Συνεχίζουν τους καθαρισμούς οι εθελοντές στο Νιοχώρι

Συνεχίζουν τους καθαρισμούς οι εθελοντές στο Νιοχώρι

Για ακόμα μία φορά τα κατάφεραν οι εθελοντές μας στο Νιοχώρι! Καθάρισαν το μονοπάτι για την Παλαιοκατούνα, καθώς και το υπόγειο του σχολείου(*) από άχρηστα αντικείμενα και ξύλα! Ο εξωραϊσμός συνεχίζεται!

Συνεχίζουν τους καθαρισμούς οι εθελοντές στο Νιοχώρι

(Σημείωση σύνταξης: Η εθελοντική εργασία (προσωπική εργασία την έλεγαν παλιά) εφαρμόζονταν ανέκαθεν για την συντήρηση δρόμων και μονοπατιών στην κοινότητα Νεοχωρίου. Και είναι πολύ ευχάριστο που σήμερα οι νεο-Νεοχωρίτες κι ο σύλλογός τους “Μελάνυδρος” συνεχίζουν να την εφαρμόζουν. Ένα μεγάλο Μπράβο λοιπόν στους σημερινούς εθελοντές -που τους βλέπετε να ποζάρουν στην κάτω φωτογραφία- που συνεχίζουν με ζέση αυτή την ωραία παράδοση!)

Συνεχίζουν τους καθαρισμούς οι εθελοντές στο Νιοχώρι

(*) Το ΥΠΟΓΕΙΟ-ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ

Το σκοτεινό χωρίς παράθυρο και έντονα κατηφορητό προς Ανατολάς υπόγειο, που σήμερα δεν ξέρω, όμως πριν από μισό αιώνα τουλάχιστον ήταν γεμάτο πέτρες (απ΄ το πελέκημα του υλικού λιθοδομής των τοίχων, καθότι το σχολείο είναι πετρόκτιστο), ενίοτε χρησιμοποιούνταν σαν “κρατητήριο” των άτακτων μαθητών κατά την διάρκεια της μεσημεριανής διακοπής (από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι 15:00 που συνεχίζονταν η απογευματινή διδασκαλία των μαθημάτων), αφού τότε πηγαίναμε στο σχολείο πρωί κι απόγευμα..  Οι άτακτοι -κατά την κρίση του δασκάλου- λοιπόν, όχι μόνο κλείνονταν εκεί κάτω προς συνετισμό, αλλά έμεναν και νηστικοί μέχρι να τελειώσει και το απογευματινό μάθημα, πριν “αναδυθούν”, σχολάσουν και γυρίσουν στο σπίτι… Και για να διασφαλιστεί η τιμωρία και ότι οι “κρατούμενοι” θα παραμείνουν εκεί κάτω για όλο το διάστημα της μεσημεριανής διακοπής, που δάσκαλος και οι λοιποί μαθητές έφευγαν, έκλειναν το σκέπασμα της καταπακτής στο πάτωμα του σχολείου και αποπάνω έβαζαν κι ένα βαρύ θρανίο…

Οι δε πιθανοί κίνδυνοι από κανένα φίδι, σκορπιό ή ακόμα και σεισμό, ούτε καν περνούσε απ΄ τους φωτισμένους εγκεφάλους δασκάλων και γονέων τω καιρώ εκείνω!

Ευτυχώς να λέμε, που ποτέ δεν καταγράφηκε κανένα τέτοιο τραγικό περιστατικό…  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *