Τα “μυστήρια” της Αγίας Παρασκευής Αθανίου

Μυστήρια πράγματα έχουν αρχίσει να συμβαίνουν σχετικά με τον γκρεμισμένο (απ΄ τον σεισμό του Νοέμβρη του 2015) Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι. Εκεί που υπήρχε πλήρης ακινησία και επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια δεν κουνιόνταν φύλλο, ξαφνικά ενεργοποιήθηκαν οι πάντες λες και τους τσίμπησε μύγα τσε-τσε!

***

 Και πρώτα απ΄ όλα εγκρίθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας η απομάκρυνση της (γκρεμισμένης) στέγης και τοιχοποιίας του σεισμόπληκτου Ι. Ναού, όπως μας βεβαιώνει το παραπάνω αναρτημένο στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ έγγραφο.

Με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στις 2 Απριλίου 2018, φαίνεται να ξεκινά σιγά σιγά η διαδικασία για την απομάκρυνση των ερειπίων του ναού και ίσως αυτό να σημάνει και την αρχή για την ανοικοδόμησή της.

Η Μητρόπολη Λευκάδας κατόπιν αιτήματος της οικείας ενορίας ζήτησε την γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδας και την άδεια απομάκρυνσης των κατεδαφισμένων τμημάτων Ναού από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 που είχε ισοπεδώσει κυριολεκτικά το κτήριο και την σχετική άδεια από την υπηρεσία.

Η απάντηση: “Απόφαση έγκρισης τους αιτήματος απομάκρυνσης της στέγης και της τοιχοποιίας του σεισμόπληκτου Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι Λευκάδας”, εγκρίθηκε με τους ακόλουθους όρους:

Α) Οι εργασίες θα εποπτεύονται από φύλακες αρχαιοτήτων της περιοχής και αρχαιολόγο ο οποίος θα καταγράψει τα κειμήλια, που θα βρεθούν και η πρόσληψη του οποίου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου.

Β) Θα υποβληθεί πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση των εργασιών σε ψηφιακό μέσο στην υπηρεσία μας.

Γ) Θα κατεδαφιστεί και θα απομακρυνθεί το νεότερο καμπαναριό από οπλισμένο σκυρόδεμα που βρίσκεται πλησίον του ναού. Το παρόν έγγραφο δεν είναι οικοδομική άδεια ή αναγνώριση τίτλου ιδιοκτησίας, ούτε αντικαθιστά άλλο έγγραφο, που τυχόν απαιτείται από άλλη αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία.)

****

Αντί επιλόγου:

Και εκεί που όπως είπαμε, δεν κουνιόνταν φύλλο, αμέσως μετά, ξεκινά μια εντυπωσιακή κινητοποίηση που ενεργοποιεί τον μηχανικό της ΠΕ ενότητας, την δημοτική Αρχή, τον πάρεδρο της Τοπικής Κοινότητας, ενώ βρίσκεται επί τόπου γκρέηντερ και το θέμα γίνεται αντικείμενο παρατήρησης και δημοσιότητας!

Επειδή δεν πολυπιστεύουμε στα θαύματα, ακόμα κι αν  αφορούν θρησκευτικής φύσεως ζητήματα, μήπως θα μπορούσαμε να πληροφορηθούμε υπεύθυνα τι ακριβώς συμβαίνει;

Υ.Γ:  Ίσως βέβαια θα έπρεπε να θυμίσουμε και την σκωπτικού περιεχομένου ευχετήρια κάρτα του Αθανίτη καθηγητή κ. Πολυχρόνη Σίδερη που δημοσιεύτηκε εδώ (στο ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ) και που αναφέρονταν στον σεισμόπληκτο και κατεδαφισμένο Ναό της Αγίας Παρασκευής, σαν “αξιοθέατο” που χάρισε στο χωριό του ο σεισμός του 2015…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *