Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της ΙΡΑΣ

Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της ΙΡΑΣ

Βρέθηκα για λίγες ώρες στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά (Νηρά λέμε εμείς) και θαύμασα όσα περικαλή εκτελούνται από την αδελφότητα των μοναχών που εκεί μονάζουν.

Όποιος θέλει να δει και να μάθει περισσότερα, ας επισκεφτεί τον θαυμάσιο αυτό τόπο. Εγώ αυτή τη στιγμή μπορώ μόνο να αντιγράψω τα λόγια που η γερόντισσα Αντωνία, μου έδωσε να διαβάσω φεύγοντας:

«Ι Ρ Α»: Η Ιερά γη…

Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της ΙΡΑΣ

Στον κάμπο της Ιράς, γης όντως ιεράς, στην εσχατιά της Λευκάδας, σμίγει η δύση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού με την ανατολή του ελληνορθόδοξου πνεύματος, τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα με την Ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι που για 11 αιώνες αποτελεί, πνευματικό φάρο για κάθε ναυτικό και λιμάνι σωτηρίας για της ζωής το ναυαγό.

Στο καθολικό της Ι .Μονής, ο ταπεινός πιστός έχει την ευλογία να προσκυνήσει το ιερό λείψανο του θαυματουργού Αγίου Νικολάου, του προστάτου των θαλασσινών, την ιστορική εφέστια εικόνα του και το εξαιρετικής μεταβυζαντινής τέχνης τέμπλο.

Στον περίβολο του μοναστηριού, σε απόλυτη ηρεμία, ο προσκυνητής ατενίζει την εξαίσια θέα του πελάγους με τα διάσπαρτα νησιά και μένει έκπληκτος εμπρός στις σπάνιες πέτρινες μελισσοθυρίδες του 17ου μ.Χ, τα παλιά αλώνια και το παραδοσιακό «λιτροβιό».

Οι μοναχές, με κόπο και απαράμιλλη φροντίδα, επιμελούνται για σας παραδοσιακά προϊόντα, δίνοντας την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να επιλέξετε ένα σπιτικό γλυκό, μέλι, κρασί, ποτό, ελιές ή λάδι οικολογικό. Αφήνοντας τη μονή, είναι βέβαιο πως θα είστε γεμάτοι από αγάπη και ευλογία…»

Θανάσης Μελάς
26-08-18

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *