί και δεν έχουν που να στεγαστούν.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών (π.χ. πέντε ημέρες νηπιαγωγείο κλειστό λόγω προγραμματισμένης άδειας της δασκάλας και που φυσικά δεν υπήρχε άλλη να την αναπληρώσει κ.α.).
  • Μουσικά όργανα για ένα σχολείο που είναι χαρακτηρισμένο Μουσικό άρα και με βασική προϋπόθεση την πληρότητα σε Μουσικά όργανα και αντίστοιχες ειδικότητες και παροχές.
  • Το δικαίωμα των μαθητών για τους σχολικούς περιπάτους σε πάρκα και χώρους ασφαλείς και οργανωμένους .
  • Την σωματική ακεραιότητα των μαθητών που κινδυνεύει από και προς τα Σχολεία τους εξαιτίας των αδέσποτων σκύλων που τριγυρνούν σε αγέλες.
  • Την σωματική τους υγεία από τα σκουπίδια που βρίσκονται δίπλα τους.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τα αυτονόητα σε μαθητές και πολίτες και όχι να τριγυρνάμε σχεδόν επί καθημερινής βάσεως στα γραφεία των αρμοδίων είτε παρακαλώντας, είτε φωνάζοντας γι’ αυτά που ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.

Μ’εκτίμηση

Το Δ.Σ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *