Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την πυρκαγιά στα σκουπίδια

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την πυρκαγιά στα σκουπίδια

Δελτίο τύπου

31/10/18

  • Η οργάνωση του Νέου Αριστερού Ρεύματος (Ν.Α.Ρ) Λευκάδας, καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της πυρκαγιάς στη χωματερή. Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα , παίρνοντας κατά διαστήματα εκρηκτικές διαστάσεις απειλώντας την υγεία των δημοτών.
  • Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα πρόβλημα τοπικού ενδιαφέροντος. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει πολλές περιοχές της Ελλάδας και οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια η κεντρική εξουσία έχει «φορτώσει» την υπόθεση αυτή στο τοπικό κράτος, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Όλες οι κυβερνήσεις το έκαναν αυτό σκόπιμα με τον «Καλλικράτη» με τη συναίνεση των δήμων, γιατί γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
  • Στόχος Ευρωπαϊκής Ένωσης- κυβέρνησης-κεφαλαίου είναι η αποκομιδή απορριμμάτων να αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση που αποφέρει κέρδη σε μεγαλοεργολάβους – μεγαλοεπιχειρηματίες και μεταφέρει το κόστος στους κατοίκους και στο περιβάλλον.
  • Δεν είναι δυνατόν στο έτος 2018 να γίνεται περισυλλογή και θάψιμο σύμμεικτων απορριμμάτων σε χαβούζα  που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία και το περιβάλλον (μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, εμφάνιση και διάδοση ασθενειών, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής).
  • Επιβάλλεται να υπάρξει ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Η ουσιαστική ανακύκλωση, η αποφασιστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή και προοπτικά στόχο το μηδενικό υπόλειμμα απαιτεί ενιαίο δημόσιο κεντρικό σχεδιασμό. Παράλληλα, προϋποθέτει αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Επιβάλλεται να προστατευτούν αλλά και να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη πληρώσει επανειλημμένα τη συνεισφορά τους για την κρατική χρηματοδότηση και λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω των ποικιλώνυμων φόρων και τελών. Είναι η σειρά των μεγαλοεπιχειρηματιών, ως παραγωγών μεγάλου όγκου σκουπιδιών, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη! Καλούμε τους κατοίκους  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλλουν ένα νέο δημόσιο τρόπο διαχείρισης, διαλογής και ανάκτησης, που στόχο θα έχει τη δραστική μείωση των απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων.

Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Οργάνωση βάσης Λευκάδας

συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *