ΚΚΕ: Καμία εκχώρηση δημόσιου ακίνητου…

ΚΚΕ: Καμία εκχώρηση δημόσιου ακίνητου…

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση στις 19/06/18 αποφάσισε την ένταξη 79 δημόσιων ακινήτων από την περιοχή της Λευκάδας στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό ως «Υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο «Υπερταμείο» που αποτελεί ένα εργαλείο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με μπούσουλα την κερδοφορία του κεφαλαίου «αξιοποιώντας» τις υποδομές, για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται επενδυτικοί όμιλοι. Θυμίζουμε ότι, το 50% από τα κέρδη του «Υπερταμείου» (ΕΕΣΥΠ), μετά την «αξιοποίηση», θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται σε «επενδύσεις», με γνώμονα βέβαια την κερδοφορία των μεγαλομετόχων.

Η ένταξη στο «Υπερταμείο» των 79 δημόσιων ακινήτων της Λευκάδας (ανάμεσά τους αρχαιολογικοί χώροι, σχολεία,η δημόσια βιβλιοθήκη, το κτίριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το δάσος των Σκάρων, το κτήμα «Πασσά» κλπ) το μόνο που εξυπηρετεί είναι το στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, για “αξιοποίηση” της κρατικής περιουσίας και υποδομών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του.

Τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος, είναι πρόθυμος να πουλήσει και να παραδώσει αρχαιολογικούς και άλλα πολιτιστικά – ιστορικά μνημεία στους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη. Κατά τα άλλα, δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού… Είναι υποκριτική η στάση της ΝΔ, που δήθεν «ανέβηκε στα κεραμίδια» για να καταγγείλει την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση. Όσο ταυτίζονται στρατηγικά και στο συγκεκριμένο θέμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, τόσο θα σηκώνουν κουρνιαχτό με την κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ τους. Τελικά, η διαφωνία τους έχει να κάνει με το ποιος είναι ικανότερος να κάνει πιο αποτελεσματικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το κεφάλαιο και με τις λιγότερες αντιδράσεις στο λαό.

Στην ίδια ρότα κινούνται και οι δυνάμεις τους στην Τοπική Διοίκηση που αναλαμβάνουν «πρωτοβουλίες» ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης την ίδια ώρα που είναι πρωτοπόροι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στα χαράτσια κ.λπ. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Δημοτική Αρχή Λευκάδας που δεν έχει αφήσει σε «χλωρό κλαρί» τα ακίνητα του δήμου, στο πλαίσιο της «αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας» επιδιώκοντας να βάλει φόρους και χαράτσια σε ότι μπορεί να στηρίξει τη λογική της ανταποδοτικότητας. Για αυτό και οι όποιες διαφωνίες και διεκδικήσεις έναντι του Δημοσίου σε συγκεκριμένες εκτάσεις, για το ποιος θα έχει το δικαίωμα στην εκποίηση- «αξιοποίηση» και το σε ποιο ταμείο, κρατικό ή δημοτικό θα μπουν τα χρήματα.

Η πείρα που ήδη υπάρχει από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι το μάρμαρο τελικά καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε με την αύξηση των τιμολογίων, των εισιτηρίων κ.ά. είτε γιατί δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν τις εγκαταστάσεις που θα εκχωρηθούν είτε με την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Έτσι δημιουργούνται τα κέρδη, τα πλεονάσματα και οι θετικοί ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να διεκδικήσουν αποφασιστικά αυτά που δικαιούνται, την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών παλεύοντας ενάντια στην πραγματική αιτία, που δεν είναι άλλη από την κερδοφορία του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν πιστά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Λευκάδα, 27/9/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *