Της νύχτας τα καμώματα

«Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει» λέει ο θυμόσοφος λαός μας, υπονοώντας πως τα έργα που γίνονται στο νυχτερινό σκοτάδι υστερούν. Κάτι λοιπόν ο υπολειπόμενος φωτισμός της νύχτας, κάτι η κούραση σώματος και μυαλού απ’ τον ημερήσιο κάματο, θεωρήθηκαν πως αποτελούν πολύ ακατάλληλο περιβάλλον ποιοτικής δημιουργίας και  οδήγησαν τους προγόνους μας στο συμπέρασμα πως τα νυχτερινά έργα προκαλούν τα γέλια όταν εμφανισθούν (και κριθούν) στο άπλετο φως της ημέρας.
Η Δημοτική μας Αρχή, αντίθετα, θεωρεί πως η νύχτα και μάλιστα όταν είναι πολύ προχωρημένη, βοηθάει να ληφθούν οι ορθότερες των αποφάσεων, γι αυτό και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όλα τα σοβαρά -και δύσκολα- θέματα, τα ορίζει να συζητηθούν αργά την νύχτα, κάπου εκεί που το σκοτάδι αρχίσει να συναντάται και να εκτοπίζεται απ’ το φως! Τέτοια ώρα συζητήθηκε και πάρθηκε απ’ την δημαρχιακή πλειοψηφία, αν θυμάμαι καλά, η ιστορική εκείνη απόφαση να δώσουμε αποχέτευση και ύδρευση στην ΕΥΔΑΠ με την αποικιακού τύπου σύμβαση, τέτοια ώρα συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2013, αυτή την ώρα ψηφίστηκε και η εξωπραγματική αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης που εξόργισε τους δημότες! Κοινό σημείο και των τριών αυτών θεμάτων ήταν πως κανένα τους δεν άντεξε την κριτική υπό το φως της ημέρας, γι αυτό και τα τρία τους απερρίφθησαν στον έλεγχο νομιμότητας που επακολούθησε! Και η απόρριψή τους μπορούμε να πούμε πως επιβεβαίωσε την ισχύ της λαϊκής παροιμίας για τα καμώματα της νύχτας που είπαμε παραπάνω!
Μετά τις καραμπινάτες αυτές περιπτώσεις, θα περίμενε κανείς πως ο κύριος δήμαρχος κι οι αρμόδιοι συνεργάτες του θα άλλαζαν τακτική και θα κατένεμαν σύμφωνα με την λογική τα προς συζήτηση θέματα, ώστε να προηγούνται τα σημαντικά και ενδιαφέροντα και να μένουν για το τέλος τα επουσιώδη και όσα αποτελούν απλώς τυπική διαδικασία.
Όχι μόνο δεν συνέβη τίποτε τέτοιο, αλλά είχαμε και μια απίστευτης θρασύτητας επίθεση δι’ ανακοινώσεως του δημάρχου  προς ολόκληρο το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με εξαίρεση φυσικά τους δικούς του συμβούλους, όταν σύμπασα η αντιπολίτευση δικαιολογημένα αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού πριν, κατ’ επανάληψη διαμαρτυρήθηκε και κατήγγειλε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του σώματος γι αυτή την τακτική τους! Πρόκειται για μια πολύ απαξιωτική για τα μέλη της αντιπολίτευσης δημόσια ανακοίνωση, της οποίας οι εκφράσεις μάλλον χαρακτηρίζουν και εκθέτουν τον συντάκτη της παρά αγγίζουν τους αιρετούς της αντιπολίτευσης. Είναι άλλωστε γνωστή η δημαρχιακή σύνεση και αβρότητα δια των οποίων πολιτεύεται ο επικεφαλής του δήμου μας!
Μια αντίστοιχου περιεχομένου και επιχειρημάτων ανακοίνωση εξέδωσε κι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του «προϊσταμένου» του.
Δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς περισσότερο μ’ αυτή τη δεύτερη ανακοίνωση. Άλλωστε περίπου διορισμένος ουσιαστικά είναι ο κύριος πρόεδρος και κατά το διάστημα που προεδρεύει δεν μας έδωσε κανένα λόγο να υποπτευθούμε πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει ίσες αποστάσεις και να υπερασπιστεί το ανεξάρτητο της θέσης του, βάζοντας στη θέση του τον επανειλημμένα «παραστρατίσαντα» δήμαρχο!
Το περιεχόμενο όμως της δημαρχιακής ανακοίνωσης, είναι πολύ ενδιαφέρον και εξόχως αποκαλυπτικό! Ενδιαφέρον γιατί σπανίως δημόσιος άνδρας εκτίθεται αφ’ εαυτού τόσο πολύ και αποκαλυπτικό γιατί μας αποκαλύπτει τις βαθιά «δημοκρατικές» πεποιθήσεις του, πράγμα που μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε και άλλες «περίεργες» συμπεριφορές του. Θυμάται λοιπόν στην ανακοίνωσή του ο κύριος δήμαρχος τι ο νόμος ορίζει για το τυπικό της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλείται πως το Δ.Σ. (δηλαδή ουσιαστικά η δική του πλειοψηφία) είναι που αποφασίζει αν θα διακοπεί ή όχι μια συνεδρίαση για να συνεχιστεί την επόμενη μέρα και άλλες τέτοιες συμφέρουσες λεπτομέρειες και ξεχνάει την κύρια και θεμελιώδη αποστολή του Δ.Σ. που είναι να συζητάει ουσιαστικά και να ψηφίζει κατά συνείδηση για τα διάφορα θέματα που αφορούν το δήμο και την καθημερινότητα των δημοτών!
Αυτή είναι η βασική αποστολή του Δημοτικού Συμβουλίου κ. δήμαρχε, κι όχι ένα υπάκουο και πρόθυμο θλιβερό μπουλούκι, που ψηφίζει πενήντα εφτά θέματα απνευστί και ομόφωνα σε λιγότερο από δυο ώρες, χωρίς κανείς τους να έχει την παραμικρή ένσταση ή απορία (εξ όσων είδα εγώ τουλάχιστον), απ’ τη στιγμή που μόνο η ανάγνωση των θεμάτων και των εισηγήσεών τους απαιτούσαν περισσότερο χρόνο! Γιατί το είδαμε κι αυτό: Να ακούγεται το γνωστό «ψηφίζεται ομόφωνα» πριν ακόμα ο εισηγητής ολοκληρώσει την εισήγησή του…
Ένας ακόμη νεωτερισμός του δημάρχου που μας εξέπληξε, ήταν η επιχειρηματολογία του να δικαιολογήσει τα υπερβολικά πολλά θέματα προς συζήτηση, -παρακάμπτοντας την κοινή λογική και την δεοντολογία για την ουσιαστική λειτουργία του Δ.Σ.-  καταθέτοντας αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες επιδόσεις άλλων Συμβουλίων σε δυο άλλους δήμους της Δ. Ελλάδας!
Θα παρατηρήσουμε ότι πρώτον το επιχείρημα είναι ασαφές και αόριστο, γιατί μας αναφέρει μεν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων, όμως δεν μας λέει για τι ακριβώς θέματα επρόκειτο, κι ούτε μας αποκλείει να ήταν μαζεμένα μόνο τα αμιγώς διαδικαστικά και τυπικά που δεν απαιτούσαν ιδιαίτερη συζήτηση!
Δεύτερον δεν νομιμοποιούμαστε  να παραμερίζουμε την κοινή λογική αλλά και την ουσία της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και να μιμούμαστε άκριτα κάποιους τρίτους, οι οποίοι απλά μπορεί να λειτουργούν χειρότερα κι από μας!
Τέτοιες πρακτικές μιμητισμού όμως θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν  και σε άκρως επικίνδυνες καταλήξεις. Γιατί φαντάζεστε κάποιον δήμαρχο, παραδειγματιζόμενο απ’ ότι συνέβαινε για χρόνια στον  δήμο Θεσσαλονίκης, να μιμούνταν στις υπεξαιρέσεις τον ισοβίτη (σήμερα) τότε δήμαρχο κι ύστερα να εμφανίζονταν σαν αθώα περιστερά, λέγοντας πως απλά έκανε κι αυτός …ότι έκαναν σ’ έναν απ΄ τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *