Εκδρομή του Δημοτικού Βασιλικής σε Κάλαμο και Καστό

Εκδρομή του Δημοτικού Βασιλικής σε Κάλαμο και Καστό

του Πάνου Γαζή(*)

Για όσους δασκάλους έχουν υπηρετήσει σε κάποιο από τα ακριτικά νησιά της πατρίδας μας, παρόμοια συναισθήματα θα ένιωθε αν βρισκόταν σήμερα μαζί μας στην ημερήσια σχολική μας εκδρομή στον Κάλαμο και στον Καστό.

Εκεί συναντήσαμε 7 μικρούς μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο και 1 μαθητή στο Νηπιαγωγείο. Μάς περίμενα στην αυλόπορτα του σχολείου τους με τις υπέροχες δασκάλες τους, την δασκάλα κα Νταλάκα Χρύσα και την νηπιαγωγό την κα Γκαβέζου Σουλτάνα. Η χαρά μας και η συγκίνησή μας απερίγραπτες. Φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί στην αίθουσα διδασκαλίας του Δημοτικού Σχολείου και ανταλλάξαμε δώρα αγάπης. Εκεί μάς είπε η κα Χρύσα ότι τα μαθήματα των Αγγλικών και των Γαλλικών γίνονται εξ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας με Δημοτικό Σχολείο της Χαλκίδας. Αυτό προκάλεσε εντύπωση στους δικούς μας μαθητές και στους γονείς που συνόδευαν τις μικρές τάξεις.

Σε τέτοια μέρη ο δάσκαλος εκτός από δάσκαλος είναι διευθυντής, γραμματέας, τηλεφωνητής, νοσοκόμος, διαιτητής όταν τσακώνονται τα παιδιά, οργανωτής εκδρομών και γιορτών, συντηρητής σε περίπτωση που χαλάσει κάτι στο κτίριο και εκείνος που θα δώσει το κίνητρο και ερεθίσματα στα παιδιά και εκτός τάξης (Να σημειωθεί ότι οι δασκάλες είναι και οι καλύτερες ψαράδες του νησιού). Παράλληλα, πρέπει να κρατάει μια λεπτή ισορροπία στις σχέσεις του με τους γονείς. Το ένα βράδυ βρίσκεται σ’ ένα γλέντι με κάποιο γονιό και το επόμενο πρωί πρέπει να καλέσει τον ίδιο άνθρωπο στο σχολείο για να του πει κάτι σοβαρό για το παιδί του. Για να λειτουργήσει ομαλά το σχολείο σ’ ένα μέρος όπως ο Κάλαμος χρειάζεται να προσαρμοστούν οι κανόνες του Υπουργείου Παιδείας στον τόπο και όχι το αντίστροφο. Πάντως σήμερα δώσαμε και πήραμε χαρά από αυτούς τους μεγάλους και τους μικρούς ήρωες του Καλάμου.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το πανέμορφο νησί του Καστού. Εκεί είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το πανέμορφο και αξιόλογο θαλασσινό μουσείο του νησιού. Ξεναγοί μας η γιατρός του νησιού και ο κ. Γιώργος Τριλίβας. Από τα κορυφαία και μοναδικά του εκθέματα για την ευρύτερη περιοχή του Ελλαδικού χώρου εκτός από το νησί του Καστού είναι ο σκελετός της πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus), η οποία ξεβράστηκε πριν δεκαετίες στο νησί. Θαυμάσαμε τη μεγάλη ποικιλία από σφουγγάρια, αχινούς, αστερίες, καβούρια, βαλσαμωμένα ψάρια, οστρακόδερμα, μια χελώνα καρέτα-καρέτα και μια υπέροχη συλλογή από κοχύλια που στολίζουν το χώρο του μουσείου, τα οποία συνοδεύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τη σχετική πληροφόρηση, αλλά και οθόνη με την προβολή μικρού μήκους βίντεο από εικόνες της θαλάσσιας ζωής.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους συναδέλφους μου δασκάλους για το ρίσκο που πήραν να συνοδεύσουν τους μαθητές τους στο μεγάλο αυτό θαλασσινό ταξίδι που κάναμε την 1η Ιουνίου από τη Βασιλική έως τον Κάλαμο και τον Καστό. Θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι το ρίσκο αυτό άξιζε, γιατί μικροί και μεγάλοι από το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής, δώσαμε και πήραμε χαρά και δύναμη από 8 υπέροχα παιδιά που μαθαίνουν κάτω από δύσκολες μαθησιακές συνθήκες (χωρίς εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Μουσικής, Εικαστικών, Τμήματος Ένταξης κ.α) και 2 καταπληκτικές συναδέλφους που υπηρετούν στο νησί με χαμόγελο και αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

(*) Ο κ. Πάνος Γαζής είναι ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Βασιλικής και μέχρι πρότινος (πριν παραιτηθεί) Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας και Αντιδήμαρχος Ελλομένου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *