Πολιτικό βαρόμετρο – Στον ρυθμό των δημοτικών εκλογών

Πολιτικό βαρόμετρο – Στον ρυθμό των δημοτικών εκλογών

Ο νόμος «Κλεισθένης» που αντικατέστησε τον «Καποδίστρια» για την τοπική αυτοδιοίκηση, έφερε νέα δεδομένα και προοπτικές κι έκανε πιο ενδιαφέρουσες και πιο ελκυστικές τις δημοτικές εκλογές για πολλούς επίδοξους δημοτικούς άρχοντες, κάποιοι εκ των οποίων δεν θα τολμούσαν ούτε  καν να ονειρευτούν υποψηφιότητες όσο ίσχυε ο προηγούμενος νόμος.

Η πρώτη νέα και σημαντική αλλαγή του νέου νόμου που κάνει ευκολότερη την απόφαση για συμμετοχή σε τούτες τις εκλογές σε σχέση με πριν, είναι η μεγάλη ελάττωση των υποψηφίων που οφείλει να συμπεριλάβει σ τον συνδυασμό του ο κάθε επίδοξος υποψήφιος δήμαρχος, αφού πλέον απαλλάσσεται απ΄ την υποχρέωση να συμπεριλάβει υποψήφιους και για τα τοπικά συμβούλια. Και αυτό πέρα απ΄ το ότι μειώνει και τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πουόφειλε να περιλαμβάνει ο κάθε συνδυασμός. Έτσι τώρα με 45-46 άτομα συνολικά στο ψηφοδέλτιό του ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος  κάνει μια χαρά τη δουλειά του και δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνει για τους 170 και 180 πάσης φύσεως υποψηφίους που έψαχνε πριν…

Η δεύτερη αλλαγή που κάνει κατά πολύ ελκυστικότερη την συμμετοχή, είναι η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών, που όσο πλήττει τα φαβορί για την πρώτη θέση, τόσο ευνοεί το κάθε αουτσάιντερ και του δίνει την δυνατότητα (αναλογικά) να γίνει «Καμμένος στην θέση του Καμμένου» στην νέα δημοτική Αρχή που θα προκύψει. Έτσι για παράδειγμα, ένα ποσοστό ψήφων ελάχιστα πάνω από 15% για κάποιον συνδυασμό, που με το προηγούμενο σύστημα θα κατέληγε στην αντιπολίτευση  με τρεις (μάλλον)  δημοτικούς συμβούλους, τώρα με αυξημένους τους εκλεγμένους συμβούλους στους πέντε, τον καθιστά πολύφερνο συνομιλητή και υποψήφιο δεκανίκι του πρωτεύσαντα υποψηφίου δημάρχου, του οποίου βέβαια ο συνδυασμός  είναι μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει το 50% συν ένα των ψήφων από την πρώτη Κυριακή, ώστε να μην έχει ανάγκη από συνομιλητές και συνεταίρους. Και όπως η πρόσφατη κυβερνητική εμπειρία μας δίδαξε, το «δεκανίκι» παίρνει (αναλογικά) ενισχυμένη μερίδα από την  εξουσία, καθότι είναι απολύτως απαραίτητο.  Τώρα κατά πόσο θα υπάρξει αποτελεσματική διακυβέρνηση και που ακριβώς θα μας οδηγήσει αυτή η κατ΄ ανάγκη συγκυβέρνηση στους δήμους, αυτό απομένει ν΄ αποδειχθεί.

Πως είχε και πως εξελίσσεται η κατάσταση

Τούτων δοθέντων και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το προεκλογικό τοπίο των δημοτικών εκλογών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Α. Ο πρώην: Από τους πρώτους (χρονικά) που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου κι άρχισε πριν από αρκετούς μήνες τις διερευνητικές επαφές, ήταν ο πρώην δήμαρχος κ. Κ. Αραβανής. Η προσπάθειά του όμως παρότι ήταν επίμονη, δεν έτυχε προφανώς  ενθαρρυντικής υποδοχής, δεδομένου πως ακόμα και στον πολιτικό χώρο που φέρεται πως ανήκει, περισσότεροι απ΄ τους μισούς του προσάπτουν απαράδεκτη συμπεριφορά κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Έτσι, μάλλον αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμα, εγκαταλείποντας προς το παρόν τουλάχιστον την σχετική προσπάθεια. Βέβαια απομένει πάρα πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και καθόλου δεν αποκλείεται να τον δούμε στο μέλλον να επανακάμπτει ή να εκφράζει ενδιαφέρον προς άλλη κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα  είναι οι περιφερειακές εκλογές…

Β. Στον ΣΥΡΙΖΑ: Την ίδια περίπου περίοδο με τον κ. Αραβανή, δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για επανεκλογή ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής, ο οποίος βέβαια κάτι λόγω του ότι είναι εν δυνάμει, κάτι γιατί το κόμμα του λειτουργεί «μονολιθικά», δεν έχει ανταγωνιστή.  Παρότι λοιπόν είναι φανερό πως πολύ δύσκολα θα επαναλάβει τον άθλο της εκλογής του, (αφού όλες οι παράμετροι που πριν από 4 χρόνια ήταν υπέρ του τώρα έχουν γυρίσει σαφώς εναντίον του),  φαίνεται  πως ο ίδιος είναι αρκετά αισιόδοξος… Πολλοί εκτιμούν πως η αισιοδοξία του πηγάζει απ΄ την ελπίδα του πως τελικά θα υπάρξει αντάρτης αξιώσεων στην γαλάζια παράταξη και ότι θα προκληθεί «φαγωμάρα»  και χάσμα με τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να καρπωθεί ο ίδιος την στήριξη του «χαμένου»  κατά την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Έχουν βάση αυτές οι ελπίδες ή απλά αποτελούν ευσεβείς πόθους που πηγάζουν από τις πρόσφατες εκλογικές αναμνήσεις του; Κανείς δεν ξέρει. Το περιβάλλον του πάντως δεν κρύβει την προτίμησή του προς συγκεκριμένο πιθανό υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, για τον οποίο με κάθε ευκαιρία στάζουν μέλι σε βαθμό παρεξήγησης!  Και ο σημαντικότερος λόγος αυτής της προτίμησης είναι η εκτίμησή τους  πως αυτός δεν θα ψηφιστεί στον δεύτερο γύρο από συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν ξεχνούν την συμπεριφορά του μεταξύ των δυο Κυριακών στις προηγούμενες εκλογές…  Όμως γι αυτά θα πούμε περισσότερα στην λεπτομερέστερη ανάλυση του κάθε υποψηφίου που θα ακολουθήσει…

Γ. Η Νέα Δημοκρατία:  Όπως έχουμε ξαναγράψει, το κόμμα αυτό συχνά πέφτει θύμα των εσωτερικών τριβών και των ανελέητων διαγκωνισμών μεταξύ των στελεχών του, που ενίοτε καταλήγουν στο να χαρίζονται δήμοι, έδρες και περιφέρειες στον αντίπαλο!

Ας έλθουμε όμως στα τωρινά. Μολονότι έχουμε αξιόπιστη πληροφόρηση και γνωρίζουμε τον εκλεκτό, που είναι ο ένας εκ των τριών κ.κ. Θ. Σολδάτου, Σ. Σκιαδαρέση και Β. Αραβανή που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις στα κεντρικά του κόμματος, θεωρούμε πως -για ευνόητους λόγους- δεν πρέπει να την δημοσιοποιήσουμε  και οφείλουμε να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Η μεγαλύτερη αγωνία  της επιτροπής  που τον επέλεξε πάντως, ήταν  πως θα εξασφαλίσει ότι αυτός θα γίνει ανεπιφύλακτα αποδεκτός από τους άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε να υπάρξει συστράτευση και συνεργασία μεταξύ τους.  Κατά την περίοδο των ζυμώσεως βέβαια, έπεσε στο τραπέζι  από μέλος της επιτροπής και το «τούβλο», μήπως είναι προτιμότερο να υπάρξει και «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο στον χώρο, με το σκεπτικό να λειτουργήσει σαν ανάχωμα, ώστε οι δυσαρεστημένοι με την επιλογή ψηφοφόροι να μην πάνε σε άλλα ψηφοδέλτια αλλά  να μείνουν σ΄ αυτό. Τελικά επικράτησε η άποψη των εμπειρότερων και των λογικότερων, οι οποίοι φοβήθηκαν πως σε τέτοια περίπτωση, αφενός μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα και αφετέρου ότι τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπερκεραστούν και οι δυο υποψήφιοι του χώρου (κανονικός και “αντάρτης”) από κάποιον τρίτο και να μείνουν και οι δυο τους εκτός δεύτερου γύρου!  Έτσι η πρόταση αυτή αποσύρθηκε…

Μπορούμε επίσης να σας πούμε πως στο σκεπτικό της επιτροπής κυριάρχησαν δυο στόχοι: Πρώτον να μην διακινδυνεύσουν να εμφανίσουν οι αντίπαλοι σκελετούς απ΄ το ντουλάπι κατά την προεκλογική περίοδο και δεύτερον να βρουν ποιος απ΄ τους (τρεις) υποψήφιους -που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις των κεντρικών- έχει την μεγαλύτερη ανοχή των ψηφοφόρων από άλλους  χώρους, ή αλλιώς ποιος θα έχει τις λιγότερες αντιδράσεις των τρίτων στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Επίσης λήφθηκε σοβαρά υπ΄ όψη και το αποτέλεσμα της μιας εκ των (δύο τελικά) δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν προ ημερών στον τόπο μας, (αυτή με τους επτά πιθανούς  υποψήφιους δημάρχους και στην οποία ερωτήθηκε συνολικά -τηλεφωνικά- δείγμα 600 ατόμων… )

Υπάρχει όμως και τέταρτος επίδοξος για υποψήφιος δήμαρχος του χώρου, ο κ. Γ Μελάς, πρώην δήμαρχος του Δήμου Απολλωνίων και σταθερός «αντάρτης» απέναντι απ΄ τις όποιες επιλογές του κόμματος στις εκλογές από το 2006 και μετά, ο οποίος παρότι κατέθεσε αίτηση στήριξης στο τοπικό κομματικό όργανο, τελικά (δεν προσκλήθηκε; και) δεν  συμμετείχε στις συναντήσεις και στις συνεντεύξεις των κεντρικών. Παρά την συχνότατη και εντυπωσιακά μεγάλη προβολή που απολαμβάνει ο εν λόγω, από γνωστή επικοινωνιακή ομάδα των ΜΜΕ και παρά την υποστήριξη που έχει από πρωτοκλασάτο τοπικό πολιτικό και κομματικό παράγοντα,, εκτιμάται πως τελικά, ούτε  στο κόμμα θα γίνει δεκτός, ούτε και αξιόλογες επιδόσεις αναμένεται να επιτύχει, αν ξανακατεβεί σαν υποψήφιος απέναντι. Η δε σκέψη γαλάζιου στελέχους  να γίνει δεκτός σαν απλός υποψήφιος σύμβουλος στο «κομματικό» ψηφοδέλτιο, απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος η παρουσία του να διώξει πολύ περισσότερους ψηφοφόρους απ’ όσους ενδεχομένως θα προσελκύσει…

Δ. Το Κίνημα Αλλαγής: Μετά την προχθεσινή  δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του κ. Χ. Καλού,  αρχίζει να ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο το προεκλογικό τοπίο των δημοτικών εκλογών, παρότι απομένει εξαιρετικά μακρύ διάστημα μέχρι τις κάλπες. Η υποψηφιότητα Καλού, που αναμφίβολα είναι μια πολύ αξιόλογη υποψηφιότητα, ήταν περίπου αναμενόμενη. Ο κτηνίατρος δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια σ΄ αυτόν τον πολιτικό στον χώρο, συμμετέχει συχνά στα κομματικά δρώμενα  και έχει διατελέσει παλιότερα δημοτικός σύμβουλος, ενώ και στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε στον συνδυασμό «Ανοίγουμε πανιά» του Σ. Μαργέλη σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος .

Μόνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο κ. Καλός θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος σ΄ αυτό το χώρο, αφού σύμφωνα με αξιόπιστη και διασταυρωμένη πληροφορία,  υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος εξ ίσου αξιόλογος!  Αν τελικά θα προχωρήσει ή όχι αυτή η δεύτερη υποψηφιότητα, θα εξαρτηθεί απ΄  το αν θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές ο μεγάλος μέντορας της Αυτοδιοίκησης και του κόμματος! Που σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αν κατέβει ο «μεγάλος», τότε ο νέος επίδοξος δήμαρχος απλά θα συνταχθεί ενεργά μαζί του. Αν όμως ο μεγάλος απέχει (κάτι που φαντάζει και σαν το πιθανότερο), τότε οι πληροφορίες μου επιμένουν πως ο άλλος υποψήφιος θα κατέβει με δικό του συνδυασμό και με πολλές φιλοδοξίες!

Ένα σοβαρό πρόβλημα όμως που ταλαιπωρεί αυτό τον χώρο, είναι το χάσμα που άνοιξαν (τοπικά τουλάχιστον) οι πρόσφατες εκλογές για αρχηγό, απ΄ τις οποίες επανεξελέγη η  σημερινή πρόεδρος κα Φώφη . Είναι σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωστός ο λόγος που  η Λευκάδα ξαφνικά αποφάσισε να καταψηφίσει την Φώφη και να γίνει το μοναδικό μέρος της Ελλάδας -πλην της γενέτειρας του Ανδρουλάκη Κρήτης- που αυτός υπερκέρασε την πρόεδρο!  Οι μόνοι καθώς φαίνεται που δεν πήραν εκείνο το μήνυμα, ήταν η περί την πρόεδρο Φώφη ηγετική ομάδα και μερικοί άλλοι δικοί της άνθρωποι… Έτσι αντί  να πάρουν μέτρα και να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν το πρόβλημα, έκαναν ακριβώς το αντίθετο: Ενίσχυσαν το χάσμα και η ήδη άσχημη ατμόσφαιρα επιδεινώθηκε,  απ΄ την εμφανώς άδικη και μεροληπτική κατανομή των θέσεων στη νέα  Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία ως γνωστόν δεν εκλέχθηκε  αλλά διορίστηκε από την νέα ηγεσία. Σ΄ αυτή την Νομαρχιακή λοιπόν, στην πλευρά που υποστήριξε τον Ανδρουλάκη,  εδόθη μόλις μια θέση (από τις 11), παρότι στην Λευκάδα ήταν η παράταξη που πλειοψήφισε, ενώ η πλευρά της Φώφης καρπώθηκε την μερίδα του λέοντος. Το αποτέλεσμα ήταν οι προσκείμενοι στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη να μην δεχθούν αυτή την άδικη κατανομή, τα μέλη της να αποστασιοποιηθούν και πλέον απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις αυτού του οργάνου.  Αποτέλεσμα αυτού του μάλλον έντεχνα συντηρούμενου χάσματος είναι κάποια διακριτά πρόσωπα της αδικημένης πλευράς, όχι μόνο να μην στηρίξουν τις επιλογές της ηγεσίας στις δημοτικές εκλογές, αλλά και να δραστηριοποιηθούν σαν υποψήφιοι στο αντίπαλο (μπλε) τοπικό ψηφοδέλτιο…

Ε. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος αρχηγός του «Διαύλου»: Καθ΄ όλη την τετραετία που διανύουμε ο αρχηγός και μοναδικός εκλεγμένος της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Δίαυλος» κ. Κώστας Γρηγόρης έχει καταγράψει μια πολύ καλή παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη απ΄ τους δημότες. Επαρκώς πάντα ενημερωμένος για τα θέματα που συζητούνταν στο Δ.Σ και με εξαιρετικές προτάσεις  ο κ. Γρηγόρης, εκτιμήθηκε τόσο απ΄ τους παρακολουθούντες δημότες όσο  και από τους ραδιοφωνικούς ακροατές των συνεδριάσεων, για τις ορθές θέσεις του, τις εύστοχες  τοποθετήσεις του και τις καίριες παρεμβάσεις του, οι οποίες συχνά έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση την δημοτική Αρχή! Έτσι έχτισε ένα καλό προφίλ και κέρδισε πόντους στην κοινή γνώμη, κάτι που καταγράφηκε και στο πρόσφατο γκάλοπ όπου ήρθε σε πολύ υψηλές θέσεις προτίμησης, ιδιαίτερα στην περιοχή της πόλης! Ίσως είναι πολύ αισιόδοξη η εκτίμηση κάποιων που θέλει τον κ. Γρηγόρη να χτυπάει την μία απ΄ τις δυο πρώτες θέσεις που οδηγούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών κι ενδεχομένως στο δημαρχείο. Εγώ θα περιοριστώ να πω ότι τίποτε δεν αποκλείεται και όλα θα εξαρτηθούν αφενός απ΄ την ποιότητα και την πληρότητα του συνδυασμού -ιδιαίτερα εκτός πόλης- που θα παρουσιάσει στο τέλος ο “Δίαυλος” και αφετέρου απ΄ την κατάσταση που θα εμφανίσει ο βασικός του ανταγωνισμός…

ΣΤ. Το ΚΚΕ και οι λοιποί: Για το ΚΚΕ δεν θα πούμε πολλά πράγματα αφού είναι σταθερή αξία στον τόπο μας, με γνωστά και λίγο-πολύ παγιωμένα τα ποσοστά του και τα οποία ελάχιστα θα διαφοροποιηθούν από τον όποιο υποψήφιο δήμαρχο θα επιλέξει το κόμμα. Εξάλλου τα κομματικά στεγανά εδώ ξεπερνιούνται δυσκολότερα απ΄ ότι στα άλλα κόμματα και οι σύντροφοι είναι εξαιρετικά φειδωλοί στην πληροφόρηση.

Ακινησία προς το παρόν, μάλλον πλασματική,  φαίνεται να υπάρχει για τις δημοτικές εκλογές στην Λαϊκή Ενότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή και εξελίξεις στην συνέχεια…  Τα ίδιο ακριβώς συμβαίνει  και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η εκτίμησή μας και για τα δυο αυτά κόμματα, είναι πως θα έχουν παρουσία στις κάλπες του Μαΐου, ίδια και καλύτερη απ΄ ότι στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Παρατηρητής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *