Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας 19ος-20ος αι.

Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας 19ος 20ος αι.

Παρουσίαση Βιβλίου

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, 19ος  -20ός αι.

 

Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης  Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών, κυκλοφόρησαν  πρόσφατα τα πρακτικά του   22ου   Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2017 (9 και 10 Αυγούστου) στη Λευκάδα, στην περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, με τον τίτλο:

 

Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος  20ός αι.

 

Πρόκειται  για ένα καλαίσθητο βιβλίο των 280 σ, στο οποίο  οκτώ (8) διακεκριμένοι φιλόλογοι, άριστοι χειριστές του λόγου, με πλούσια ενασχόληση  στην ελληνική Λογοτεχνία παρουσιάζουν το  έργο  των Μεγάλων και Μικρών  Λευκαδίων  Λογοτεχνών του 19ου    και 20ού αι.

 Η θεματογραφία των ανακοινώσεων που περιέχονται στον τόμο είναι:

1.- Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ερευνητής, Ομότιμος Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών:   Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος   20ός αι.

 2.- Γιάννης  Ξούριας, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής  Φιλολογίας  του ΕΚΠΑ:  «Περί  Ιστορίας  εν τη ποιήσει». Σχόλια στο έργο του Ιωάννη  και του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου.

3.-Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογία ς  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: ποίηση και πολιτική στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας.

4.- Βασίλης Φίλιππας, Γραφίστας,  Υπό την σκιάν του Βαλαωρίτη. Οι «ελάσσονες» Λευκαδίτες Λογοτέχνες του 19ου αι.

5.- Ευθαλία Παπαδάκη, Δρ. Ιστορίας,   «Χνούδια και πούπουλα, μικρά φτερά, ξυλάκια, φύλλα, όσα σωρεύει το πουλί στου δάσου τη μαυρίλα…». Μια περιδιάβαση στην ποίηση του  Άγγελου Σικελιανού.

 6.-Δημήτρης  Τσερές, Φιλόλογος- συγγραφέας: Λευκάδιοι πεζογράφοι: Από τη ηθογραφία του19ου  αι. στην ψυχογραφία και την κοινωνική αναζήτηση .                                                                           

7.-Παρασκευή Κοψιδά, Δρ. Φιλολογίας,  Λογοτεχνία  και λογοτέχνες της Λευκάδας                                                                                 του  20ου αι.      Κατευθύνσεις και όρια.

8.- Παντελής Μπουκάλας, Συγγραφέας – δημοσιογράφος, Αναφορά στο Νίκο Νίκο Κατηφόρη και  Γεράσιμο  Γρηγόρη.-

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μελετητή του βιβλίου έχει το κεφάλαιο  το γραμμένα από τον Τριαντάφυλλο  Σκλαβενίτη με τον τίτλο, Επιλογή βιβλιογραφίας για τη λογοτεχνία, την κριτική και τη φιλολογία της Λευκάδας, 19ος- 20ός αι.  με 275 γενικές  αναφορές  και το κεφάλαιο με την Εργογραφία του Άγγελου Φ. Καλκάνη του Β. Φίλιππα.-

                                                                                                                       Θ.Μελάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *